Hoe kies je een muis die je helpt RSI te voorkomen?

Bij het kiezen van een muis gaat men vaak af op het ergonomische design van een muis. Per slot van rekening zullen de makers er wel goed over nagedacht hebben. Maar er zijn zo ontzettend veel verschillende muizen. Hoe kom je erachter welke geschikt is voor jou?

Een goede muis kun je vanuit je bovenarm aansturen

Je arm behoort te bewegen vanuit de bovenarm, met de pols zoveel mogelijk stabiel. In de bovenarm zit het schoudergewricht met daaromheen een aantal grote spieren. Deze spieren kunnen, bij goed gebruik, de hele dag repeterende bewegingen maken zonder dat het klachten oplevert. Door vanuit je bovenarm te bewegen hoeft de pols niet te scharnieren. Probeer maar eens uit. Je vermindert hiermee het risico van pijn in je onderarm, pols en hand.

Een muis moet je helpen om je pols stabiel te houden

Je moet de muis zo vast kunnen pakken dat je pols stabiel en recht kan blijven, ook als je de muis beweegt. Hiermee voorkom je dat de pezen, zenuwen en bloedvaten die door de pols lopen afgekneld worden. Je zult merken dat veel ergonomisch vormgegeven muizen ervoor zorgen dat je pols in een vaak onnatuurlijke stand gedwongen wordt. Belangrijk bij het ‘passen’ van een muis is om goed na te gaan of je pols recht staat en of deze recht blijft bij het bewegen en klikken.

Wanneer staat je pols recht?

Als je je een beeld wilt vormen van wat een rechte pols is, kun je hier klikken. Op deze pagina vind je onder de link ‘de pols’ afbeeldingen van een rechte en een gebogen pols.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

42 Comments

 • J. Gauranga
  Posted 20/10/2016 9:29 am 0Likes

  Rollermouse

  Nog even over de 30 dagen proefplaatsing van de Contour rollermouse Pro2. Hierbij het adres waar je een ergonomische muis gratis kan testen.

  https://www.ergo2go.nl/ergonomische-producten/ergonomische-muizen/rollermouse.html

 • J. Gauranga
  Posted 20/10/2016 9:25 am 0Likes

  Goed stuk! Door de jaren heen diverse soorten muizen geprobeerd, verticale muizen, handshoemouse, pen muis etc. Vorig jaar een contour rollermouse red plus op proef aangevraagd bij Ergo2go. Nu hoef ik mijn handen niet meer van het keyboard af te halen en kan tegelijk de cursor en klik aansturen. Hierdoor van mijn RSI klachten afgekomen.

  https://www.ergo2go.nl/ergonomische-muis

  Ben zelf ook van mijn klachten afgekomen

 • Ergonomische Muis
  Posted 19/06/2013 10:52 pm 0Likes

  Een ergonomische muis is het belangrijkste hulpmiddel voor het creëren van een gezonde werkplek. R-Go Tools distribueert en produceert verschillende typen ergonomische muizen. Onze selectie is tot stand gekomen in samenwerking met ergonomen, waarbij vooral gelet is op de functionaliteit, ergonomische vormgeving en comfort.
  Koop nu een ergonomische muis bij R-Go Tools BV

 • Laptopstandaard
  Posted 20/05/2012 8:41 pm 0Likes

  De allerbeste laptopstandaard vind je op http://www.r-go-tools.com/laptopstandaard.html
  De beste ergonomische muis op http://www.r-go-tools.com/ergonomische_muis.html

  Succes!

 • Hein Halfschepel
  Posted 09/03/2009 3:14 pm 0Likes

  Beste Omet,

  Nog een tip voor het muizen: Probeer bij het vasthouden van de muis al je vingers te gebruiken. Pak de muis vast met de ‘kussentjes’ van je vingers. Op die manier ben je genoodzaakt je handspieren op de goede manier te gebruiken. Als je niet muist laat hem/haar 😉 dan vooral ook weer even los om je hand te ontspannen.
  Hoop dat je er wat aan hebt.

  • Ergonomische muis
   Posted 10/05/2012 2:01 pm 0Likes

   Het ruimste assortiment ergonomische muizen vind je bij http://www.r-go-tools.com
   De meest verkochte muizen zijn de Evoluent en de Minicute muis.

 • Omet
  Posted 09/03/2009 11:57 am 0Likes

  Ik bedoel natuurlijk een pen, geen pan.

 • Omet
  Posted 09/03/2009 11:57 am 0Likes

  Er wordt heel veel verteld over je pols, maarhet is natuurlijk ook de manier waarop je de muis vasthoudt.
  Als je de neiging hebt om er in te knijpen kun je beter een grotere muis nemen.
  Ik heb op dit moment last van mijn pink. Een pan is dan niet zo handig

 • Hein Halfschepel
  Posted 15/02/2009 4:48 pm 0Likes

  Sypie,

  Nog een tip voor meer sneltoetsen vind je op http://www.mindermuizen.nl van Taco Oosterkamp.

 • Sypie
  Posted 11/02/2009 10:24 pm 0Likes

  Wat mensen ook veel vergeten: LEER SNELTOETSEN!

 • Henry
  Posted 11/02/2009 9:53 am 0Likes

  Sinds 3 weken gebruik ik ook een ergonomische muis. Ik zou niet meer zonder mijn Ergonomische muis willen. Werkt perfect.

 • Henk P.
  Posted 06/02/2009 9:28 pm 0Likes

  Ik wissel zelf tussen 2 muizen. De ene periode de ergonomische muis Evoluent en de andere keer de ergonomische muis Anir.

  Voor de geinteresseerde: http://www.easy-ergonomics.nl/shop/ergonomische-muis.html

 • Ergonomisch muis
  Posted 09/09/2008 4:22 pm 0Likes

  Ergonomische muis vind je op Ergonomische Muis

  Succes!

 • Vothoar
  Posted 02/07/2008 3:32 pm 0Likes

  Ook misschien even wennen, maar ik heb de gevoeligheid van mijn mijn (Logitech g5) zo hoog gezet dat ik het hele scherm kan ‘bemuizen’ op een oppervlak ter grootte van een luciferdoosje op de muismat.

  In het begin schiet de muis van links naar rechts en ben je de muisaanwijzer regelmatig kwijt, maar na het gewenningsproces hoef je je pols eigenlijk niet meer te bewegen…

 • B. Dalenoord
  Posted 25/03/2008 10:07 pm 0Likes

  Al jaren ploeg ik allerlei scripts door als debugger. Na zo’n 4 muizen heb ik mijn maat gevonden. De goedkoopste trust die er was.

 • Ilse
  Posted 09/02/2008 10:56 am 0Likes

  Sinds enkele jaren zweer ik bij de pen. Mn rsi verdween meteen. Kreeg zelf ook inderdaad nog het advies destijds van de bedrijfsarts om ontspannen achter mn scherm te zitten. En is dat scheef, of juist recht, dat maakt niet uit. Want idd, zolang jij je in een zithouding probeert te persen wat ‘onnatuurlijk’ aanvoelt, span je je spieren aan om zo te blijven zitten, wat rsi dus kan bevorderen.

 • ML
  Posted 09/02/2008 10:48 am 0Likes

  Na alle soorten muizen te hebben geprobeerd, verticaal,schuin, etc. heb ik een een rollermouse keyboard aangeschaft. Ik ben een profesionele 3D cad gebruiker en kan iedereen met RSI klachten aanraden om voor de rollermouse te gaan.

  Ben zelf ook van mijn klachten afgekomen

  http://www.health2work.nl/product.php?cat=16&productid=98.

 • Frederique Rijsdijk
  Posted 09/02/2008 8:43 am 0Likes

  Behalve houding, is kwaliteit ook erg belangrijk. Voor het gamen besloot ik eens wat geld uit te geven aan vage termen zoals DPI’s en laser technieken. Het is de Logitech G9 geworden. Maar wat een verschil! Deze muis doet tenminste precies wat je wil, praktisch onafhankelijk van de ondegrond. Waar een ‘gewone’ optische muis soms toch een eigen wil heeft, doet zo’n laser ding precies wat je wil en verwacht. Dat scheelt ook een boel spanning in je hand en arm, wat m.i. behoorlijk meehelpt tegen allerlei vage klachten door het muizen.

  • Frederique Rijsdijk
   Posted 24/08/2013 10:09 am 0Likes

   Zo, kom ik dit toevallig weer tegen. 5 jaar later. En die G9 doet het nog steeds!!

 • Jeroen
  Posted 08/02/2008 10:34 pm 0Likes

  Ik muis al jaren in de meest vreemde houdingen en heb nergens last van. In al mijn jaren als ICT-er is mij wel 1 ding opgevallen, mensen met RSI zitten onwijs verkrampt voor hun PC, soms door stress, soms door een vreemde zit houding maar heel vaak komt het omdat mensen bang zijn iets stuk te maken aan die PC en maar zo voorzichtig mogelijk doen. Als je die mensen leert dat ze gewoon ontspannen voor dat ding moeten gaan zitten dan worden de RSI klachten ook een stuk minder. Een ‘goeie’ muis vind ik dus een beetje onzin, je moet een muis hebben die als het even kan, fijn in de hand ligt maar een anti-rsi muis… nah, gewoon minder stressen 😉

 • patrick
  Posted 08/02/2008 8:36 pm 0Likes

  De beste muis is een pen op een tekentablet! Het is even wennen maar daarna werkt het ideaal…ook als je geen grafisch werk doet trouwens.
  De goedkoopste wacom (bamboo one) is 50,- en ‘kan’ alles wat je nodig hebt.

  Het enige nadeel is dat je soms met de verkeerde pen (=een echte) je cursor probeert te bewegen op het tablet….al het schrijfgerei uit de buurt dus 😉

 • Wouter
  Posted 08/02/2008 8:32 pm 0Likes
 • Wouter
  Posted 08/02/2008 8:31 pm 0Likes

  Ik gebruik al jaren een joystick muis, zoals in dit plaatje http://www.laptopergonomie.nl/images/Toebehoren/WCMScelFiFW-uBG.JPG. Mijn RSI is nooit meer teruggekomen. Je kunt namelijk niets doen vanuit je pols, die bovendien in een ontspannen en niet gedraaide stand staat.

 • Roel Willems
  Posted 08/02/2008 7:23 pm 0Likes

  Goed artikel, rsi klachten worden nog te vaak onderschat. Ik ben zelf ook enkele jaren geleden een wacom gaan gebruiken. Ook wissel ik bij gebruik van de muis vaak tussen m’n rechter en linkerhand. Ook erg handig als je iets aan het schrijven bent en toch wat op de pc moet klikken.

 • Paul
  Posted 08/02/2008 5:58 pm 0Likes

  Goede muis, pen of trackball is belangrijk en heel persoonlijk, persoonlijk krijg ik al last van rsi als ik naar een trackball kijk, ik zweer het dan ook bij een wacom tablet links + muis rechts.

  Een andere aanvulling is het toetsenbord, Een standaard toetsenbord bezorgt mij ook RSI (ook in de platste stand) werk nu met plat logitech toetsenbord en daarmee krijg ik geen last. Zit nog te overwegen om de querty indeling aan te passen aan dvorak indeling 😉

 • Bertjek
  Posted 08/02/2008 4:39 pm 0Likes

  Ik heb al járen een Wacom tablet (ArtPad) en sinds kort een iets grotere (ArtZ). Nooit RSI klachten van een tablet gekregen. Lang met een muis moeten werken levert bij mij na korte tijd al een pijnlijke pols op.

 • Abraham A. Boone.
  Posted 08/02/2008 2:45 pm 0Likes

  Ook ik gebruik, na een paar dagen met zo’n ellendige muis gewerkt te hebben, al
  bijna 3 jaar een trackball! Heerlijk, rijdt niet van je bureau af; je kunt de arm en hand gewoon laten rusten op je bureaublad en op de trackball; het enige wat je nodig hebt zijn 3 vingers : 1 voor de linker”klikker”, 1 voor de rechter”klikker” en 1 om het trackballetje te laten bewegen! Perfect. Maar neem wel een goede want de eerste 2 vervuilden heel snel, dwz aan de trackball komt natuurlijk vet van je vingers al je ‘m intensief gebruikt en bij sommige merken blijkt dat niet goed te verwijderen; gevolg: ze gaan vastzitten. Nu al meer dan 2 jaar een Logitech, geweldig, te meer daar ik linkshandig ben en Logitech ook een speciaal model heeft (of had) voor linkshandigen. RSI ???? Kan niet eens met een trackball.

 • Bob
  Posted 08/02/2008 2:00 pm 0Likes

  Ik muis alleen met mijn duim en 2 vingers. Al m’n muispijn is verdwenen! Logitech TrackMan Wheel: perfect apparaat.

 • jobster
  Posted 08/02/2008 1:08 pm 0Likes

  wat vaak vergeten wordt is dat de muis beweging qua gevoeligheid goed kan worden in gesteld. Vergt enige gewenning maar als je met een verschuiving van bijv 1-2cm je aanwijzer van de ene kant naar de andere kant kunt verschuiven vergt dit een minimaal beweging van de pols. Verder een muis met een scroll-knop en duimtoetsen om de for- of backward te gaan elimineert te veel geschuif.

 • Hans van der Maarel
  Posted 08/02/2008 11:59 am 0Likes

  Links sinds kort een Wacom Bamboo tablet, bevalt prima, zeker voor tekenwerk. Alleen rechts-klikken is even wennen, maar daar komen we ook wel uit. Wordt afgewisseld met een ‘gewone’ Microsoft muis rechts.

  Verder heb ik ook heel erg de behoefte om iets in m’n handen te hebben, dus er liggen wat pennen en meer van dat soort frutsels binnen handbereik.

 • Schmappel
  Posted 08/02/2008 11:53 am 0Likes

  Sinds een aantal jaren heb ik mijn muis niet naast maar vóór m’n toetsenbord liggen, met m’n arm in een hoek van ongeveer 90 graden voor m’n buik (je voelt zelf in welke hoek er het minst spanning staat op de spieren in je arm). Bij het muizen blijft m’n arm op dezelfde plek liggen, ik muis vanuit m’n pols. Lijkt misschien niet te kloppen met de strekking van dit artikel, maar probeer het zelf maar eens. Ik heb sindsdien geen last meer gehad van tintelingen.

 • Hein Halfschepel
  Posted 08/02/2008 11:18 am 0Likes

  Bij de meeste mensen die een Wacom pen gebruiken is ook te zien dat zij deze automatisch goed gebruiken. Dit komt doordat je bij het vastpakken van de muis je handspieren op de juiste manier aanspant waardoor de pols stabiliseert. Je moet er alleen wel even aan wennen. Maar het is vaak een goed alternatief voor de standaard muis.

  Bij de TrackBall muis moet je wel even goed opletten hoe je deze gebruikt. Er is een risico dat de vingers of de duim te ver omhoog getrokken worden. Hierdoor ontstaat instabiliteit in de pols en overbelasting van de onderarmspieren. Daar kun je behoorlijk klachten van krijgen.
  Het hangt er dus erg vanaf hoe je het gebruikt.

  Taco: bedankt voor de ‘minder muizen’ tips. Met minder muizen kun je het risico op klachten natuurlijk ook fors verminderen. (Mits je goed typt natuurlijk. Maar daarover zal ik een andere keer schrijven. )

 • Taco Oosterkamp
  Posted 08/02/2008 8:32 am 0Likes

  Goed verhaal Hein. Ik vind het altijd weer grappig om te zien hoe je heel onverwachte dingen roept. Dat ergonomische muizen helemaal niet zo goed zijn klinkt in elk geval vrij tegendraads 🙂 Maar ook weer logisch met jouw uitleg erbij. Thanks.

  Ik gebruik zelf al jaren een Wacom pen, net als een aantal anderen die hierboven reageren. Maar daarnaast probeer ik ook veel gewoon met m’n toetsenbord te doen – en dat scheelt dan ook nog eens een boel snelheid (www.mindermuizen.nl).

  Taco Oosterkamp

 • Kevin Rommen
  Posted 07/02/2008 10:36 pm 0Likes

  Ik ben zelfs voor het varieren van muizen, trackballs & wacom. Ikzelf ben ook begonnen met een muis maar heb de keuze gemaakt om ook trackball te gaan gebruiken. Het is slechts een kwestie van gewenning. Als je het maar lang genoeg doet(al vind ik wel dat het soms moeilijk is om precisie werk te doen met de trackball). Verder werk ik ook nog met een wacom. Heb op mijn werk eigenlijk altijd alledrie tegelijkertijd in gebruik

 • Daan Kortenbach
  Posted 07/02/2008 6:52 pm 0Likes

  Ik maak ook al tijden gebruik van een trackball omdat ik in 2000 rsi begon te krijgen. Een Trackball Explorer van Microsoft omdat die het meest ergonomisch is, hij doet het al 7 jaar trouwens. Nooit meer ergens last van gehad.

 • Ruud van Delft
  Posted 07/02/2008 1:54 pm 0Likes

  Half jaren negentig erg last gehad van RSI en ben er nog niet van af. Samen met de afdeling IT en de Arbo veel modellen geprobeerd maar geen van de muizen hielp. De oplossing bleek voor mij te liggen in het gebruik van een pen. Wacom heeft een aantal modellen op de markt gebracht. Na de eerste dagen gebruik was ik van mijn klachten af. Het mooiste is nog dat je met de pen sneller kan werken dan met de muis.
  Van harte aanbevolen dus

 • Marco Tieleman
  Posted 07/02/2008 12:46 pm 0Likes

  Verstandig om met materiaal te werken dat lekker aanvoelt! Ben ik voorstander van. Bedenk je ook bij het krijgen van eerste klachten dat je lijf je daarmee aan wil geven dat er een bepaalde balans van belasting versus belastbaarheid niet meer in orde is. Soms ligt dat aan een muis. Het kan ook aan je algehele stijl van leven liggen!

  Ik ben zelf daarom sceptisch over het gebruik van polsmatten, betere muizen e.d. Volgens mij bereik je meer door afwisseling te vinden in je werk. Gezond leven, veel bewegen en je bewust zijn van de signalen van je eigen lijf. Wil je daar meer over weten? Neem gerust eens contact op om te horen hoe je (jezelf) dat kunt leren.

  Je vindt op mijn site http://www.marcotieleman.nl/downloads-81.html een document met een aantal vragen die je helpen bij het krijgen van meer bewustzijn…

 • Franc
  Posted 07/02/2008 12:29 pm 0Likes

  Muis hier en muis daar… ik gebruik al van begin af aan… (de eerste apple laptops) een trackball… bespaart ruimte, houdt je arm rustig op de plek… Realiseer me wel dat het heel persoonlijk is… Ik vind het gewoon lekker werken, maar dat geldt niet voor iedereen…

 • Robbie Veldwijk
  Posted 07/02/2008 12:07 pm 0Likes

  Ik heb altijd de goedkoopste van de goedkoopste muizen. iets van €10 ofzo werken erg goed en liggen goed in de hand.

Comments are closed.