De voordelen van een goed postuur

Tegenwoordig groeien we op in een internetgeneratie. In plaats van buitenspelen, zitten kinderen van jongs af aan al aan het scherm gekluisterd. Als we niet naar een groot scherm turen, kijken we wel neer op de smartphone in onze handen. Dit lijkt misschien onschuldig, maar dit soort vrijetijdsbesteding kan funest zijn voor je postuur en je rug. Lees ook: 10 oefeningen vanuit je bureaustoel.

Coach

Sommige dingen uit je jeugd, reflecteren je eigenschappen in je latere leven. Je postuur is daar één van. Philip Ghezelbash, conditie- en krachtcoach, uit z’n zorgen.

Rugpijn is één van de meest voorkomende klachten van de 21ste eeuw. Onze zittende levensstijl brengt desastreuze gevolgen met zich mee.

Volgens Ghezelbash hebben bijna al zijn klanten wel oefeningen nodig voor hun postuur. Veel mensen snappen niet dat rugpijn niet alleen een probleem is voor je rug, maar ook geassocieerd moet worden met spieren op andere plekken.

Je postuur kan invloed hebben op je emoties, je zelfverzekerdheid, hoe je praat en hoe fit en vitaal je op de lange termijn nog bent. De kans is groot dat je nu al last hebt van je rug. Misschien is het maar een beetje pijn, misschien heb je nu al veel pijn. Het goede nieuws is dat het vrij eenvoudig is om je postuur te verbeteren. Het kost alleen wel tijd.

De voordelen
  1. Je gewrichten en botten zijn goed in verhouding met elkaar.
  2. Het verkleint de kans op artrose, een aandoening aan het kraakbeen van de gewrichten. Je gewrichten slijten ook minder snel.
  3. Het vermindert de druk op je ligamenten. Dit zijn beschermende banden van bindweefsel om je gewrichten.
  4. Je ruggengraat blijft in de juiste positie zoals deze bedoeld is.
  5. Het verbetert je zelfvertrouwen en je kunde in het duidelijk spreken en articuleren.
  6. Het verminderd spierpijn en pijn in je onderrug.
  7. Je bent minder snel moe, doordat je je spieren juist gebruikt.
  8. Je gaat er gezonder uitziet.
  9. Een langer en gezonder leven. Een goed postuur verminderd de kans op allerlei ziektes en aandoeningen.

Soorten

posture-chart-final-copy
Je postuur wordt bepaald door de richting van je wervels door je hele lichaam.

Of je nou zit, staat of beweegt, je postuur houdt simpelweg in hoe je lichaam beweegt tijdens datgene wat je doet. Je postuur en de staat van je rug hangen af van meerdere factoren. Het is niet zo dat iedereen door dezelfde oorzaak bepaalde klachten heeft.

Misschien zijn bepaalde spiergroepen wel uit proportie, of komt het door spanningen in bepaalde siergroepen. Het kan ook liggen aan (het gebrek aan) kracht in je spieren of je stabiliteit.

In het volgende artikel behandelen we tips voor het verbeteren van je postuur.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]