De invloed van te weinig slaap op je productiviteit

Als je te weinig slaap krijgt, ben je de volgende dag waarschijnlijk vermoeid, heb je wallen onder je ogen, en functioneer je niet optimaal. Maar waar komt dit precies door? Lees ook: 6 dingen die je productiviteit in de weg staan.

Iedereen weet dat te weinig nachtrust niet goed voor je is. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk als je te laat naar bed gaat en niet voldoende slaap krijgt? Wat voor invloed heeft het op je lichaam en geest, en op je productiviteit?

Je immuunsysteem

Als je te weinig slaapt, heeft dit een nadelige invloed op je immuunsysteem. Als gevolg ben je vatbaarder voor verkoudheden, griep en andere nare ziekten die je productiviteit niet ten goede komen.

Je geheugen

Tijdens je slaap worden je indrukken van de dag verwerkt en worden er herinneringen gevormd. Als je te weinig slaapt, of als je slaap onderbroken wordt, heeft dit een nadelige invloed op je geheugen omdat herinneringen niet of op de verkeerde manier gevormd worden.

Je hoofd voelt na te weinig slaap ’s ochtends soms ook raar en vol aan, een beetje alsof je de avond ervoor te diep in het glaasje gekeken hebt. Dat kan komen doordat je hoofd nog vol zit met onverwerkte gedachten en indrukken.

Mentale prestaties

Slaapgebrek heeft ook een nadelige invloed op je mentale prestaties, omdat je minder goed in staat bent om beslissingen te nemen, dingen te beoordelen en gevolgen in te schatten. Daardoor ben je trager, onzekerder, en zijn je prestaties slechter.

Je kunt ook minder goed gefocust blijven, waardoor je sneller afgeleid wordt en minder productief bent.

Prikkelbaar

Als je te weinig slaapt, ben je de volgende dag prikkelbaarder. Hierdoor maak je sneller ruzie met je partner, en ben je op je werk sneller onredelijk wanneer er zich een lastige situatie voordoet. Dit kan langdurige nadelige gevolgen hebben voor de werksfeer en je professionele relaties.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • rick-lequal
  Posted 12/09/2017 11:34 am 0Likes

  Helemaal mee eens!! Goede tips waar vandaag de dag veel aandacht aan besteed mag worden..

  Lifestyle is daarin ook een belangrijke; gezonde voeding (eiwitrijk), aanvullende ijzersupplementen, vitamines, sport en nachtrust!!

 • Lodi Planting
  Posted 28/03/2017 10:39 am 0Likes

  Duidleijk. Vannacht minder geslapen en meteen merkbaar aan mijn productiviteit.
  Dat wordt mezelf weer opsluiten in een koffiebar 😉

 • Man
  Posted 27/03/2017 1:20 am 0Likes

  Ik merk dat als ik een ijzer tabletje in neem dat ik 1 tot 2 uur minder slaap nodig heb terwijl ik mij toch uitgerust voel. Wel droom ik dan altijd een stuk meer!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]