Zo ga je een verkoudheid tegen

De ‘r’ zit in de maand, en dat betekent dat we massaal weer aan het snotteren zijn. Want ook al schijnt de zon geregeld, het risico op een verkoudheid is onverminderd aanwezig. Maar wat te doen als je eenmaal aan het sniffelen bent? Wij geven je de beste tips om van je verkoudheid af te komen.

Neem rust!

We beginnen met het allerbelangrijkste: neem voldoende rust! Ook al is het ‘maar’ een verkoudheid, je moet goed voor jezelf blijven zorgen. Je lichaam gebruikt namelijk veel energie om weer beter te worden. En natuurlijk kan je jezelf met een verkoudheid wel door een werkdagje slepen, maar daardoor verspil je kostbare energie die je lijf nodig heeft om weer topfit te worden. Voel je dus niet schuldig als je een dag gaat relaxen. Je hebt gewoon veel rust nodig en moet vooral voldoende blijven drinken om je lichaam te hydrateren.

Zeg nooit nee tegen thee

Thee is een wondermiddel als je verkouden bent. Niet alleen krijg je hiermee lekker veel vocht binnen, ook kan thee (vooral met een beetje honing) verzachtend werken bij een pijnlijke keel.  Gember in je thee is ook een echte aanrader: het remt ontstekingen en helpt je het virus nóg sneller te kloppen. Aan een kopje thee zitten dus nooit nadelen!

Stomen, stomen, stomen

Stomen maakt je holtes vrij, waardoor je met gemak weer kunt ademen. Letterlijk een verademing dus wanneer alles dicht zit door die verkoudheid. En je doet het eenvoudig: Zet een pan met kokendheet water op tafel en ga er voor zitten. Gooi een handdoek over je hoofd en de pan, en ga er met je neus boven hangen. Zorg dat je handdoek groot genoeg is, zodat de stoom niet kan ontsnappen. Voor een extra effect gooi je wat gedroogde kamille in de pan. Adem de stoom gedurende tien minuten in, en je voelt je weer als herboren.

Gorgelen met zout water

Gorgelen met zout water helpt goed tegen verkoudheid. Het desinfecteert je keel namelijk, wat het herstel zal bevorderen. Los simpelweg wat zout op in warm water (niet te heet!), gooi het naar achter, maar slik het niet door. Gorgel zo lang als je kunt met het zout water achterin je mond. Als je dit twee of drie keer per dag herhaalt, ben je aanzienlijk sneller van je keelpijn en verkoudheid af.

De vitamine C-fabel

Zodra een verkoudheid toeslaat grijpen veel mensen direct naar de grootst mogelijk pot vitamine C en worden er kilo’s sinaasappels weggewerkt. Toch heeft deze overdosis vitamine c vrijwel geen zin als je al een verkoudheid hebt opgelopen. Zo’n verkoudheid is namelijk het gevolg van een virus (en dus niet van dat vervelende regenbuitje) en als dit eenmaal in je lijf zit kan je de symptomen echt niet onderdrukken met vitaminepillen.

Toch is het binnenkrijgen van voldoende vitamines (en gezonde voeding in het algemeen) wel het beste wapen tegen een verkoudheid. Maar start daar dus mee vóór het virus om zich heen grijpt! Maak je lijf zo sterk mogelijk, zodat dit op voorhand beter gewapend is tegen de naderende ellende.

Tell Us What You Think
7Te gek18Leuk2Serieus?7Meh...1Stom

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]