Voorjaarsschoonmaak? Met deze tips wordt dat een eitje

Met winters als deze heb je eigenlijk helemaal geen lentes nodig, maar goed: de lente komt er toch aan. Dat betekent tijd voor fluitende vogeltjes, bloeiende bloemetjes en euh… de grote voorjaarsschoonmaak. Hoe je dat helse karwei een beetje handig aanpakt, vertellen we je graag aan de hand van deze fijne en snelle schoonmaaktips.

Een goede voorbereiding…

Loop een rondje door je huis. Wat moet écht nodig worden schoongemaakt? Of beter gezegd: wat sla je tijdens je gebruikelijke schoonmaakwerk vaak over en is inmiddels met recht ‘verwaarloosd’ te noemen? Inderdaad, dat zijn de beste ruimtes om mee te beginnen. Zorg er ook voor dat je alle schoonmaakbenodigdheden bij de hand hebt voordat je halverwege merkt dat je niet verder kunt.

Opruimen en weggooien

Fatsoenlijk schoonmaken lukt alleen als je overal goed bij kunt. Daarom is het zaak om je huis zo leeg mogelijk te maken. Verzamel alle oude, ongewenste of kapotte spullen. Denk aan kleding, boeken, apparatuur, speelgoed en zelfs meubels. Breng zo veel mogelijk naar de kringloop en gooi de rest gewoon weg. Wedden dat je huis er nu al opgeruimder uitziet?

Werk van boven naar beneden

Met van boven naar beneden werken doelen we op de schoonmaakvolgorde binnen een kamer. Met andere woorden: je begint met het plafond en eindigt met de vloer. Dus eerst spinrag weghalen en lampen afstoffen, en daarna pas stofzuigen en dweilen. Andersom levert vaak dubbel werk op.

Lap je ramen als het bewolkt is

Je huis knapt nergens zo lekker van op als van schone ramen. Echt, je zult zien dat het enorm scheelt als je gewoon naar buiten kunt kijken en er zonlicht naar binnen komt… Hoe je een streeploos resultaat krijgt, vertelden we je eerder al. Wat we je in elk geval wel kort mee willen geven, is om even te wachten op een bewolkte dag. Als je op een warme zonnige dag aan de slag gaat, loop je het risico dat je schoonmaakmiddel snel opdroogt en een filmpje achterlaat, waardoor je dus JUIST strepen krijgt.

Gebruik je vaatwasser

Je weet: je vaatwasser is je beste vriend! Er zijn heel veel dingen die je in de vaatwasser kunt reinigen en die niets met servies of bestek te maken hebben. Plastic speelgoed, kunststof onderdelen van je fornuis, schoenen, sieraden… Waarom zou jij je in het zweet werken als het ook gewoon in de vaatwasser kan?!

PS Wel eerst even goed controleren of iets daadwerkelijk vaatwasbestendig is hè?

Desinfecteer je spullen

Heb je ondanks je gedegen voorbereiding toch te weinig sponzen en vaatdoeken in huis gehaald? Fris ze dan tussendoor even op. Dat doe je door ze uit te wringen en vervolgens een minuutje in de magnetron te gooien! Zet ‘m daarbij gerust op de hoogste stand. En het mag duidelijk zijn: dat doe je natuurlijk NIET met metalen schuursponsjes…

Gebruik deze wondermiddelen

Onze laatste tip staat in het teken van twee wondermiddelen. Je hebt (meestal) helemaal geen agressieve, bijtende middelen nodig om je huis weer citroentjesfris te krijgen. Je komt namelijk al een heel eind met baking soda en azijn. Strooi bijvoorbeeld wat baking soda op je vloerkleed en bank om vieze geurtjes te verwijderen, en maak je waterkoker en douchekop kalkvrij met azijn. Simpel, snel en goedkoop!

Heb je zelf ook nog handige schoonmaaktips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Tell Us What You Think
6Te gek11Leuk0Serieus?2Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]