Voorspellen dromen de toekomst? 

Dromen, we hebben ze allemaal wel eens gehad. Waar de één dromen ziet als hersenspinsels gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden, ziet de ander het als stof voor de toekomst. Voorspellen dromen de toekomst?

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-leukste-feitjes-en-weetjes-over-dromen/

Heel af en toe, heb je de ervaring dat je dingen droomt voordat ze gebeuren. Het gaat dan vooral om emotionele dingen zoals een ziekte van een geliefde, of de ontmoeting met een toekomstige partner. Twee beroemde voorbeelden:

Toen Mao Zedong Tibet binnenviel, was er een man die op tijd wist te vluchten. Hij vluchtte weg naar Nepal door een bergpad te volgen dat hij niet eerder had gelopen. Hij vertelde dat hij dit pad in zijn dromen had gezien, en omdat hij het had gedroomd, wist hij zeker dat dit pad hem in veiligheid zou brengen.

De eerste Amerikaanse President, Lincoln, werd op een gegeven moment wakker uit een hele nare droom. In zijn droom liep hij door het Witte Huis, en iedereen was in de rouw. “Wie is er dood?” vroeg hij aan een soldaat en hij werd meegenomen naar een kamer waar hij zichzelf opgebaard zag liggen. De ochtend voor hij doodgeschoten werd, op 14 april 1865 sprak hij over een droom met de leden van zijn kabinet. Het was een zich herhalende droom, die altijd iets negatiefs voorspelde. In deze droom, vliegt zijn lichaam over het water met grote snelheid. Dezelfde avond zou hij worden vermoord in het theater.

 Grote droom

In onze rationale maatschappij zijn dromen de magische uitzonderingen. Iedereen kent wel iemand die zo’n speciale droom heeft gehad. Heel af en toe hebben we zelf ook zo’n “grote droom” zoals dat in de Jungiaanse psychologie wordt genoemd. Meestal als er iets emotioneels gaat gebeuren zoals een ernstige ziekte van een geliefde, of een scheiding. Het lijkt erop dat dit soort dromen dan vaker voorkomen.

Maar wat zegt de wetenschap ervan? Kunnen dromen werkelijk de toekomst voorspellen?

De meest sceptische onderzoekers zijn van mening dat een voorspellende droom gewoon toeval is. Met 7 miljard mensen op de wereld die ieder zo’n 5 dromen per nacht hebben, zijn er heel wat mensen die dromen over een neerstortend vliegtuig. Als er de volgende dag een vliegtuig neerstort, is dat gewoon toeval.

Toekomst

Uit onderzoek van psycholoog Art Funkhauser en professor psychology van het Central Institute of Mental Health Michael Schredl blijkt dat jongere mensen vaker dromen over de toekomst dan oudere mensen. Ze onderzochten 444 studenten, die een vragenlijst invulden over déjà rêve, Frans voor “al eerder gedroomd”. Dat gevoel kennen we ook allemaal: er gebeurt iets, en je hebt het sterke gevoel dat je dit eerder in een droom al hebt meegemaakt. Maar liefst 95,2% van de studenten hadden dit gevoel.

David Ryback, een psycholoog in Atlanta, onderzocht ook studenten en vond in zijn steekproef van 433 personen dat maar liefst 66,9% een voorspellende droom dacht te hebben gehad. David onderzocht deze dromen kritisch, en concludeerde dat op basis van zijn resultaten ongeveer 8,8% van de bevolking voorspellende dromen hebben.

Ik ben heel benieuwd: heb jij wel eens een voorspellende droom gehad? Of geloof je daar echt helemaal niet in? Laat het hieronder even weten.

Literatuur:

Theory Of Precognitive Dreams by Ian Wilson (Author), Art Funkhouser (Editor)

Wat vind je van deze hack?
1Te gek0Leuk3Serieus?1Meh...0Stom

About Author