Schaalwandelen

littlesteps.pngWie behoefte heeft om zichzelf te coachen of anderen kan letterlijk uit de voeten met schaalwandelen. Het is een makkelijk toepasbare methode om je te richten op waar je al staat en wat de volgende stap is. De methode komt uit het oplossingsgericht (solution focussed) werken en wordt ook gebruikt door Coert Visser, die veel publiceert op het vlak van oplossingsgericht werken. Een populaire one-liner is dan ook water the flowers, not the weeds. Stel je wilt beter leren presenteren. Je mist wel eens impact bij je gehoor. Je zou meer reacties willen en ook zelf vrijer willen presenteren. Je kunt dan natuurlijk gaan graven waarom je je niet vrij voelt, wanneer het niet goed ging, wat je toen voelde. Maar, en dat is oplossingsgericht werken, je kunt ook in kaart brengen

  • wanneer het wel lukte en zien waarom dat goed ging
  • wat wel goed gaat tijdens het presenteren en dat als basis zien.

Schaalwandelen helpt te richten op oplossingen en kunde uit te breiden in plaats van te vervallen in gesomber en geanalyseer.

  1.  Formuleer waarover je wilt schaalwandelen. Ik wil met meer impact presenteren. Ik mis nu reacties bij mijn gehoor en wil me zelf ook vrijer voelen.
  2. Trek een denkbeeldige lijn in de ruimte. Het startpunt van de lijn is rapportcijfer 0 en het eindpunt is rapportcijfer 10.
  3. Welk rapportcijfer geef je jezelf nu? Een 5. Een onvoldoende, dus.
  4. Beantwoord de volgende vraag: Waarom is het al een 5? Het is kennelijk geen 0, geen 1, geen 2, dus waarom is het al een 5? Nou, ik kan een verhaal ordenen. Ik kan een helder doel aangeven. Ik luister goed naar het gehoor en krijg feedback dat ik vragen goed beantwoord.
  5.  Welk cijfer wil je over een maand hebben?  Een 6.
  6. Ga op de lijn staan waar de 6 is. Hoe ziet presenteren voor een 6 eruit? Nou, dat is met meer pit presenteren. Dus mijn verhaal wat verluchtigen met een grapje of anecdote. Het allemaal wat persoonlijker maken. Een echt levendige discussie vind ik een 8.
  7. Wanneer kun je dat presenteren voor een 6 oefenen? Over een week moet ik een presentatie houden en kan ik oefenen met dat extra´s. Ik kan dan starten met een anecdote of tussendoor wat voorbeelden geven.

 Kortom, richt op wat goed gaat en houd dat vast. Bepaal concrete en haalbare stappen vooruit.

Voor sommigen werkt het stimulerend en uitdagend om ´de 10´ voor zich te zien. Weer anderen vinden dat beeld te overweldigend. Wees dus behoedzaam met het einddoel te visualiseren.

(Foto: Nina H)

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Jan
    Posted 15/12/2008 5:20 pm 0Likes

    Leuk artikeltje!

    Het kan inderdaad helpen om doelgericht te werken.
    In het verwoorden van doelstellingen, hou ik zelf heel erg van SMART(EE)-doelstellingen:
    Specifiek
    Meetbaar
    Aanvaardbaar
    Realiseerbaar
    Tijdsgebonden,
    (+ eventueel Economisch en Ecologisch verantwoord?)

  • Gerben Wiersma
    Posted 10/12/2008 6:55 pm 0Likes

    Mooie post! Ben het er helemaal mee eens, doelgericht focus leggen op dat wat je wilt en niet op wat je juist niet wilt. NLP helpt hier ook goed bij.

Comments are closed.