Wakker worden en wakker blijven zonder concentratieverlies in 6 stappen

Iedereen heeft er gedurende de dag wel last van: een dipje, slaperigheid, concentratieverlies en daar komt vaak behoefte aan een oppepper bij kijken. Hoe kun je hier nu het beste mee omgaan zonder te grijpen naar koffie of suiker? Wakker worden en wakker blijven in zes stappen:

1. Koud water drinken

Drink zodra je wakker wordt een glas koud -maar niet té koud- water. Je lichaam heeft namelijk vocht nodig na een lange nacht. Starten met koffie is daarom geen goed idee: cafeïne onttrekt juist vocht aan je lichaam. Ga hierna bewegen, neem een douche en eet een goed ontbijt. In welke volgorde mag je zelf weten!

2. Koud douchen

Douche niet te lang en te warm, daar word je alleen maar loom van. Bovendien werkt het de-hydraterend. Om goed wakker te worden, zet je de temperatuur van het water steeds een stukje lager gedurende je douchebeurt. Sluit je douche af met de koudste temperatuur die je aankunt. Deze kou werkt verfrissend, doordat het je bloedcirculatie stimuleert. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuurstof naar je spieren en organen wordt getransporteerd en dat afvalstoffen worden afgedreven.

3. Ontbijt zonder koolhydraten

In het westen is het de normaalste zaak van de wereld: ontbijten met brood en niet zelden met zoet beleg. Deze koolhydraten (inclusief suikers) zorgen in eerste instantie misschien voor een goede start, maar na een paar uur zit je al in een energiedip. Probeer te ontbijten met eieren, groente of fruit. Ook hier zitten koolhydraten in, maar deze zorgen niet voor zo’n grote energiedip zoals brood en suiker. Over dit onderwerp bestaat nog veel discussie, maar de dip die het eten van koolhydraten tot gevolg heeft, is een conclusie die vaak weer terugkomt en die ik zelf ook ervaar. Vind vooral uit wat voor jou het beste ontbijt is door je bewust te zijn wat er in je voeding zit door de ingrediënten op de verpakking van jouw producten te letten.

4. Beweeg en wees bewust van je houding

Hiervan kun je wakker worden en wakker blijven. Of je nu voor een hardloopsessie van tien kilometer gaat, een rondje loopt in de pauze of naar je werk fietst: beweeg. Naast koud douchen is beweging een manier om de bloedsomloop te stimuleren. Je lichaam en vooral je hersenen kunnen de toegevoerde zuurstof goed gebruiken! Wees bij het bewegen bewust van je houding, of beter: de manier waarop je beweegt. Bewegen en ook stilzitten met (onbewust) opgetrokken schouders leidt tot klachten in het schoudergebied en zelfs tot hoofdpijn en vermoeidheid. Het eten van suiker en drinken van alcohol kan hier ook (mede) de oorzaak van zijn.
Herinner je je de tip van vroeger ‘hup, schouders omhoog!’? Vergeet dat gerust. Laat ze ook niet hangen, maar vind de neutrale houding. Een fysiotherapeut of sportmasseur kan je hier goed bij helpen.
Overigens: als je na het sporten gaat douchen, wees dan voorzichtig met koud water, dan kan het namelijk kramp veroorzaken.

5. Verander van bezigheid

Je hebt nu je lijf wakker gemaakt. Er is echter een verschil tussen fysieke en mentale vermoeidheid. Om de mentale vermoeidheid tegen te gaan, kun je verschillende dingen doen.

– Uiteraard het bekende pauze nemen: focus je op iets anders, geef je hersenen, ogen en armen wat rust. Bijvoorbeeld door het inzetten van de pomodoro-techniek.

– Laat je taak voor wat hij is en start met een andere taak. De moeder van Dr. Sanjay Gupta gaf hem altijd het advies: als je moe bent, moet je niet gaan slapen, maar iets anders gaan doen. Dat is in feite een vorm van resetten. Gupta past dat in zijn hele leven toe door zich te richten op drie verschillende dingen. Hij is dokter, schrijver en producer, en hij houdt focus door zich alleen te richten op de medische wereld. (via fastcocreate.com)

 6. Regelmaat

Regelmaat is belangrijk bij het wakker worden en blijven. Sta iedere dag op dezelfde tijd op, eet op dezelfde momenten en vind je eigen avondritueel om goed te kunnen slapen. Heb je moeite om op tijd naar bed te gaan doordat het internet zo boeiend is? Lees de tip van Renaat Toppets ‘Nooit meer gaan slapen‘, over hoe je wél je bed in komt.
Meer over routine vind je in ‘5 stappen voor een effectievere ochtendroutine‘,’hack je ochtendroutine‘, ‘3 tips om productiever vanuit huis te werken‘ en ‘de kracht van de routine‘.

 

Deels via lifehack.org.

 

Wat zijn jouw tips om gedurende de dag wakker te blijven?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek2Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Rogier
    Posted 28/03/2013 4:12 pm 0Likes

    En niet te veel/zwaar lunchen tussen de middag. Daarna heb ik steevast zeker een uur last van sloomheid/moeheid. Niet te veel, maar ook zeker niet et weinig eten. Je hebt toch energie nodig

  • Bert Waning
    Posted 19/03/2013 1:32 pm 0Likes

    De “dip”is geen probleem, maar het feit dat je er niet aan mag toegeven!
    Ik ben dus een groot voorstander om gewoon volledig toe te geven aan de dip, even een napje te doen en dan er weer volop in gaan!

  • Jelle Derckx
    Posted 18/03/2013 9:24 pm 0Likes

    Wat mij helpt om wakker te blijven is letten op mijn gedachten. Negatieve gedachten maken moe maar ook het over denken zorgt voor een dip en maakt je minder gelukkig.
    Lees meer op: http://www.lijstjes.info/geluk/wat-zijn-de-13-acties-voor-meer-geluk-2/

  • Henk van Splunder
    Posted 18/03/2013 12:42 pm 0Likes

    Caffeine onttrekt geen vocht aan het lichaam. Zie bijv. de site van het Voedingscentrum.

    • Bart Smit
      Posted 19/03/2013 9:27 am 0Likes

      Klopt, maar ‘Cafeïne zorgt wel voor een snellere uitscheiding van vocht uit het lichaam’ (http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx), wat hetzelfde effect geeft: het weinige vocht wat je dan in je lichaam hebt, is ook nog sneller verdwenen.

      • Tobi
        Posted 06/12/2013 2:49 pm 0Likes

        In je kopje koffie zit meer vocht dan door/via de cafeïne wordt uitgescheiden dus netto krijg je je vocht wel binnen. Beide proberen en kijken wat het beste bevalt lijkt mij het beste.

Comments are closed.