Yoga voor beginners: 6 tips

10Wil je beginnen met yoga maar heb je nog wat twijfels over wat je kunt verwachten? Je hebt vast gehoord dat yoga goed voor je lichaam en geest is, en misschien kun je wel wat ontspanning gebruiken. Voordat je echter naar je eerste yogales gaat, wij hebben hier zes niet te missen yoga-tips voor beginners voor je!

Video vs. yogaschool

Op Youtube staan veel yogavideo’s die je stap voor stap door de houdingen begeleiden. Toch kan het voor de beginner beter zijn om naar een echte yogaschool te gaan. Daar leer je namelijk de echte beginselen van yoga en kun je vragen stelen als je die hebt. Daarnaast heb je in de yogastudio geen afleidingen en kun je je puur op de yoga focussen.

flexible russell brand GIF

Het begin kan pijnlijk zijn

Misschien heb je ervaringen van anderen meegekregen omtrent yoga. Dat ze helemaal zen thuiskomen en zwéren dat ze zo ontspannen zijn na een yogales. Het kan dus een behoorlijke tegenvaller zijn als je als een krakeling pijnlijk op je matje ligt bij je eerste les. Yoga gaat namelijk niet om ontspanning, maar om het onder ogen zien van weerstand. Of dat nou lichamelijk of mentaal is, bij yoga kijk je objectief naar wat je tegenkomt, en probeert er doorheen te ademen. Op de lange termijn word je sterker én kun je weerstand beter handelen, wat dan weer meer ontspanning oplevert.

yoga knock GIF

Het hoeft niet perfect

Een van de belangrijkste yogalessen is dat het niet perfect hoeft te zijn. Laat daarom al het gevoel van competitie- of prestatiedrang varen en focus je alleen op jezelf in plaats van je buurman of buurvrouw. Wat kan jouw lichaam vandaag? Niet iedere dag is hetzelfde. Soms ben je soepeler, soms ben je stijver, soms kun je geen balans vinden. Onderzoek continu wat mogelijk is voor jou op die dag en niet wat je van jezelf hoort te kunnen.

Adem in.. adem uit..

Adem is ontzettend belangrijk in yoga. Het kan daarom best wel lastig zijn om de juiste ademhaling onder de knie te krijgen én je erop te blijven focussen. Ook de zin ‘adem naar de plek van weerstand toe’ kan in het begin als pure nonsens klinken. Bewustwording van je ademhaling is de eerste stap naar dit onder de knie te krijgen. Begin met voelen waar jouw adem terechtkomt als je inademt. Is dat in je onderbuik? Of juist boven op je borst? Zoek dit uit en probeer vervolgens je adem te sturen naar een lager punt in je buik.

chelsea handler breathing GIF by Team Coco

Verschillende soorten yoga

Waarschijnlijk begin je de eerste keer met gewone hatha yoga. Dit is de meest basale vorm van yoga waarin de focus ligt op het perfectioneren van de asana’s (de yogahoudingen). Maar er zijn ook nog andere vormen zoals hot yoga, yin yoga, yoga nidra of flow yoga. Al deze vormen focussen zich op een ander aspect van yoga. Zoek daarom een vorm die bij jou past of wissel ze af naar mate hoe je je voelt!

Eerste keer hot yoga

Ga je de eerste keer naar een hot yoga les? Dan staat je een avontuur te wachten! Hot yoga wordt beoefend in een ruimte waarin het ongeveer 40 graden is. Neem daarom een handdoek mee voor je zweet maar zorg er ook voor dat je genoeg van tevoren drinkt. Neem ook tijdens de les een grote waterfles mee en drink na de les ook voldoende. Je zweet namelijk meer dan je denkt en bij uitdroging kun je hele nare hoofdpijn krijgen.

 

Tell Us What You Think
1Te gek8Leuk1Serieus?1Meh...2Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]