Stress op je werk? Maak er een eind aan!

Ja nee oké, die kop hierboven kun je inderdaad op meerdere manieren interpreteren, maar we bedoelen natuurlijk: maak een eind aan die stress! Je moet je namelijk niet zo op de kast laten jagen door die berg werk die op je ligt te wachten, of die leuke collega’s met hun klotegeintjes, of die autoritaire flapdrol in dat glazen kantoor… Met een vleugje schijt aan alles, een mespuntje zelfkennis en op z’n tijd een welgemikte ‘nee’ kom je immers al een heel eind.

Hoeveel je ook van je baan houdt; iedereen is helaas bekend met stress op zijn werk. Sterker nog, meer dan 40 procent vindt zijn werk zeer of zelfs extreem stressvol. Not good! Van stress kun je namelijk écht ziek of depressief worden. Bovendien ben je minder productief als je gestrest bent, zodat je baas ook nog eens niets aan je heeft. Hoogste tijd dus om deze tips op een rijtje te zetten, waardoor je in elk geval beter kunt dealen met die stressgevoelens!

Wees assertief

Overbelasting leidt tot stress. Als je je op je werk constant verplicht voelt om allerlei extra taken aan te nemen en overal ‘ja’ op te zeggen, wordt de werkbelasting natuurlijk al snel te groot. De allergrootste stressverlichter is daarom heel simpel: zeg wat vaker ‘nee’! En ja, dat mag ook gewoon tegen je baas. Leg bijvoorbeeld uit dat het aannemen van een extra taak de kwaliteit van je andere werk in gevaar brengt.

Doe es lief #1

Velen van ons maken werkstress nog erger met negatieve gedachten. Leer te accepteren dat we allemaal fouten maken! Laat daarbij emoties als zelfkritiek en boosheid achterwege. Reageer met vriendelijkheid en sympathie, zoals je dat immers ook zou doen bij een vriend die een fout heeft gemaakt. Beschouw fouten en andere tegenslagen liever als een nuttig leermomentje.

Doe es lief #2

Vriendschappen op de werkvloer kunnen een buffer vormen tegen stress. Het delen van je gevoelens is een goede manier om de stress te verlichten. Daarnaast maakt het je werkomgeving natuurlijk een stuk aangenamer als je samen met je collega’s kunt lachen, samen kunt pauzeren en hen om hulp kunt vragen. Die ene collega heeft misschien zelfs wel bruikbaar advies voor je!

Neem pauze

Leer stressvolle momenten herkennen. Dit stukje bewustwording helpt je op tijd een pauze te nemen. In die pauze kun je dan proberen je stress te verlagen, bijvoorbeeld door een glaasje water te drinken, ademhalingsoefeningen te doen, een frisse neus te halen of een muziekje te luisteren. Het nemen van een pauze geeft je ook meteen de mogelijkheid om over de situatie na te denken en te bepalen wat te doen of zeggen als je terugkomt.

Goed voor jezelf zorgen

De boog kan niet altijd gespannen zijn… Het is belangrijk om tijd te maken om uit te rusten en leuke dingen te ondernemen. Eet gezond, drink met mate, slaap goed, ontspan voldoende en beloon jezelf voor geslaagde prestaties! Als je goed voor jezelf zorgt, verbetert ook je veerkracht, zodat je daarna beter met stress om kunt gaan.

Leer stress herkennen

Niet alle stress is slecht en niet alle stress kan (of moet) vermeden worden. Goede stress ontstaat bijvoorbeeld wanneer je een deadline moet halen. De stress ebt daarna weg, waarna je tijd krijgt om te herstellen. Slechte stress is echter veel langduriger en daardoor schadelijk… Het is belangrijk om je van dit verschil bewust te zijn, zodat je ook weet welke stress problematisch is en dus om actie vraagt.

Maak het jezelf makkelijk

Als het mogelijk is, doe je er goed aan taken van tevoren voor te bereiden. Hoe je je werkdag begint, bepaalt de toon voor de rest van de dag. Als je in een soort panische toestand begint, zal de hele dag stressvol zijn. Probeer daarom takenlijstjes te maken, waarbij je duidelijk opschrijft welke taken prioriteit hebben. Pak eerst taken die taken aan, zodat je die stress daarna meteen achter je kunt laten. Daarnaast deel je taken bij voorkeur op in kleine stappen. Als een groot project overweldigend lijkt, concentreer je je op één beheersbare stap tegelijkertijd.

Wat vind je van deze hack?
8Te gek11Leuk0Serieus?3Meh...6Stom

About Author

2 Comments

  • Michel Piedfort
    Posted 01/05/2020 1:21 pm 0Likes

    Heb je geen flauw idee waarom jij op het werk zoveel stress ervaart? Wil je weten hoeveel werkstress jij er nog kunt bijnemen? Met Testjewerkstress.be kun je jezelf gratis testen. Je ziet meteen het resultaat en je krijgt tips om je stressniveau te verlagen.

  • sander
    Posted 06/03/2020 4:44 am 0Likes

    Drink geen koffie. Caffeine heeft een halfwaardetijd van 5-6 uur en zorgt ervoor dat cortisol, het stresshormoon, hoog blijft. Bij teveel koffie is het niet meer mogelijk om cortisol omlaag te krijgen gedurende de dag met vaak na verloop van tijd als gevolg burnout verschijnselen bij een stressvolle baan.

Comments are closed.