Tips om je bureaustoel goed in te stellen

Als je lichamelijke klachten hebt zoals rsi, nek-, schouderklachten of lage rugklachten kan een hele dag zitten een behoorlijk opgave zijn. Vooral als je bureaustoel verkeerd staat ingesteld. Lees ook:
Hier een paar tips om je bureaustoel goed in te stellen.

De hoogte

Stel de hoogte van je stoel zo in dat je voeten goed plat op de grond kunnen staan. De hoogte van de stoel moet zo zijn dat je benen optimaal kunnen ontspannen en je makkelijk rechtop kunt zitten. Probeer dit gewoon even uit door je stoel even wat hoger en lager te zetten en te voelen wanneer je benen het makkelijkst ontspannen. Het kan helpen om je benen wat smaller te zetten zodat je bovenbenen iets naar buiten hangen als ze ontspannen.
 

De rugleuning

De rugleuning dient zo ingesteld te staan dat deze je rug goed ondersteunt wanneer je zit met een rechte rug. Vaak komt het voor dat de rugleuning niet goed af te stellen is omdat deze te veel naar achteren weg buigt. Mocht je problemen hebben met het vinden van een stoel met een rechte rugleuning, dan is deze stoel misschien een uitkomst.

De armleuningen

De armleuningen van de stoel moeten je niet hinderen bij het bewegen van je armen. Je armen zijn gemaakt om te bewegen vanuit de bovenarmen. Leun dus tijdens het typen en muizen niet op de armleuningen. Als je leunt op de armleuningen zul je vanuit je onderarmen of polsen gaan bewegen en je schouders op trekken, wat klachten kan veroorzaken. Doe de armleuningen dus voldoende naar beneden of verwijder ze helemaal.
Maar de belangrijkste factor bij het oplossen en voorkomen van klachten is natuurlijk hoe je zelf in je stoel zit. Je kunt je stoel nog zo goed instellen, als je er vervolgens als een zoutzak in gaat zitten zal het niet veel helpen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Kim Nelissen
    Posted 29/06/2016 7:46 am 0Likes

    Beste Hein, dank voor deze tips! Een goede bureaustoel hoeft dus niet per se armsteunen te hebben?

  • Patrick
    Posted 25/04/2010 8:44 pm 0Likes

    Computergebruik heeft geen invloed op muisarm
    Wie lang achter de computer zit, heeft geen grotere kans op het krijgen van arm-, nek- en schouderklachten (rsi – repetitive strain injury). Dat stelt Stefan IJmker, die morgen promoveert aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Als mensen geen zin in hun werk hebben en weinig variatie in hun taken kennen, hebben ze wel meer kans op rsi-klachten.
    Langdurig onderzoek
    IJmker voerde als eerste in Nederland een langdurig onderzoek uit, belangrijk om oorzaak en gevolg in verband met rsi-klachten goed te kunnen onderscheiden. In het onderzoek volgde hij twee jaar lang 2.000 kantoormedewerkers. Die vulden iedere drie maanden een vragenlijst in en een programma op hun computer registreerde continu de tijdsduur die zij besteedden aan computertaken.
    Geen direct verband
    Het belangrijkste onderzoeksresultaat is dat er geen direct verband is tussen de duur van het computergebruik en klachten in arm, nek of schouders. Wel bleek dat klachten uit het verleden de kans dat je ook in de toekomst last krijgt, met zeker 400 procent vergroot.
    Andere factoren
    Verder blijkt dat het risico op rsi-klachten hoog is, wanneer een combinatie van de volgende factoren tegelijkertijd aanwezig zijn: ‘weinig variatie in werktaken’, ‘tegelijkertijd computer en telefoon gebruiken’, ‘lage waardering van het werk’, ‘overmatige toewijding aan het werk’ en ‘doorwerken tijdens lunchpauzes’. Om rsi-klachten te voorkomen, adviseert IJmker een gelijktijdige aanpak van deze factoren. (anp/tdb)
    01/07/08 12u08

  • Zoutzak
    Posted 03/10/2008 10:28 am 0Likes

    Hehe, @RSIMeister & kdlaat:
    precies!
    Sterker nog, ik krijg nek/schouderklachten als ik níet als zoutzak achter de pc zit (vnml met programmeren…).
    RSI in deze context is ook niet helemaal juist (afgezien van het feit dat de naam veranderd is en RSI technisch niet meer bestaat). Een constante gespannen houding wat vrijwel altijd de oorzaak is van de klachten van pc-gebruikers is geen herhaaldelijke actie (repetitive, de R van RSI).
    Je hebt écht geen stoel van ca. 700 euro nodig om lekker achter de pc te kunnen zitten. Wel ben ik van mening dat armleuningen of een groot bureau noodzakelijk is, om je armen te kunnen rusten.
    Wat een beter tip zou zijn is waar RSIMeister het over heeft: rek je af en toe uit, sta even op om koffie te zetten, speel met je hamster/kat/hond/kind/jezelf/etc. ga even boodschappen doen… Gewoon even, al is het maar een halve minuut iets anders. Helpt mij over het algemeen ook om een frisse blik te werpen op het probleem waar ik op vastloop.
    Mensen die ik spreek die zelfverklaarde RSI hebben though, geven altijd het antwoord ja op de vraag ‘trek je je schouders op als je achter de pc zit?’ en vrijwel altijd nee op de vraag ‘laat je je ellebogen wel rusten op de armleuning/het bureau?’
    De beste tip om geen vervelende spierpijntjes te krijgen blijft volgens mij de voorgenoemde ‘ga lekker zitten zoals je wilt zitten’.

  • kdlaat
    Posted 26/09/2008 10:05 am 0Likes

    @RSIMeister
    wat jij zegt klopt helemaal bij mij, doe het zelf ook altijd ene keer lig je links in je stoel,
    andere keer hang je voor over en weer wat later schuif je je stoel naar voor en luin je lekker tegen de rugleuning aan.
    met 8 uur achter de pc op het werk en soms 4 uur thuis heb ik zelf nog geen problemen gehad.
    ik zou volgens mij spontaan RSI krijgen als ik een pols verhogende muismat zou moeten gebruiken..

  • RSIMeister
    Posted 26/09/2008 12:08 am 0Likes

    Leuk hoor de website van deoptimalewerkplek.nl.
    Lekker de hele dag in een mal gegoten zitten, en maar last hebben van van alles, en bij de arbo aankloppen en een werkplek consultant langs laten komen.
    Ik heb ooit eens geleerd: de beste houding is de volgende.
    Die houding is voor mij goed genoeg om al 10 jaar ongeveer 16 uur per dag achter een pc te zitten…
    Eerlijk waar collega’s van me met al hun tierelantijnen op, onder en achter hun bureau hebben nog steeds klachten, werken nog steeds halve dagen en hebben al voor 1000’en euro’s laten besteden aan werkplek verbetering.
    Dus volgende keer, als je je stoel weer op hoogte stelt, je toetsenbord tegen je buik aanschuift, en minstens 6 uur in die krampachtige houding wilt gaan zitten.
    Schuif alles lekker opzij en ga zitten zoals je op dat moment wilt, al is het onderuitgezakt, over het bureau heen gebogen, zolang je maar van houding blijft veranderen.
    deoptimalewerkplek…. laat me niet lachen

  • Kareltie
    Posted 25/09/2008 2:51 pm 0Likes

    Wie zit er nou op een dergelijke beunhaas te wachten met z’n reclame..

  • Nemesis
    Posted 25/09/2008 1:29 pm 0Likes

    Ordinaire reclame…

  • Bureaustoelen
    Posted 19/09/2008 6:48 pm 0Likes

    dus

  • Markus Link
    Posted 13/09/2008 4:32 pm 0Likes

    met de hulp van deze site kan je een heel goede check doen hoe je stoel en buro op je lijf afgestemd zijn….
    http://www.deoptimalewerkplek.nl/

Leave a comment

[wpterms id="3193"]