Vuurwerk en huisdieren? Zo gaat dat goed!

De laatste dagen van het jaar mogen voor ons (de mensheid) dan steevast uitdraaien op een dikke fissa; voor huisdieren verlopen de feestdagen een stuk minder gemoedelijk. Vooral het vuurwerk tijdens de jaarwisseling is voor menig hond reden om bibberend van angst diepbruine strontstrepen over je hagelwitte tapijt te trekken. Om over je gordijnverslindende kat nog maar te zwijgen. Vuurwerk en huisdieren zijn geen goede match, tijd dus voor de nodige voorzorgsmaatregelen!

De dierenvrienden van de Lifehacking-redactie helpen je graag om 2020 ook voor je hond of kat uiterst relaxed van start te laten gaan. Met de juiste tips op zak kan je er namelijk prima voor zorgen dat je huisdier niet compleet in de stress schiet zodra het eerste vuurwerk de lucht ingaat. Met deze zes tips zorg je dat oud-en-nieuw (mét vuurwerk en huisdieren) soepeltjes verloopt.

Tip #1: Overdag de deur uit met je hond

Geef je hond overdag voldoende beweging. Zoek op oudejaarsdag bijvoorbeeld een rustige plek voor een lange wandeling. Als je met een goede boswandeling en veel spelen voor een vermoeide hond zorgt, zal hij ’s avonds aanzienlijk minder snel in de stress schieten. Laat je je hond ook ’s avonds altijd even uit? Doe dit dan zo vroeg mogelijk op de avond.

Tip #2: Hou je kat binnen!

Hoe graag je kat ook lekker naar buiten wil voor z’n dagelijkse patrouille door de wijk; hou ‘m binnen op oudejaarsdag! Katten zijn extra schichtig als ze buiten zijn, en een paar onverwachte knallen kunnen er al voor zorgen dat hij op de vlucht slaat. En zie ‘m dan nog maar eens terug te vinden voor 12 uur…

Tip #3: Zet muziek op voor je huisdieren

Door muziek af te spelen (of de tv een tandje harder te zetten) verbloem je deels het geluid van knallend vuurwerk voor je hond of kat. Een constante ruis is voor je trouwe viervoeter namelijk een stuk minder stressvol dan het onverwachte knallen van vuurwerk.

Tip #4: Ramen en gordijnen dicht

Door je ramen en gordijnen de hele avond dicht te houden maak je de omgeving een stuk beter te handelen voor dieren. Het helpt niet alleen bij het buiten houden van het lawaai, ook de hevige lichtflitsen kunnen zo geen invloed hebben op je hond of kat.

Tip #5: Creëer een panic room

Grote kans dat het op oudejaarsavond niet alleen buiten een lawaai is, maar dat je binnen ook flink wat mensen over de vloer hebt. Zorg er in dat geval voor dat je hond of kat een rustige (en donkere) kamer kan opzoeken als de drukte hem teveel wordt. Daarnaast helpt het ook om in de woonkamer kleine schuilplekken te maken die herkenbaar en vertrouwd zijn voor je huisdier.

Tip #6: Begin nú al met de vuurwerk-training

Het klinkt misschien raar, maar je kunt je hond of kat nu al laten wennen aan vuurwerk. Door dagelijks via Spotify of YouTube even een kwartiertje harde vuurwerkgeluiden op te zetten, zal de verrassing straks op 31 december een stuk minder groot zijn. En hoe jonger je huisdier is, hoe beter hij hierin te trainen is. Iets waar zowel jij als je huisdier de komende jaren echt heel veel profijt van zullen hebben.

Tell Us What You Think
10Te gek17Leuk2Serieus?6Meh...3Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]