Wat was mijn wifi-naam/wachtwoord ook alweer?

Je bae is op bezoek, jullie zitten gezellig te ouwehoeren en er moet iets worden gegoogeld of geyoutubed. Je bezoek vraagt om de wifi-code, maar je kent dat kreng nog steeds niet uit je hoofd. En hoe heette ons netwerk ook alweer?! Vervolgens sta je drie keer je wachtwoord op te dreunen: Ads63HY37jd12J – inderdaad, véél te lang, véél te moeilijk en gewoon niet te onthouden! Neem nu effe tien minuten de tijd om je wifi-naam en -wachtwoord te veranderen; dat scheelt je in het vervolg een hoop gedoe.

Stap 1: IP-adres vinden

Of je nu KPN, VodafoneZiggo, Telfort, Tele2 of een andere provider hebt, het principe blijft hetzelfde. Wat je moet doen, is het IP-adres van je router intypen in je webbrowser.

“Ho wacht! Euh, IP-adres? Router…?!”

Let nou maar gewoon op, dat doe je dus zo!
(Let op: je computer moet aangesloten zijn op je netwerk en dus online zijn.)

Klik op de startknop van Windows → typ in de zoekbalk cmd in → druk op Enter.
cmd screenshot

Typ in dit venster ipconfig en druk weer op Enter.
Uit deze data hebben we de getallen nodig die achter de standaardgateway (Default Gateway) staan. Deze getallen met puntjes zien er ongeveer zo uit: 192.168.1.1

Typ deze code in je webbrowser in, inclusief alle puntjes en druk Enter.

Stap 2: Inloggen in je router

Nu moet je inloggen in je router; daar moeten een gebruikersnaam en wachtwoord worden ingevuld. Het wachtwoord en de gebruikersnaam staan vaak op de onderkant van je router. Vaak zit er een stickertje op geplakt of het staat op een formuliertje dat wordt meegeleverd door je provider. Kun je de gegevens nu niet vinden, zoek dan het type router op via www.routerpasswords.com

Wij hebben alvast de gebruikersnamen en wachtwoorden voor de grotere internetproviders voor je opgezocht:

KPN:
Gebruikersnaam = ADMIN of KPN
Wachtwoord = … (dit veld kun je leeg laten)

VodafoneZiggo:
Gebruikersnaam = ziggo
Wachtwoord = draadloos

Telfort:
Gebruikersnaam = admin
Wachtwoord = 1234

Tele2:
Gebruikersnaam: user
Wachtwoord: user

Stap 3: Je wachtwoord aanpassen

Als je vervolgens bent ingelogd, is het tijd om je wachtwoord en netwerknaam aan te passen. Ga in het menu op zoek naar de sectie Wireless, Wi-Fi of Wireless Security, vaak ergens bovenin of in de zijkolom, en klik hier op.
Ga op zoek naar het venster met de titel Password, Passphrase of Pre-Shared Key. Hier kun je een nieuw wachtwoord intypen. Vaak zul je het wachtwoord ter bevestiging nogmaals moeten intikken. Probeer altijd een sterk wachtwoord te verzinnen dat moeilijk of onmogelijk te raden is.

Yes! Je hebt je wifi-wachtwoord aangepast! Viel best mee, toch? Vergeet als je klaar bent met alle aanpassingen, niet om op Opslaan, Save of Save Settings te klikken.

Stap 4: Je netwerknaam aanpassen

Nu we toch bezig zijn, kunnen we net zo goed meteen de netwerknaam aanpassen naar iets herkenbaars. Let op: plaats hier géén persoonlijke gegevens of je wachtwoord! Deze naam is immers zichtbaar voor iedereen binnen jouw wifi-bereik.

Ga in het scherm op zoek naar Network Name of SSID. Daar staat je providernaam met wat getallen erachter, bijvoorbeeld Ziggo2342. Pas deze naam aan en maak ervan wat jij wilt.

Vergeet als je klaar bent niet om op Opslaan, Save of Save settings te klikken. Nieuwe netwerknaam kiezen, vers wachtwoord invullen en inloggen maar!

Tell Us What You Think
9Te gek7Leuk3Serieus?3Meh...5Stom

About Author

1 Comment

  • Pieter
    Posted 07/11/2019 11:03 am 0Likes

    Wachtwoorden zijn niet voor niets lang en moeilijk. Als je het wachtwoord gaat veranderen (simpeler gaat maken) of je SSID naam naar iets herkenbaars (adres ect) gaat veranderen maak je het hacken van je WIFI verbinding wel iets makkelijker voor een Wardriver. Nu zal het niet zo zijn dat er dagelijks iemand probeert je WIFI te hacken en dit is nog steeds niet simpel maar maakt het wel kwetsbaarder. En als een hacker eenmaal op je WIFI netwerk kan inloggen is er heeel veeeel mogelijk om meer malware of backdoors te openen/creeeren.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]