Hoe je een laptop verantwoord gebruikt

Een laptop is handig omdat hij klein en compact is. Maar daar zit ook een groot nadeel aan. Je kunt hem makkelijk helemaal verkeerd gebruiken. Hierdoor kun je RSI, rug-, nek-, of schouderklachten ontwikkelen.

Veel klachten worden veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Bij een laptop zitten het beeldscherm en het toetsenbord dicht bij elkaar. Om goed in het beeldscherm te kunnen kijken is men hierdoor geneigd om helemaal naar voren te buigen en daarbij de schouders op te trekken. Het gevolg is dat de nek-, en schouderspieren overmatig moeten aanspannen en de druk op de onderrug toeneemt. Het risico op RSI, rug-, nek- en schouderklachten neemt hierdoor enorm toe.

Hier een aantal tips om je laptop beter te gebruiken:

Zorg dat je recht in je stoel zit met je schouders ontspannen. Zie onderste afbeelding.

Beweeg vanuit je bovenarmen
De hoogte van je bureau dient zo te zijn dat wanneer je goed rechtop zit je schouderspieren ontspannen kunnen blijven bij het typen en muizen. Je kunt dan met je armen net boven het bureau bewegen, zodat je armen vanuit de bovenarmen kunnen worden aangestuurd en je polsen stabiel kunnen blijven. Leg de onderarmen of polsen dus niet op het bureaublad, want dit heeft tot gevolg dat je gaat bewegen vanuit je polsen. Dat kan klachten veroorzaken in de onderarmen, polsen of handen. Vaak staan bureaus te hoog ingesteld waardoor het niet vol te houden is om vanuit de bovenarmen te bewegen.

Gebruik een los toetsenbord en een aparte muis
Je kunt een normaal toetsenbord nemen of een minitoetsenbord. Een minitoetsenbord heeft twee voordelen. Hij past beter in je tas en omdat het numerieke deel ontbreekt is hij veel smaller. Daardoor kun je de muis dichterbij leggen. Je hoeft je arm dan minder ver opzij te tillen om te muizen. Neem er wel eentje waarbij de letters net zo ver uit elkaar staan als bij een normaal toetsenbord. Anders wordt het een beetje priegelen met typen. Over het kiezen van een geschikte muis schreef ik eerder een artikel. Klik hier als je dat wilt lezen.

Zet je laptop zo dat je makkelijk rechtop kunt blijven zitten
Doordat je het losse toetsenbord en de muis gebruikt, kun je de laptop op een verhoging zetten. Je kunt nu makkelijker rechtop blijven zitten met je schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen. Zorg dat je hoofd recht staat. Stel de hoogte van je beeldscherm nu zo in dat je ontspannen in je laptop kunt kijken. Vaak zal er een behoorlijke verhoging nodig zijn om de juiste hoogte te bereiken. Gebruik hiervoor een beeldschermverhoger, een dockingstation of gewoon een aantal pakken papier. Het voordeel van een dockingstation is dat je een ander beeldscherm kunt nemen als je dat wilt.

Neem rustig de tijd

Check voor jezelf voordat je met je laptop aan het werk gaat even hoe je zit en hoe je de werkplek hebt ingesteld. Maak er een gewoonte van om steeds als je van werkplek verandert opnieuw de instellingen te checken. Hiermee kun je het risico op klachten fors verminderen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • Hans Verboort
  Posted 03/08/2010 3:54 pm 0Likes

  gerwin heeft het hier over WorkRave, in mijn ogen is er onlangs een betere oplossing op de markt gekomen namelijk CtrlWORK. CtrlWORK gaat verder dan alleen anti-RSI en gezond beeldschermwerk. CtrlWORK geeft namelijk ook tips en adviezen om slimmer en efficienter te werken, o.a sneltoetsen, werkhouding, email management etc. Ik zelf ben zeer tevreden over CtrlWORK. Kijk voor de gratis proefversie via http://www.ergodirect.nl

 • Schwep
  Posted 11/04/2008 5:23 pm 0Likes

  Denken ergonomen met hun adviezen over het hoog neerzetten van computerschermen ooit aan mensen die een leesbril moeten dragen? Ik ben heel blij met mijn laptop als enige pc, zonder extra toetsenbord of beeldscherm, want voor een ‘hoog’ geplaatst scherm zou ik mijn hoofd veel te ver achterin mijn nek moeten leggen om door het leesgedeelte onderin mijn varifocal bril het scherm scherp te kunnen zien. Het laptopscherm zit daarvoor juist op de goede afstand en hoogte.
  De modernste laptops met hun bloedsnelle processors worden inderdaad vaak veel te heet voor gebruik op schoot. Maar een wat ouder subnotebookje kan best nog aardig Windows XP draaien, en wordt minder heet. Goed bewaren dus, dat oudere apparaat. En er bestaat software waarmee je een processor kunt ‘downvolten’. Dat scheelt warmte en stroomverbruik.

 • Jan
  Posted 06/04/2008 8:02 pm 0Likes

  Kijk eens naar een Logitech Alto. Een los toetsenbord en laptopverhoger in één. En als ik hem opvouw past dat ding in mijn laptoptas, dus kan overal mee naar toe. Een aanrader!

 • Gerwin
  Posted 02/04/2008 11:56 pm 0Likes
 • Gerwin
  Posted 02/04/2008 11:56 pm 0Likes

  Ik wil jullie ook even attenderen op het pakket Workrave. Gratis RSI beperkende software !!
  Ook voor reintegratie. Ik gebruik het zelf, en ben erg tevreden. Met name bij laptops vergeet je nogaleens op tijd te pauseren, want je zit zo lekker … en dan is zo’n hulpmiddel onontbeerlijk …

 • Bas
  Posted 30/03/2008 9:11 pm 0Likes

  @Y.Sauer: Die schuine stand is weer niet goed voor je polsen… Daarnaast (maar dat is persoonlijk) vind ik het ook niet makkelijker typen. Na een week ben je gewend aan een platstaand toetsenbord, en wil je nooit meer wat anders.

  Ik denk dat de enige veilige conclusie, voor zowel laptops als desktops, is dat beeldschermwerk niet gezond is. Je kunt de last wat verlichten door je houding in de gaten te houden, maar dat blijven lapmiddelen.

 • Y.Sauer
  Posted 28/03/2008 12:02 pm 0Likes

  Ik heb een laptop-riser, dat is een ophoging van kunststof die verstelbaar is in hoogte. Je kan dit kopen bij Macro.
  Is ideaal, je toetsenbord staat schuin wat makkelijker typt, en je scherm is ook direct op de goede hoogte.

 • Jiska Pronk
  Posted 28/03/2008 11:44 am 0Likes

  De laptray die ik verkoop is groot sukses. Niet alleen voor gebruik van laptop op schoot, maar zeker voor zieke mensen als hulpmiddel.

 • Jeroensum
  Posted 21/03/2008 4:58 pm 0Likes

  @ Mac Top:
  Tegenwoordig staat er in de handleiding van zo ongeveer alle notebooks dat deze niet opschoot mogen staan ivm blokkering v/d ventilatie en het warm/heet worden v/d onderkant. Dit is tevens ook de reden dat die dingen geen laptops meer mogen worden genoemd 😉

 • Mac Top
  Posted 21/03/2008 11:29 am 0Likes

  Ook een tip is het gebruik van schoottafeltjes die bv bij Blokker te verkrijgen.
  dit is prettiger als gegrild te worden door de batterij

Comments are closed.