Ook weleens hangry? Dit moet je er over weten!

Heb je wegens een acuut geval van ochtendhaast het ontbijt overgeslagen en merk je dat je nu om de kleinste dingen woedend wordt? Grote kans dat je gewoon ‘hangry’ bent.Voor niemand gezellig natuurlijk; niet alleen voor jou, maar al helemaal niet voor je omgeving. Sinds kort is na gedegen onderzoek bewezen dat het niet zomaar een bedenksel is, maar een officiële emotie. Enfin, dit is alles wat je moet weten over hangry (zijn).

Wat is het?

Goed, hangry zijn is dus een officiële emotie. Maar wat is het dan precies?! De naam is een samenvoeging van hungry en angry. Inderdaad, twee van zichzelf al niet al te relaxte emoties, maar dan dus samengevoegd en daarmee de hel op aarde. Als mensen hangry zijn, veranderen ze dan ook in diabolische, gal spuwende wezens waar je het best bij uit de buurt kunt blijven. Voor je het weet richten ze hun bloedchagrijn op jou en is je dag hopeloos verknald.

De oorzaak is in principe een tekort aan glucose in je bloed. Die glucosespiegel moet een beetje op peil blijven, aangezien die ervoor zorgt dat je genoeg energie hebt om de dag (vrolijk) door te komen. Bij een tekort aan glucose krijgen je hersenen een seintje dat dit spul moet worden aangevuld – door te eten dus.

Een goede bloedsuikerspiegel zorgt daarnaast voor zelfbeheersing. Als die spiegel te laag is, wordt het lastiger om je emoties onder controle te houden. Zorg daarom dat je altijd voldoende eet! Behalve als je het leuk vindt om chagrijnig te zijn natuurlijk…

Stress

Niet zo heel lang geleden is er nog een andere oorzaak gevonden die te maken heeft met hangry zijn. Stress is namelijk een belangrijk onderdeel van hangryness. Als je honger hebt, geeft je lichaam een dosis cortisol af, en cortisol is ook wel bekend als het stresshormoon. Van stress is bekend dat je vaker en sneller boos of kortaf wordt, helemaal als je al een tijdje niet hebt gegeten.

Probeer stressvolle situaties daarom uit de weg te gaan. Ook negatieve gevoelens bevorderen de stresshormonen niet bepaald. Als je toegeeft aan je gevoelens – of ze nu slecht of goed zijn – schijnt het hangryeffect af te nemen. Doe dat dus, want voor je het weet ontplof je van pure woede en jaag je iedereen om je heen weg.

Voorkomen is nog beter

De oplossing is eigenlijk kinderlijk eenvoudig: zorg er gewoon voor dat je genoeg eet! De hele dag door. En als het even niet gaat: snacks met een hoop suiker helpen uitstekend, zeker als je merkt dat je een beetje chagrijnig begint te worden. Suiker zorgt er immers voor dat je glucosespiegel een snelle boost krijgt. Dat heeft weer als resultaat dat je je emoties beter in bedwang kunt houden. Is voor iedereen het best.

Als mensen je vragen waarom je zo veel eet, kun je zeggen dat je anders last krijgt van woede-uitbarstingen, en daar wordt niemand blij van. Probeer je verder vooral niet al te druk te maken en stress te krijgen. Vooral als je een rammelende maag hebt.

Snel iets eten voordat je hangry wordt? Check dan dit artikel!

Wat vind je van deze hack?
3Te gek5Leuk1Serieus?3Meh...3Stom

About Author

1 Comment

  • Anna
    Posted 27/02/2020 5:39 pm 0Likes

    zo onjuist dit. Het is juist een gevolg van langdurig overconsumptie van suiker, mogelijk zelfs een kenmerk van pre-diabetes.
    Drie weken geen suiker/carbs (wel extra vet+proteine) en je bent er van verlost: insuline niveaus zijn weer hersteld en je energie-huishouding verbeterd.

Comments are closed.