Hier en nu: meer in het moment leven

Leren om meer in het moment te leven zal je helpen om gebeurtenissen of indrukken bewuster mee te krijgen. En dus meer te “leven”. Want je kent vast het gevoel wel dat de dagen, weken en maanden soms aan je voorbij lijken te vliegen. Je blijft maar uitkijken naar dat ene leuke evenement in je agenda, en voordat je het weet is het voorbij! Zonde van al die tijd er omheen. Toch?

Slow motion

Let eens op het tempo waarmee je loopt. Of je nu in de stad bent, een boswandeling maakt, of naar een afspraak loopt: vaak hebben we een flink tempo waardoor we altijd een gevoel van haast hebben. Dus ga eens langzamer lopen en als het kan, ga écht langzaam lopen. Je zult na een tijdje zien dat je meer van je omgeving meekrijgt en dat het gehaaste gevoel afneemt.

spongebob squarepants dancing GIF

Weg met de telefoon

Deze tip wordt al jaren overal geroepen waar ook het woord ‘mindful’ valt, en dat is niet voor niks. Onze telefoon zeurt continu om aandacht met piepjes en notificaties. Ook het checken van sociale media doen we veel vaker dan we bewust door hebben. Dus leg je telefoon eens even weg, al is het maar een uurtje. Zet alles op stil (of nog beter: zet hem uit) en ga in dat uur iets met je volle aandacht doen. Denk je tijdens dit uur vaker aan je telefoon of pak je hem zelfs op? Al te meer redenen om het telefoonloze uurtje vaker in te voeren.

 

Wees niet bang om je te vervelen

De kracht van verveling. Wanneer was de laatste keer dat je je écht verveelde? Waarschijnlijk kun je het je niet herinneren omdat er altijd wel iets leuks te doen is, zoals Netflix, gamen, lezen of op je telefoon kijken. Doe daarom een kwartier per dag helemaal niets. Niet lezen, geen tv, geen telefoon maar echt gewoon voor je uit staren. Dat helpt om je brein als het ware te resetten en nieuwe ideeën en gedachtes de ruimte te geven.

bored spongebob squarepants GIF by Nickelodeon

Benoem de dingen om je heen

Voel je niet echt een connectie met jezelf of met de ruimte om je heen? Zeker in stressvolle en/of angstige situaties kan dit gevoel van disconnectie optreden. Breng jezelf dan terug in het moment door alles om je heen te benoemen: waar zit je op? Hoe voelt die oppervlakte? Welke geluiden hoor je en wat maakt dat geluid? Doe dit net zo lang totdat je niet meer aan het piekeren bent over dat losgekoppelde gevoel.

Mediteer

Bijna alle tips over het meer in het ‘hier en nu leven’, gaan over vertraging en soms zelfs over korte stilstand. Meditatie is een uitstekende manier om dit te oefenen. Naar mate je dit vaker doet, wordt het niet alleen makkelijker, maar zul je ook merken dat je je vaker van jezelf bewust bent in de dagelijkse dingen die je doet. Wanneer je je bewust wordt van een gehaast gevoel of opgetrokken schouders, kun je meteen iets aan de situatie doen. Heb je wat begeleiding nodig met mediteren? Download dan een app zoals Headspace of Calm.

Meditation Meditate GIF by moodman

Tell Us What You Think
2Te gek3Leuk1Serieus?3Meh...1Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]