Is een voetenbankje écht handig?

Als je tafel te hoog staat ingesteld, is het lastig om je schouders te ontspannen. Dit kan op den duur nek- en schouderklachten veroorzaken. Door je stoel hoger te zetten, kan het makkelijker worden om je schouders te ontspannen. Maar als je stoel te hoog staat, kun je weer niet met je voeten bij de grond. Dit kun je oplossen door het plaatsen van een voetenbankje. Maar ook daar zitten weer een paar nadelen aan.

Vaak kiezen mensen voor een voetenbankje als ze al enige tijd nek- of schouderklachten hebben. Wij zien in ons werk regelmatig mensen met deze klachten en er vallen ons een aantal dingen op:

1. veel mensen geven aan dat de klachten sinds het gebruik van de voetenbank niet minder zijn geworden;
2. men zit vaak erg verstijfd achter de computer. Door de voetenbank wordt de bewegingsvrijheid ernstig beperkt. Naar voren, naar achteren of naar links en rechts verschuiven kan als gevolg van de voetenbank bijna niet meer;
3. de benen zijn gespannen en enigszins naar elkaar toegetrokken. Als gevolg hiervan ontstaat een verhoogde spierspanning in het hele lichaam

Op zich is het idee van een voetenbankje vaak wel logisch, maar in de praktijk blijkt het dus vaak niet goed te werken. Als je wat hoger zit ten opzichte van het bureau zou het wat makkelijker moeten zijn om je schouders te ontspannen. Maar het blijkt toch vaak dat het kleine voetenbankje voor bewegingsbeperking zorgt waardoor het bewegen erg verkrampt wordt.

Tip. Als je een voetenbankje gebruikt, check dan even of je bureau niet lager ingesteld kan worden. Ik zie regelmatig dat men jarenlang met een voetenbankje zit te worstelen terwijl het bureau gewoon naar beneden blijkt te kunnen.
Als het zo is dat je tafel en stoel niet laag genoeg kunnen, is het aan te raden om een bureau en stoel aan te schaffen die dat wel kunnen. Als je goed met je voeten bij de grond kunt, zit je stabieler, meer ontspannen en heb je meer bewegingsvrijheid.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Drs. D.M. Keesenberg
    Posted 26/09/2010 7:14 pm 0Likes

    Een voetenbankje, net als overige ergonomische oplossingen voor een werkplek kunnen een uitkomst bieden. Belangrijk is vooral dat je het gevoel hebt comfortabel / ontspannen te zitten en te kunnen werken. De meest perfecte ergonomische oplossing kan voor diverse individuen klachten versterken.

  • Jan Rutger
    Posted 19/01/2009 2:55 pm 0Likes

    Hallo,

    deze voetensteun van Ergonomique heb ik ook en kan ik iedereen aanraden!

    groet,
    Jan

  • Wil van Logchem
    Posted 16/01/2009 9:45 am 0Likes

    Hallo,

    Werk zelf al jaren met een voetenbankje, omdat ik relatief korte benen heb. Eerst was dat een houten kistje en later een heuse voetensteun.
    Vaak was de bewegingsvrijheid lastig.
    Nu heb ik sinds enkele maanden een voetensteun van Ergonomique en die is echt ideaal.
    De plank is beweegbaar, zodat je onbewust ook nog zit te gymmen, en er zit een verhoogde “bar” aan waar ik mijn voeten af en toe ook nog eens extra hoog op kan leggen.
    Door dit alles raak je meer bewust van je houding en kan je ook wat vaker op je schouders letten.
    Bij bedrijven doen ze zelfs een gratis proefplaatsing van deze voetenbank.

  • Hein Halfschepel
    Posted 15/01/2009 4:23 pm 0Likes

    Mieke, Heel goed idee. Heb ik vaker mensen mee zien werken en dat werkt inderdaad veel beter. Was ik nog vergeten te noemen in het artikel. Bedankt.

  • Mieke Siemons
    Posted 15/01/2009 3:48 pm 0Likes

    Mocht je geen nieuw bureau willen aanschaffen:
    Maak zelf een groter voetenbankje, qua oppervlakte. Een soort podiumpje, of leg een pallet onder je buro, ziet er niet uit, maar werkt wat beter, omdat je je voeten meer kan bewegen.

Comments are closed.