Nek- en schouderpijn voorkomen tijdens lange autoritten

Een gevoel van spanning in de nek- en schouderspieren tijdens het autorijden. Sommige mensen hebben er zoveel last van dat ze niet meer lang in de auto kunnen zitten. Door je stoel, stuur en spiegels goed in te stellen en goed te gaan zitten, kun je een hoop ellende voorkomen.

Veel mensen hebben de stoel te ver naar achter gekanteld, waardoor de bovenrug helemaal moet buigen om het stuur nog vast te kunnen pakken. Dit is eigenlijk meer liggen in de stoel dan zitten. Lijkt relaxed, maar je moet dan te veel reiken naar het stuur waardoor de nek- en schouderspieren continu aangespannen zijn. Door vervolgens ook nog scheef te gaan hangen op de armsteun in het midden creëer je bovendien een asymmetrische spanning.

Je kunt overmatige spanning op de nek-, schouderspieren voorkomen door goed in de autostoel te gaan zitten en het stuur op een goede manier vast te pakken. ‘Goed zitten’ betekent: met je wervelkolom zo veel mogelijk in de natuurlijke krommingen. Het stuur goed vastpakken betekent dat je je armen optilt vanuit de bovenarm met je schouderspieren ontspannen.

Het is belangrijk om je billen goed achter in de stoel te zetten, zodat je bekken recht staat en je onderrug goed ondersteunt. Zet de rugleuning zó dat je rug goed ondersteund wordt en je met ontspannen schouders het stuur kunt vastpakken. De ellebogen zijn dan licht gebogen als je het stuur op tien voor twee vastpakt. In moderne auto’s kun je vaak het stuur ook naar je toe trekken. Check ook even de afstand tot de pedalen. Als je de koppeling indrukt, moet je gemakkelijk recht kunnen blijven zitten zonder dat je bekken aan één kant wegdraait. Nadat je de stoel en het stuur goed hebt ingesteld kun je de spiegels instellen. Het kan ook helpen om je spiegels zo in te stellen dat je er alleen in kunt kijken als je goed zit.

Tell Us What You Think
3Te gek2Leuk1Serieus?3Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Jan vdP
  Posted 04/11/2008 9:23 pm 0Likes

  Vooral tijdens langere, constante ritten zak ik automatisch onderuit. Best lekker.

  Ooit wil ik nog een auto waarin ik met een druk op de knop alles (stuur, spiegels, stoel) in de relax-stand, of in de alerte stand kan zetten.

 • Wosko Jagora
  Posted 04/11/2008 6:52 pm 0Likes

  En bij de aankoop van je auto natuurlijk goed opletten of je met al deze maatregelen wel in de auto past. Langere mensen zoals ik passen niet recht overeind in heel wat auto’s, waardoor je al snel de rugleuning achterover gaat draaien en dus verkeerd gaat zitten.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]