4 verborgen Netflix-pareltjes die je dit weekend moet kijken

Naast Amazon Prime, Videoland, Plex, Disney+ en Apple TV+ zou je toch bijna vergeten om good ol’ Netflix af en toe nog eens op te starten. En voor je meteen roept dat je alle toffe Netflix-shows al hebt gezien: lees eerst effe rustig verder. Want je redder (ik dus) in donkere quarantainedagen is hier, en wel met de allerbeste verborgen pareltjes van Netflix die je dit weekend moet kijken!

Elke vrijdag vertelt een redacteur van Lifehacking welke (nieuwe) films en series je moet kijken op Netflix.
Deze week: de beste Netflix-tips van Elmar!

Friday (1995)

Met je digitale vrijmibo achter de kiezen trap je je weekend natuurlijk het best af met een goeie comedy. En welke feelgood-dijenkletser kun je dan beter opzetten dan Friday?! Deze kwarteeuw oude film van F. Gary Gray blijft een van de grappigste films voor – nou, laten we zeggen – je vrijdagavond. Ice Cube (Craig) en een nog piepjonge Chris Tucker (Smokey) spelen hier twee tamelijk kansloze jongens uit da hood, die eigenlijk niet veel meer doen dan blowen, naar meisjes fluiten en een beetje slap ouwehoeren.

Aan dat bestaan komt een eind als parttime-drugdealer Smokey besluit zijn te verhandelen spul zelf maar op te roken, wat bij lokale drugsleverancier Big Worm niet bepaald goed valt. Big Worm (geweldige rol van Faizon Love) wil dan ook diezelfde vrijdag nog de 200 ekkies zien die Cube en Tucker hem door dit akkefietje schuldig zijn. En aangezien we hier met een paar nogal skere gasten te maken hebben moeten ze zich daarvoor behoorlijk in het zweet werken.

Friday is van de eerste tot de laatste minuut op-en-top comedy. Klassiek in z’n vorm, geniaal in z’n uitvoering. Met daarbij (hoe kan het ook anders) een ijzersterke soundtrack met songs van Cypress Hill, Dr. Dre en natuurlijk meneer Cube zelf.

Lion (2016)

Oké jongens, even opletten nu. Want we gaan dus janken. En niet zo’n beetje ook! Lion is een heerlijke dramafilm voor de zondagmiddag, waarin de acteer- en regieklasse van het scherm spát. Vooral de hoofdrol wordt fenomenaal neergezet door Dev Patel. Lion vertelt het verhaal van een Indiase jochie dat wordt geadopteerd door een Australisch stel. En hoewel zijn jeugd vlekkeloos verloopt en Saroo (Patel dus) succes kent, komt ook in zijn leven die onvermijdelijke interesse bovendrijven om te achterhalen waar z’n roots liggen.

Klinkt uitgekauwd, is het niet! Gaat dit dus vooral zelf ervaren dit weekend, en laat in de comments weten wat je ervan vond.

The Circle (2020)

Ik moet iets bekennen. Iets waar iedereen met een béétje zelfrespect nooit publiekelijk voor uit hoort te komen. Maar goed, in het maatschappelijk belang schuif ik dat ego even aan de kant. Dames en heren, ik heb afgelopen weekend het hele eerste seizoen van The Circle (ja, THE CIRCLE) kirrend van plezier liggen bingen op de bank. The Circle is namelijk een van de meest intrigerende realityshows van deze eeuw. En dat is volledig te danken aan het format, dat alle ongemakken van het hedendaagse bestaan op social media combineert met een werkelijk geweldig gescreende cast aan kandidaten en een montage die je op het puntje van je stoel vastpint.
En dat terwijl het format van The Circle op het oog zo plat als een dubbeltje is. Om nog maar te zwijgen over de stereotiepe Amerikaanse influencers die hysterisch ‘oh my god’ schreeuwend door het beeld springen. Maar de gelaagdheid van het programma zal na die eerste ongemakkelijke aflevering direct duidelijk worden.

Waar kijk je dan in godsnaam naar? The Circle is een show waarin kandidaten zitten opgesloten in een appartementencomplex en alleen met elkaar kunnen communiceren via het socialmedia-plaftorm The Circle. Addertje: iedereen kan, net als op Instagram en Facebook, zich voordoen als een ander, verschillende groepschats aanmaken en andere kandidaten tegen elkaar uitspelen. Wie aan het eind van het seizoen het ‘populairst’ is, wint 100.000 dollar. En ik schrijf ‘populair’ bewust tussen aanhalingstekens omdat de meest succesvolle influencers zonder blikken of blozen iedereen de moeder naaien met extreem smerige mind-games.

Gooi First Dates met Wie is de Mol? in de blender, maak het af met een mespuntje De Bus en je bent een heel eind qua idee. Ik kan niet wachten tot ook Netflix Nederland met een versie komt…

Insidious (2010)

Met een berg aan clichés, slecht acteerwerk en een budget waar je nog geen kijkdoos voor in elkaar knutselt, staat het gros van de horrorfilms op Netflix eerder garant voor een flinke dosis lachen dan dat je er echt bang van wordt. Maar dan Insidious! Deze extreem goed in elkaar stekende horror weet van begin tot eind te verrassen, en speelt op een originele manier met de welbekende clichés. Als je dacht dat regisseur James Wan na 43 Saw-films wel een beetje door z’n creativiteit heen was, think again. Insidious is verreweg het beste dat de man ooit gemaakt heeft. En boven alles: de film is gewoon doodeng! Dus dim de lichten, krik dat volume naar max en griezelen maar…

Bonus-tip: What did Jack do? (2017)

Tot slot, een onbekend pareltje van filmhuismeester David Lynch. Deze ‘film’ uit 2017 duurt slechts 17 minuten, maar geloof me: de freaky setting en typisch lynchiaanse dialogen zorgen ervoor dat je hier nog weken van nageniet – in je hoofd. Iets verklappen over de plot van What Did Jack Do? zou zonde zijn. Enige wat je hoeft te weten is dat Lynch zelf de hoofdrol vertolkt, hij een kwartier lang in een twisted gesprek met een aap verwikkeld zit en dat dit alles zich afspeelt in de wachtruimte van een verlaten station.

Lynch dus.

Wat vind je van deze hack?
24Te gek44Leuk10Serieus?25Meh...39Stom

About Author