Blue monday te lijf

1813307147_477cc8c270_mHij is er weer: Blue Monday. De dag die breed genoemd wordt als de dag die taai is, vanwege grijs weer, sneuvelende goede voornemens, kerst-afrekeningen en een behoorlijke afstand tot de eerstvolgende feestdag. Ook al is er veel kritiek op de aanname dat deze dag taai is het is wel een mooie aanleiding om weer eens te kijken naar goede voornemens en hoe je gedrag kunt veranderen. Hoe ga je Blue Monday te lijf?

 

Blue Monday 2013

Vorig jaar gaven we al een aantal adviezen voor Blue Monday:

 • heb je voornemens voldoende concreet voor ogen. Voldoende wil zeggen dat jij in elk geval weet wat je moet doen en dat je acties concreet genoeg zijn zonder ze ontmoedigend SMART te maken
 • voor sommigen is een kort mantra of zijn enkele woorden juist weer inspirerend en motiverend
 • gebruik apps en methodes om je aan de voornemens te herinneren en voortgang concreet te maken:  LiftBloom*Joe’s GoalsLifetick of Goalscape
 • maak het jezelf makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld minder eten op wilskracht aan laten komen. Gemakkelijker is het om water drinken voor je gaat eten zodat je al minder trek hebt (bron: You are not so smart). Immers, wie niet sterk is, moet slim zijn
 • bekijk andere voornemens-hacks van Lifehacking.

Gewoontes

Een grotere kans op verandering heb je als dat wat je wilt bereiken een gewoonte wordt of als je een bestaande gewoonte kunt vervangen door een andere. Een gewoonte is iets dat voorkomt dat je telkens een unieke beslissing moet nemen. David Allen heeft in een podcast zijn enthousiasme betuigt over The Power of Habit. Door gewoonten, zoals gedrag uit Getting Things Done, voorkom je dat je voortdurend bewust zaken doet en opnieuw beslissingen neemt. Een gewoonte maakt gedrag makkelijk.

Charles Duhigg legt in The Power of Habit uit dat je in drie stappen een gewoonte kunt veranderen. Door de cue, reward en routine te bekijken zie je hoe patronen ontstaan en in stand blijven maar dus ook hoe je ze verandert:

Maak het zichtbaar

Voornemens noteren is stap één. Stap twee kan zijn de voortgang op die voornemens te noteren:

Pannenkoek

De Blue Monday-post vorig jaar werd afgesloten met de relativering van Merlin Mann dat alle begin moeilijk is, net zoals de eerste pannenkoek die bijna altijd mislukt. Maar je kunt nu eenmaal niet met de derde pannenkoek beginnen dus aan de slag en houd vol totdat je gewoontes veranderen.

En wat is jouw manier om veranderingen vol te houden?

Illustratie van Paco CT

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Sanne van Berkelaars
  Posted 31/01/2014 11:21 am 0Likes

  Interessant artikel. Ik denk dat gedrag veranderen begint bij anders denken. Uit het veranderde denken vloeien dan de acties. Dit blog geeft ook zeker goede punten.

 • Willem Gispen
  Posted 20/01/2014 10:45 pm 0Likes

  Zingende merel –
  Somberste dag van het jaar –
  Welke van de twee?

 • Jacob Odilon
  Posted 20/01/2014 8:57 pm 0Likes

  Leuk stukje. Bij veranderen heb je veel te maken met mentale weerstand, als je daar bewust mee om kan gaan komt te rest vanzelf. Het trainen van het weerstaan van mentale weerstand kan je leren. Mijn tips: begin klein, denk goed na wat je wil veranderen en wat daarbij het achterliggende doel is, zorg dat je habits passen in je (dagelijkse) patronen en geniet van je eigen voortgang!

 • Maria
  Posted 20/01/2014 10:48 am 0Likes

  Blijf kalm, over 100 jaar is alles voorbij (Ralph Waldo Emerson)

Comments are closed.