Op tijd opstaan

Altijd lastig om op een vrije dag toch op tijd je bed uit te komen. Hoe zorg je dat je, als je geen vroege afspraken hebt, toch op tijd je bed uitkomt?

1. Zorg voor een goede reden om op te staan
Ik merk te vaak dat ik, als ik geen vroege afspraken heb, ik liever een half uurtje langer blijf liggen. Hoe ondervang je dit? Maak de avond van te voren duidelijk wat je wilt gaan doen. Schrijf het op of zorg dat je het onthoudt. Zelfs de simpelste dingen als het draaien van een wasje kunnen ervoor zorgen dat je wel opstaat in plaats van langer te blijven liggen.

2. Wees productief in de ochtend
Dit hangt een beetje samen met het vorige punt. Maar het is ook belangrijk dat je echt iets nuttigs hebt om te doen. Check je mail, lees je RSS-feeds en ruim wat op.

3. Zorg voor genoeg slaap
Niet meer dan logisch. Het is goed voor je immuunsysteem, je blijft er fit door en je voelt je stukken lekkerder overdag. Op het moment dat je op tijd op staat terwijl je niet genoeg geslapen hebt, heeft het geen zin. Je zal niet productief kunnen zijn.

4. Ga op tijd naar bed
Als je genoeg slaapt en vroeg op wilt staan, is het logisch dat je op tijd naar bed moet gaan. Laat in de avond ben je meestal toch niet productief. Zelf merk ik dat ik na elf uur al aan het afronden ben, maar vaak toch nog wel tot 1 uur op blijf. De tijd die een mens nodig heeft om te slapen verschilt heel erg, dus zorg dat je hier een goed aantal uren voor vind. Dit is na een paar keer testen wel uit te vinden. Zelf vind ik het prettigst om ongeveer 8 uur te slapen.

5. Slaap efficiënter
Ook al ga je elke nacht op tijd naar bed en slaap je lang genoeg, soms slaap je toch niet lekker. Zelf merk ik dat als ik op tijd naar bed ga en van te voren even een kwartiertje lees, ik het beste slaap. Ook werkt het bij mij goed om geen alcohol te drinken als ik goed wil slapen (Ja, dit is een killer voor de studenten ;D). Een lege of volle maag vlak voor het slapen gaan is ook geen aanrader. Zorg ervoor dat er tussen de tijd dat je gaat slapen en je laatste maaltijd minimaal een uurtje zit. Een goed bed is ook een pre om lekker te slapen.

6. “nog even 10 minuutjes blijven liggen ….”
Nee, niet doen! Iedereen heeft wel last van het stemmetje dat tegen je zegt: “Ik kan best nog wel 10 minuutjes langer blijven liggen en me straks net iets meer haasten …”. Niet doen! Ga niet in discussie met het kwaadaardige stemmetje dat je vertelt dat je nog wel even 10 minuten langer kan blijven liggen, maar …

7. Spring je bed uit!
Op het moment dat je op wilt staan, verlaat dan direct je bed. Als je je bed eenmaal uit bent is het logischer dat je echt wakker wordt en wakker blijft. Het meest effectief is om zelfs direct de slaapkamer te verlaten.

8. Gebruik een alarm, maar niet de snooze-functie
Gebruik de snooze-functie niet! Daardoor blijf je toch alleen maar liggen. Zorg ervoor dat je er meteen uitgaat, zoals aangegeven bij punt 7. Wat ook belangrijk is, is dat de wekker niet binnen handbereik staat. Hierdoor druk je hem weer uit waardoor je weer in slaap valt. De wekker een stukje verder weg is dus best belangrijk.

9. Zorg voor routine
Zorg ervoor dat je op tijd opstaat. Niet alleen doordeweeks, maar ook in het weekend. Jawel, dit is waarschijnlijk het meest pittige punt, op tijd opstaan in het weekend, maar het is wel essentieel om een goede routine te ontwikkelen.

10. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken
Zorg dat er iets is, waar je ’s ochtends naar uitkijkt. Zelf ben ik altijd wel nieuwsgierig naar de laatste RSS nieuwtjes en mailtjes. Meestal heb ik in de ochtend ook wel eetlust, ontbijten is voor mij ook iets waar ik naar uit kijk, zeker als ik er een beetje de tijd voor heb. Dit punt is per persoon verschillend, denk bijvoorbeeld aan het kijken naar het nieuws, rustig ontbijten, je GTD lijstje doornemen of het rustig lezen van je ochtendkrantje.

11. Wees gewaarschuwd voor de consequenties
Weet dat door de tijd die je ’s ochtends in productiviteit mist, je ’s middags langer door moet werken. Denk aan al die dingen die je mist als je niet op tijd op staat. Gemiste kansen, gemiste feitjes, weetjes en dingen die je misschien later goed kunt gebruiken. Boze projectgenoten of collega’s omdat je weer 5 minuten later binnekomt.

12. Zorg dat er geen optie is om uit te slapen
Belangrijke afspraken vroeg in de ochtend plannen werkt bij dit punt goed. Als je een belangrijke afspraak hebt om 9 uur is er simpelweg de mogelijkheid niet om tot half 9 in bed te blijven liggen. Zorg dat je ’s ochtends dus belangrijke afspraken of besprekingen hebt.

13. Zorg voor een soortgelijk gemotiveerd maatje
Zorg dat je samen met iemand naar je school of je werk fietst. Hierdoor moet je wel op tijd weg.

14. Let op je tijden
Als je let op de tijden dat je opstaat, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Zie je dat je de hele week al op tijd opstaat, dan is het makkelijker om ook weer op tijd naar bed te gaan.

15. Review de dingen die je hebt bereikt
Dit punt hangt samen met punt 14. Het is vooral belangrijk om als het niet werkt, je aanpak te veranderen. Lukt het ECHT niet, ga dan na wat er niet klopt en hoe je het kan verbeteren. Ook is het goed om je TADAAA lijstje te bekijken met dingen die je hebt bereikt, mede door het vroegere opstaan.

Conclusie
Vroeg opstaan is niet makkelijk, zeker niet voor de luie student die het liefst tot 11 uur in bed ligt. Zorg voor consistentie, routine en een goed bed. Het is ook erg belangrijk om het vol te houden, stop je na een paar dagen en ga je weken later er weer mee verder, dan is het stukken moeilijker om weer in het ritme te komen. Heb je het ritme eindelijk goed, zorg er dan voor dat je in het ritme blijft. Als je goed in het ritme zit zal je merken dat je meer gedaan krijgt en de kwaliteit van je leven verbetert!

Dit artikel is een vrije vertaling van Dave Cheong’s Waking Up Early; 15 tips that work en gepubliceerd met toestemming van de auteur.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...3Stom

About Author

16 Comments

  • Marcel
    Posted 26/08/2010 5:53 pm 0Likes

    Koop een blender, Voor een verse smoothie wil iedereen opstaan. Voor de rest zet je wekker aan de andere kant van de kamer en doe je gordijnen gelijk open. Je mail of rss in bed lezen is ook heel productief!

  • Erwin Verweij
    Posted 18/09/2008 1:38 pm 0Likes

    wat grappig dat meneer “ik kom nooit op tijd” dit artikel voor de tweede keer post 🙂

  • Black Angel
    Posted 27/01/2008 9:13 pm 0Likes

    @uitgeslapen: ik geef je GROOT gelijk, wie bepaalt er wat je op je vrije dag doet?
    Ik heb een vrij drukke baan en ben blij als ik 1 DAG FF NIX HOEF.
    Ik plan altijd een “luilekkerdag” in, en hee, was je volgende ontwerp niet: “Voor wie wil je bereikbaar zijn?” waarin ook iets vermeld staat over “uitslapen” … beetje tegenstrijdig hee??

    We worden geleefd en Jan en Alleman gaat ff voor je bepalen hoe en wat, zelfs de regering probeert een dikke vinger in de pap te duwen!
    Mooi niet!
    Mijn advies; luister naar je lichaam, leef normaal en dagje uitslapen? Ja en?
    Geniet van je leven, je moet al zoveel!

  • marijn
    Posted 08/01/2008 5:49 pm 0Likes

    @ gert-jan: slapen met een volle maag schijnt inderdaad slecht te zijn volgens het voedingscentrum. Als je direct gaat liggen, ligt er teveel druk op je maag, waardoor je bijv. misselijk kan worden.
    Er schijnt trouwens toch ook iets te zijn met je bioritme? (waardoor je een ochtend of avond mens bent). Maakt dat ook niet uit? Wat ik ook doe, volgens mij word ik nooit een ochtendmens brrrr. Voor 7 uur op = gewoon moe!!!!!

  • Matthijs Roumen
    Posted 19/12/2007 12:38 am 0Likes

    @uitgeslapen: Om te voorkomen dat je op je niet-werkdag toch nog een paar nuttige dingen doet 😉
    Voor mij als student is een vrije dag een vrij brief om de hele dag niets te doen, terwijl er zeker nog wel een paar dingen gedaan moeten worden. Op tijd opstaan geeft me de tijd om stukken productiever te zijn en om toch nuttig bezig te zijn op een vrije dag.

  • uitgeslapen
    Posted 17/12/2007 5:09 pm 0Likes

    Als je ook nog even uitlegt waarom het zo erg is om een half uurtje langer te blijven op je vrije dag ontstijgt dit stukje misschien het niveau van nutteloos geneuzel…

  • Sanne Roemen
    Posted 18/09/2007 12:29 am 0Likes

    Als je in slaap valt na het eten kook je eten dat energie kost (om te verteren). Geeft niks, maar wissel het af en toe af met eten dat makkelijker te verteren is, daar blijf je fit bij.
    Overigens kan ik uit eigen ervaring spreken dat tegen je bioritme ingaan nooit werkt. Ik heb jaren 1,5 uur reistijd gehad en stond om 6 uur naast mijn bed, maar nooit fit, altijd moe, altijd om 15 uur knikkebollen. Het is me gewoon niet gegeven. Mijn natuurlijke ritme is anders, en dat maak dat ik nu (0.27) nog heerlijk aan het denken en schrijven en lezen en rommelen ben.
    Desalniettemin neem ik je tips mee voor als ik er weer eens ingetuind ben om op tijd in bijvoorbeeld Leeuwarden of Groningen te zijn (les geven aan zo’n hbo bijvoorbeeld) 😀

  • Matthijs Roumen
    Posted 11/09/2007 9:21 pm 0Likes

    @gert-jan, ik geloof zelfs dat slapen met volle maag niet goed voor je is.
    @Leo, vanzelfsprekend dat je natuurlijk wel moet blijven liggen op het moment dat je lichaam dit van je eist 🙂

    Mijn voorbeelden gingen eigenlijk meer uit van de situatie van de luie student die om 12 uur pas een college heeft en daarom tot 11:30 uitslaapt 😉

  • Leo
    Posted 11/09/2007 5:04 pm 0Likes

    Eh, ben je niet gewoon depressief of oververmoeid of grieperig als je op je vrije dag niet kunt opstaan ? Ik zou gewoon lekker blijven liggen in die gevallen.
    Als je een lijstje moet maken met daarop “waarom ik eigenlijk moet opstaan”, dan zit het niet goed tussen de oren volgens mij. Kinderen staan altijd vanzelf op.

  • Remco32
    Posted 11/09/2007 4:50 pm 0Likes

    Dit ga ik vanavond meteen uitproberen,
    heb vorige week 3 dagen achterelkaar niet tot slecht geslapen, dat gaat me niet nog eens overkomen!

  • Gert-Jan
    Posted 11/09/2007 4:28 pm 0Likes

    Niet met volle maag slapen? Ik doe dat juist graag.
    Wil graag zelfs een dutje doen direct na het eten…

  • Gerard van Enk
    Posted 11/09/2007 4:20 pm 0Likes

    Ik heb idd gemerkt dat het heel belangrijk is om consequent te zijn, dus idd iedere morgen zelfde tijd eruit onafhankelijk van hoe laat je ’s avonds naar bed bent gegaan.

    Na een paar maanden lukte me dit aardig (6.00 uur), alleen dat ’s avonds op tijd naar bed, dat heb ik nog niet onder de knie 😉

  • maccnl
    Posted 11/09/2007 4:11 pm 0Likes

    Een recent onderzoeek toont aan dat vroeg opstaan, na jaren van gezond te zijn geweest, niet gezond meer is. Op nu.nl staat een artikel getiteld ‘Vroeg opstaan niet gezond’.

  • Matthijs Roumen
    Posted 11/09/2007 12:21 pm 0Likes

    @Leon, er zitten wel degelijke verschillen in de blogpost op mijn persoonlijke blog en deze. Maar je hebt gelijk, zal er de volgende keer meerwaarde aan mee geven in plaats van kleine aanpassingen er in door te voeren.

  • Leon
    Posted 11/09/2007 12:03 pm 0Likes

    En toch lukt het dan sommige mensen niet om alsnog op tijd op te staan 😉

    Leuk artikel Matthijs, alleen jammer dat ik deze al eerder had gelezen op je weblog. Misschien is het een idee om hier er dan wat ‘extra’s aan toe te voegen, of misschien een flashback naar het oude topic, met je eigen bevindingen in de afgelopen twee maanden o.i.d.

Comments are closed.