Wat te doen tegen een herfstdip

Herfst. Voor de meeste mensen is dit niet het favoriete seizoen. Het wordt later licht, vroeger donker en het weer wordt guurder. Een herfstdip ligt dan ook gauw op de loer. Wat is hier tegen te doen? Lees ook: Last van spinnen? Zo kom je ervan af!

In de zomer vertonen we over het algemeen gezond gedrag, wat in de herfst door voornamelijk de weersveranderingen achterwege wordt gelaten. We komen te weinig buiten, eten minder gezind, drinken te weinig water en bewegen te weinig. Wat is hier nu precies zo belangrijk aan? En hoe zorg je voor een gezonde manier van leven in de herfst?

Zonlicht

Een mens heeft per dag een half uur zonlicht nodig. Dit zonlicht moet wel direct op de huid terechtkomen, want het glas van een raam houdt de UV-straling die vitamine-D aanmaakt tegen. In de herfst (en in de winter) komt de zon echter laat op en gaat hij vroeg weer onder, waardoor veel mensen de zonnestralen missen terwijl ze in TL-licht aan een bureau zitten. Ga dus in je pauze naar buiten en pak die paar zonnestralen mee! Lukt het je niet om een half uur per dag zon te pakken? Dan is lichttherapie een optie. Dit kan via de huisarts. Wil je het kleiner aanpakken, dan zijn er verschillende apparaten op de markt, waarvan Philips de bekendste heeft gemaakt: de wake up light. Inmiddels hebben ze hebben meer vergelijkbare producten.

Gezond eten

Hoe donkerder en kouder het wordt, hoe meer behoefte je krijgt aan koolhydraatrijk voedsel. Dat blijkt alleen al uit onze seizoensrecepten: in de zomer eten we graag een lichte salade, in de winter gaat de voorkeur naar een stamppot. Hoewel koolhydraten je lichaam helpen met verbranding, zorgt een teveel aan koolhydraten voor vele nadelen: moeheid, energiegebrek, hoofdpijn, zin in meer koolhydraatrijk voedsel en buikvet.
Koolhydraten schrappen hoeft niet, het is een goede brandstof voor het lichaam, maar let goed op hoeveel je eet! Natuurlijk zijn ook genoeg fruit en groenten eten en het starten van de dag met een ontbijt belangrijk.

Water drinken

In de zomer hebben we het vaak warm, waardoor we vanzelf water gaan drinken. In de koude dagen is dit minder natuurlijk om te doen, terwijl gehydrateerd blijven belangrijk is voor onder andere ons energielevel. Water drinken zorgt voor de afvoer van afvalstoffen, een betere stofwisseling, een minder hongerig gevoel, een betere bloedsomloop en daarmee meer hersenactiviteit en dus een betere concentratie.
Andere dranken dan water bevatten vaak stoffen die de positieve effecten van het water dat erin zit teniet doen, zoals de zuren in frisdranken, de cafeïne in koffie en theïne in thee. Veel kruidentheeën zijn een uitzondering, omdat het geen theebladeren bevat, waardoor er geen theïne in zit.
Hoe zorg je ervoor dat je genoeg water drinkt? Het AD geeft hier 8 tips.

Genoeg bewegen

Bewegen kost energie, maar levert ook weer energie op. In de regen en kou is het aanlokkelijk om de auto te pakken in plaats van de fiets of om je hardlooprondje over te slaan. Probeer je echter te houden aan minimaal een half uur beweging per dag, ook hierdoor blijft je stofwisseling op pijl en worden afvalstoffen beter afgevoerd. Meer inspanning is nog beter: tijdens het sporten maak je het hormoon endorfine aan, waardoor je je beter gaat voelen.
Maarja, hoe hou je dat vol in de gure herfst (en de koude winter)? Hier vind je drie eerder verschenen tips.

Met deze vier gewoonten kom je in een opwaardse spiraal: gezond eten en genoeg drinken dragen er aan bij dat je lichaam gezond is, waardoor sporten beter gaat, en ga je overdag buiten sporten, dan krijg je zonlicht op je huid. Van het sporten krijg je het warm, waardoor je weer meer water gaat drinken en minder trek hebt in koolhydraatrijk voedsel.

Slaap hygiëne

Een goede nachtrust is erg belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Tijdens de slaap maakt het lichaam het slaaphormoon melatonine aan, dat nodig is om overdag de benodigde cortisol te produceren. Hiervoor is een donkere omgeving nodig. Zorg voor een donkere, niet te warme slaapkamer en ga op tijd naar bed. Eet niet vlak voor het naar bed gaan, je verstoort er een goede slaap mee. Acht uur slaap is aan te raden voor wie uitgerust wakker wil worden.

Ritme

Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt. Op tijd opstaan, op vaste tijden eten en bewegen zorgt ervoor dat je de biologische klok zoveel mogelijk ondersteunt. De verleiding is misschien groot om op vrije dagen lang in bed te blijven liggen en vervolgens ’s avonds veel later naar bed te gaan. Maar dat is niet bevorderlijk voor een goed waak/slaapritme.

Ontspanning

Luister naar jezelf en je lichaam en heb respect voor hoe je je nu voelt en wat je niet of juist wel doet in deze tijd van het jaar. Na een actieve zomer is het goed mogelijk dat je lichaam zegt het even rustiger aan te willen doen. Af en toe toegeven aan de verleiding om de hele dag voor de tv te hangen met een beker warme chocolademelk en koek zal je ook goed doen. Zorg wel dat het bij af en toe blijft! Vergeet bij al die verstandige leefregels ook niet om regelmatig iets te doen wat je leuk vindt, waar je ontspanning in vindt. Dat kan een avondje bioscoop zijn, een dagje naar de stad of een bezoek aan de sauna, om maar wat te noemen. Het maakt niet zoveel uit, zolang je er plezier in hebt en het je zinnen verzet is het goed. Het maakt de donkere maanden beter om door te komen als er af en toe een uitje in de agenda staat, dan kun je er weer tegen!

Geniet van de schoonheid van het seizoen

Het najaar is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Ja, het gaat regenen en ja de temperatuur gaat naar beneden. Daar staat echter tegenover dat de natuur een prachtige transformatie ondergaat waar je met volle teugen van kunt genieten. Baal dus niet, maar doe je best om te genieten van het najaar. Gouden luchten, rode bomen, de heerlijke geur van gevallen bladeren en prachtige paddenstoelen. Het najaar is een afwisselend, zacht en wonderlijk seizoen. Laat het niet aan je voorbij gaan maar geniet ervan!

Zeg die herfstdip dus vaarwel met simpele gewoonten waarvan je ongetwijfeld al weet dat ze goed voor je zijn!

 

Heb je zelf goede tips om een herfstdip tegen te gaan? Ik lees ze graag in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Sabina
    Posted 17/11/2016 4:33 pm 0Likes

    Hey Janine! Ja, dit blijft een uitdaging, omgaan met die herfstdip. Je tips zijn goeie reminders 🙂 al blijft het soms lastig volhouden, vooral dat ritme… Gelukkig kon ik vanochtend heerlijk genieten van het gouden zonnetje door de gordijnen en van het koolmeesje in de boom. En vorige week te mooie bladeren verzameld haha. Fijne herfstdagen!

    • Isabeau Engelaar
      Posted 18/11/2016 12:33 pm 0Likes

      Hallo Sabina,

      Jij ook fijne herfstdagen. Daar zit het hem in, genieten van de kleine dingen!

Comments are closed.