Boekbespreking en gratis download: Easycratie van Martijn Aslander en Erwin Witteveen

Het boek Easycatie. De toekomst van werken en organiseren (hier de gratis download) van Martijn Aslander en Erwin Witteveen is al een poosje uit. Een boek dat zich met vaart laat lezen en een mooie, heldere denktrant presenteert: die van de easycratie. Een niet-bureaucratische, zeer rationele, op samenwerking geënte manier van waarde toevoegen met gebruikmaking van de tools die deze tijd biedt. In het boek vind je praktische, principiële, technische en sociale voorbeelden van werken en organiseren in deze tijd.

In diverse recensies (hier mijn recensie op Het nieuwe werken-blog) zijn reacties te lezen op het boek. Unanieme lof op de leesbaarheid en illustraties van Danja Schaap. Op de ideeën zie je verschillende reacties: de een raakt geïnspireerd, de ander vindt het bruikbaar en weer een ander stelt de concepten al te kennen. Die mix aan reacties is een mooie reden om het boek te lezen en zelf te bepalen wat je er van vindt.

Ik vond, en vind na herlezing, het boek een mooie reeks interessante en uitdagende gedachten. Het roept vooral op om individueel, decentraal, met weinig middelen acties te ondernemen.

In de diverse recensies kun je lezen wat er zoal van het boek gevonden wordt. Voor lifehackers is het zeker een interessant boek. Niet zo zeer vanwege de concrete hacks, want die bepalen niet het boek. Maar wel vanuit de hack-achtige mentaliteit, waarbij de eerste reactie op problemen niet is:

  • wat zijn mijn bevoegdheden?
  • heb ik budget?
  • mag ik dit aanpakken?

maar juist gedachten als:

  • ik ken vast iemand die dit kan oplossen
  • er is vast een tool online die ik kan inzetten
  • ik kan vast mensen bij elkaar brengen om dit op te lossen
  • ook zonder geld kunnen we aanpakken.

Die aanstekelijke, bottom up aanpak is wat mij betreft de kracht van het boek. Files oplossen is complex als je alle Nederlanders die ’s ochtends de weg op gaan uit de auto wil hebben. Maar als je begint met een oplossing die enkelen helpt om uit de auto te blijven, dan wel de auto te delen dan is er een begin gemaakt. Dat begin kán in deze tijd viral gaan. Maar ook als dat niet gebeurt, dan zijn de easycratische oplossingen een goede stap.

Meer weten?

  • Download het boek gratis als PDF
  • Bestel het boek bij de lifehackingshop zonder verzendkosten
  • Luister vooral op Managementboek naar Martijn Aslander die in een interview toelichting geeft op Easycratie
  • Abonneer je op de Easycratie nieuwsbrief

Ik ben benieuwd wat jij van de easycratische aanpak vindt.

Update

Op 11 februari is de iPhone- en iPad app uitgekomen van Easycratie. Hier het  bericht op Lifehacking.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

29 Comments

  • Stein Arkgerrit
    Posted 02/09/2011 9:22 am 0Likes

    Dit is echt de grootste onzin ooit! Dit boek zet aan tot haat.

  • Jannie van der Wal
    Posted 18/02/2011 4:46 pm 0Likes

    Ik heb het boek (papieren versie) al een poosje geleden gelezen. Erg boeiend en inspirerend! Voor mij geeft het handvatten om anders te kijken naar de dingen die ik doe als zelfstandig ondernemer. Ik werk steeds meer vanuit de gedachte om iets bij te dragen aan thema’s en bewegingen die mijn interesse hebben, zoals jeugdzorg 2.0. Ik merk dat me dat veel ruimte geeft én dat mensen gemakkelijker aanhaken. Verder maak ik voortdurend mensen in mijn omgeving attent op dit boek, zeker nu het als e-book gratis te downloaden is.
    Veel succes!

  • Martijn Aslander
    Posted 20/11/2010 11:50 am 0Likes

    @Jan van de Ploeg Over Twitter, deze gezien? http://f3m.me/liftdeck/ ben zelfs van mening dat Twitter danig onderschat wordt. Maar fijn te horen dat je de rest van het boek leuk vind!

    • Peter van de Griendt
      Posted 07/11/2013 3:17 am 0Likes

      Hoi Martijn, Ik heb ook lang met de vraag gelopen: “Hoezo Twitter?” En eigenlijk nog!
      Ik heb nu je video over twitter gezien en weer een hoop bijgelezen over easycratie.
      Volgens mij werkt twitter alleen goed als je een hoop mensen inmiddels in je netwerk hebt. En dan bedoel ik niet gewoon volgers, maar mensen waar je wat aan hebt. Als ik een lift vraag op twitter is er waarschijnlijk niemand die antwoord, laat staan als ik vraag over waar een patentenburo mee zou kunnen verdienen.
      Is dat niet essentieel dat je eerst een jaar of zo neemt om dat netwerk op te bouwen?

  • Jan van der Ploeg
    Posted 19/11/2010 5:51 pm 0Likes

    Mooi boek, qua opzet en de taloze waardevolle tips. Het refereren aan Twitter als oplossingrichting voor ongeveer alles wordt wel een dooddoener. Twitter is leuk en handig voor de dagelijkse huis, tuin en keukentips. Niet voor corporate issues waarmee menig kenniswerker te stellen heeft.

    Het lijkt wel wat vanuit de hoge toren geschreven. Bureaucratie is in sommige organisaties de sleutel tot groot succes en tot het welbevinden van haar medewerkers. Ongeveer 12 jaar geleden waren zelfsturing en zelfsturende teams helemaal hot. Het ging om de kwalitatieve output. Heb hier ook aan meegedaan. Wat bleek na ongeveer twee jaar, mensen hadden behoefte aan meer sturing, management (lees bureaucratie).. ‘De mens’ en het menselijk brein is niet veranderd. De bullshit ook niet. Een paar technische snufjes wel. Maar goed, het gaat om ‘de mens’ en we gaan het weer meemaken 🙂

    Nogmaals, leuk boek.

  • Greg
    Posted 17/11/2010 9:30 pm 0Likes

    Tip bij deze: http://www.werken20.nl. Meer dan 700 artikelen over het nieuwe werken.

  • Robert-Jan
    Posted 15/11/2010 5:18 pm 0Likes

    Lijkt me een geweldig boek! Heb het gedownload en twee exemplaren besteld om weg te geven..

Comments are closed.