Tips om te stoppen met piekeren

Iedereen maakt zich weleens ergens zorgen over. Maar door te piekeren los je het probleem niet op, en kom je in een negatieve spiraal terecht waardoor je minder goed slaapt, minder productief bent, en dus ook minder goed met het probleem kunt omgaan. Lifehacking heeft een aantal tips om minder te piekeren.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/zo-wordt-je-een-stuk-productiever-wakker/

Als je echt piekert over een realistisch en moeilijk probleem, kan het heel lastig zijn om het los te laten. Je ergens zorgen over maken is in sommige gevallen juist goed, omdat dit je kan stimuleren om er iets aan te doen. Maar als het piekeren er juist voor zorgt dat je het probleem minder goed kunt aanpakken, is het tijd voor deze tips.

Uitstelgedrag vermijden

Realiseer je dat piekeren gewoon tijdverspilling is. Door ergens wakker van te liggen maak je het probleem alleen maar erger. In plaats van uitstelgedrag te vertonen of jezelf af te leiden, is het veel beter om je gewoon in het probleem vast te bijten en het meteen aan te pakken. Geen enkel probleem wordt minder erg door het te laten liggen, en vaak valt het achteraf eigenlijk best mee.

Het probleem in stukjes hakken

Als je iets moet aanpakken dat heel ingewikkeld lijkt, kan het heel erg helpen om het in kleinere stukjes op te delen. Die stukjes pak je vervolgens één voor één aan. Het geeft je een positief gevoel wanneer je elk los stukje van je to-do lijstje kunt schrappen, en door het probleem op deze manier te benaderen wordt geheel het ook overzichtelijker en is het duidelijker wat je op elk punt moet gaan doen.

Niet teveel vooruitdenken

Uiteraard is het goed om na te denken over de consequenties van wat je doet. Maar als je erg veel piekert, kun je je het beste vooral richten op wat je er nu op dit moment aan kunt doen. De rest komt later wel.

Niet teveel doordenken

Als je eenmaal aan het piekeren slaat, hebben je hersenen de neiging om een doemscenario te bedenken. Dit werkt averechts, en leidt alleen maar tot meer negatieve gevoelens. Blijf realistisch, en denk niet te ver door over dingen die je niet met zekerheid kunt zeggen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]