Je ziet ze niet zo veel meer maar af en toe kom je ze nog tegen. De gelmat. Wij zijn er geen voorstander van. Er zit namelijk een groot nadeel aan het gebruiken van gelmatten. Ik zal hieronder uitleggen waarom.

Het risico van de gelmat
Een gelmat op het bureau ondersteunt je onderarmen of polsen. Het gevolg hiervan is echter dat je je armen minder gaat bewegen. Hierdoor ga je meer, of alleen nog maar, vanuit je polsen bewegen. De polsgewrichten en de spieren van de onderarm zijn hier niet op gebouwd, waardoor er klachten kunnen ontstaan in onderarmen, polsen en handen.

Functie polsgewricht
Het polsgewricht zou bij bijna alle bewegingen stabiel moeten zijn, zodat de beweging kan plaatsvinden in het schouder- en ellebooggewricht. Dit geldt voor bewegingen als zagen, sturen, iets uit de kast pakken en ook voor muizen dus.

Functie onderarmspieren
De meeste onderarmspieren hebben de functie om de vingers te bewegen. Deze spieren hechten rondom je elleboog aan en op verschillende punten in je vingers. Voel maar eens wat er gebeurt in je onderarm als je met je vingers beweegt. De spieren in je onderarm spannen aan en ontspannen afwisselend. Met deze spieren kun je ook je pols bewegen maar ze zijn er niet voor gemaakt om dat de hele dag te doen. Overmatig scharnieren in de pols kan bijvoorbeeld een tennis- of golfelleboog tot gevolg hebben. Ook bij klachten zoals RSI, koude handen, gespannen onderarmspieren, pijn in de polsen of handen kan de oorzaak liggen in het overmatig scharnieren van de pols.

Pijnvrij muizen
Leg je onderarmen of handen tijdens muizen en typen dus niet neer. Ook niet op tafel. Zorg er voor dat je armen vrij kunnen bewegen als je muist of typt en dat de beweging komt vanuit het schouder- en ellebooggewricht. Zie ook de hack “Hoe kies je een muis die helpt rsi te voorkomen?”

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • jeroen
    Posted 10/06/2008 11:50 am 0Likes

    Ik gebruik een klein model snijmat. Goedkoper dan de meeste muismatten, prima grip en erg duurzaam.

  • Peter van Veen
    Posted 09/06/2008 10:50 am 0Likes

    De meeste muizen die standaard met een pc meekomen kun je zo wegmikken. Ik zweer bij een kwalitatief goede muis (heb zelf de logitech MX518) maar eigenlijk nog meer bij het gebruik ban een pentablet. Zelf heb ik een Wacom Graphire en die zou ik nooit meer kwijtwillen! De laatste tijd heb ik mijn pentablet rechts liggen (ben rechts, gebruik die dus het meest) en de muis links voor wat afwisseling. Het beste van twee werelden….

  • tikgeit
    Posted 07/06/2008 1:20 pm 0Likes

    Maar als je relatief veel typt en weinig muist (zoals op mijn werk), dan is het gebruik van een gelmat m.i. erg prettig en ontspannend. Wel is het dan misschien handiger om bij het muizen – wat af en toe natuurlijk wel moet – de pols/hand los van de gelmat te houden. En ik probeer altijd sneltoetsen te gebruiken ipv met de muis iets te moeten aanklikken. Maar verbeter me als ik het verkeerd zie. Thuis zit ik meestal te surfen en te mailen en dat soort dingen en daar zou ik de gelmat misschien wel moeten verwijderen. Ik ga eens kijken voor zo’n trackball. Dat lijkt me wel wat.

  • Oscar
    Posted 07/06/2008 1:01 pm 0Likes

    Ik ben (nog steeds) van mening dat RSI niet (alleen) veroorzaakt wordt door muizen, dingetjes bij kassa over bliep trekken etc. Maar dat de manier waarop je je werk doet (hoe gespannen ben je, hoe gefrustreerd ben je etc) ontzettend meespelen.

    De klachten bestaan wel, maar wanneer het door muizen + werkhouding zou komen dan zou zo langzamerhand vrijwel iedereen last van RSI moeten hebben.

    Mijn eigen werkhouding is achterovergezakt, muis en scherm ver weg en net als Marc beweeg ik mijn muis met mijn vingers. Dat heeft wellicht te maken met mijn lange vingers (héél lang) maar als ik mijn muis een paar centimeter opzij duw dan bestrijk ik alle 1650 pixels. Ik zie het nut niet om daar mijn schouders of elleboog ook maar een centimeter voor te moeten bewegen, alleen maar vermoeiend 😉 De onderkant van mijn hand rust gewoon op bureau, en duw de muis met mijn duim pink links/rechts en de rest voor omhoog omlaag over het scherm. Waarom je hele hand op de muis laten rusten?

    Een goede muis en lekker oppervlak is dan een vereiste. Maar muizen doe ik sinds 1986 met mijn vingers. En wanneer ik merk dat het op het werk allemaal wat minder soepel gaat of ik me om whatever dingen druk maak dan merk ik dat ik gespannender achter een computer zit en daardoor ook eerder wat voel a la hoofdpijn, arm etc.. maar het is te makkelijk om dan de muis de schuld te geven.

    Een goede muis is voor iedereen anders. Maar ben van mening dat de gemiddelde muis die je bij een computer krijgt a la HP, Apple etc niet onder die categorie vallen. Gewicht is belangrijk en formaat absoluut. Zelf ben ik blij met mijn Logitech MX518 maar voor kleine handen minder geschikt denk ik.

  • Paul
    Posted 07/06/2008 12:03 pm 0Likes

    Ik gebruik al ongeveer anderhalf jaar een trackball (Logitech Marble Mouse). Mijn klachten in schouders en arm zijn volledig verdwenen.

    Ik snap eigenlijk nu niet zo goed waarom niet iedereen een trackball gebruikt. Zeker als je twee schermen (2 x 22″) naast elkaar gebruikt is een muis niet te doen. Mijn trackball zal ik nooit meer inwisselen voor een muis.

    HR-afdelingen van grote bedrijven zouden een rol kunnen spelen bij het verder laten accepteren van de alternatieven voor de in mijn ogen achterhaalde muis.

    Gratis tip: sluit tegelijkertijd een muis en een trackball aan en bekijk welke je na verloop van tijd het meeste gebruikt.

  • Marc
    Posted 04/06/2008 4:42 pm 0Likes

    Ik heb mijn muissnelheid zó aangepast dat ik alleen met het bewegen van mijn vingers het hele scherm kan bestrijken. Hierdoor hoef ik mijn pols nauwelijks te bewegen en blijft hij gespaard.
    Je hebt hiervoor wel een nauwkeurige (laser)muis voor nodig, want de kleinste bewegingen moeten correct geregistreerd worden.

    Daarbij rust mijn elleboog op de leuning van mijn stoel, en mijn pols 1cm lager op mijn bureau.
    Voor mij is dit een heel ontspannen werkhouding.

Comments are closed.