Nooit meer piekeren! 8 (handige) stappen

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren

Je kent het wel, een nacht niet slapen en je hoofd bomvol gedachtes. Zorgen over het werk, kinderen, je relatie of misschien wel je financiële situatie.
We geven 8 handige tips om te stoppen met piekeren! Want als je eenmaal bent begint met piekeren, lijkt het wel alsof je nooit meer kan stoppen. Het vreet geestelijke energie, maar uiteindelijk lost het niets op. Lees ook: Zo krijg je strakkere benen en billen!

Waarom piekeren we eigenlijk? Dit komt voort uit de angst om de controle te verliezen. De dingen waarover je piekert hebben vaak te maken met iets wat buiten je controleveld ligt. Dit kan gaan over zaken uit het verleden die je niet meer bij kunt sturen, maar ook zaken in de toekomst. Het effect is vaak dat je je machteloos en kwetsbaar voelt. We nemen dit gevoel weg met deze handige tips!

1. Schrijf het op en daardoor van je af

Koop een boekje of schrift waarin je je gedachten van je af schrijft. Plan een vaste tijd per dag en schrijf vervolgens alle (pieker) gedachtes op. Je kunt dan later kijken of er bepaalde thema’s terugkomen. En lees vooral na een jaartje eens terug wat je had opgeschreven. Waarschijnlijk heb je je negen van de tien keer voor niets zorgen gemaakt.

2. Zijn de gevaren reëel?

Probeer eens heel nuchter na te gaan of het reëel is waarvoor je bang bent. Stel: je bent bang voor een terroristische aanslag. Hoe groot is de kans dat die ook werkelijk gaat plaatsvinden en dat jij daar dan uitgerekend het slachtoffer van wordt?

3. Sport het van je af!

Zit je in een piekerbui? Kom dan van de bank af. Artsen raden een portie beweging aan. Sporten zorgt voor ontspanning, afleiding en heeft nog meer verrassende voordelen.

4. Leef in het ‘nu’

Gepieker heeft meestal betrekking op iets dat in de toekomst kan gaan gebeuren. Maar bedenk dat je nu leeft. Probeer je gedachtes te stoppen en terug te gaan naar het heden. Dat doe je door je te concentreren op wat er om je heen gebeurt. Wat zie je, hoor je en voel je?

5. Deel je zorgen!

Blijf niet alleen piekeren, maar informeer in je omgeving of er ook anderen met dezelfde angsten kampen. Je zult zien dat zij het gevaar ook wel zien, maar er niet zoals jij de hele dag mee bezig zijn. Dit kan helpen je eigen angst te relativeren.

6. Ga mediteren (of yoga)

Ook al heb je nog nooit gemediteerd, je kunt er op elk gewenst moment mee beginnen. En je hebt er geen cursus voor nodig. Ga rustig liggen en leg de handen op de buik. Adem naar de buik en concentreer je op je in- en uitademing. Tel hoe vaak je in- en uitademt. En komt er een gedachte binnen, laat die dan gewoon weer gaan.

7. Drink niet teveel alcohol

Een glas wijn of een flinke borrel helpt misschien op de korte termijn om het piekeren te stoppen, maar biedt geen structurele oplossing.

8. Wees voorzichtig met medicijnen

Dwangmatige piekeraars krijgen nogal eens rustgevende medicijnen voorgeschreven. Op korte termijn kunnen deze medicijnen helpen om rustiger te worden, maar gebruik je ze langer dan kan er gewenning optreden. Je moet er steeds meer nemen om hetzelfde effect te bereiken. En uiteindelijk kun je er zelfs aan verslaafd raken. Is dat bij jou het geval, stop dan in overleg met de huisarts. Je kunt namelijk ontwenningsverschijnselen krijgen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]