Train je stem met deze 3 oefeningen

Zelfs voor de meest ervaren sprekers blijft het lastig om door een microfoon te praten. Op het moment dat je jezelf terughoort, klinkt het totaal niet zoals je dacht dat het zou klinken. Gelukkig zijn er een aantal oefeningen om goed te leren praten door een microfoon. Met behulp van deze oefeningen klinkt je stemgeluid niet alleen natuurlijker, maar zal het geluid ook herkenbaarder zijn voor jezelf.

De presentatoren van National Public Radio (NPR) maken gebruik van een drietal oefeningen om goed voor hun stem te zorgen en tegelijkertijd beter te kunnen spreken. Iedere oefening richt zich op een apart gebied, de gebieden zijn:

  • Je stemgeluid meer lucht geven
  • Je stemgeluid meer naar voren plaatsen
  • Voorkomen dat je een oplees-stem hebt

Ademhaling

Om je stemgeluid meer lucht te geven, zijn er een aantal ademhalingsoefeningen die je kunt doen. Het is belangrijk om je borst zo te trainen dat je longen meer zuurstof kunnen inhaleren. Bij de tweede oefeningen is het de bedoeling dat je de lucht in je longen kan verdelen over korte ‘stoten’ van lucht. Dit kun je trainen door te doen alsof je vijf kaarsen uitblaast, waarbij je iedere kaars met evenveel lucht probeert uit te blazen.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/tips-en-oefeningen-voor-een-goed-postuur/

Je geluid naar voren plaatsen

Vooral bij langere spreeksessies moet je echt je best doen om niet binnensmonds te gaan praten. Een goede tactiek om je stemgeluid meer naar voren te plaatsen is om na een flinke dosis adem je lippen te laten trillen. Terwijl je dit doet, probeer je hoge en lage tonen te produceren, waardoor je mond eraan gewend raakt om verschillende via je mond naar buiten te brengen.

Voorkom een voorlees-stem

Er zijn twee manieren om een voorlees-stem te voorkomen. De eerste manier is door iemand in gedachten te hebben waar je iets aan vertelt. De tweede manier is om natuurlijker proberen te klinken. Opvallend genoeg is de training om natuurlijker te klinken juist om iets op te lezen terwijl je iemand nadoet zoals een cowboy of operazanger. Je stem gaat door deze imitaties alle kanten op en wordt hierdoor flexibeler.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk1Serieus?0Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]