Zo maak je de lekkerste aardappelpuree

Aardappelpuree: toch eigenlijk wel het ultieme comfortfood. Na het trotseren van een lentebui smaakt niets lekkerder dan een bord heerlijke dampende romige aardappelpuree. Ten minste als ‘ie een beetje lekker gemaakt is! Met dit handige recept verzeker jij jezelf in een handomdraai van een fabuleuze puree. Oh, en we geven er ook nog slimme wat variatietips bij!

Stap 1: De ingrediënten

Uiteraard beginnen we met de ingrediënten. Dit recept is geschikt voor 4 personen (of 2 héél hongerige personen):

  • 500 gram Bildstar aardappelen
  • 500 gram Eigenheimer aardappelen
  • 150 ml volle melk
  • 30 gram roomboter
  • zout en peper

Stap 2: De beste aardappelen

De lekkerste puree begint met een goede aardappel. Aangezien er tegenwoordig zoveel rassen zijn, zie je door de aardappelen het bos niet meer. Wij raden je aan om Bildstar en Eigenheimers te gebruiken. Deze rassen staan bekend om hun goede stampkwaliteit; ze blijven namelijk vol van smaak en laten zich gemakkelijk stampen.

Stap 3: Schillen en snijden

Schillen doe je wat ons betreft met een dunschiller, maar ook met een gewoon aardappelmesje kun je de klus klaren, alhoewel dat vaak wel wat meer oefening vergt. Na het schillen, snijd je de aardappelen in vieren en grotere aardappelen in achtsten.

Tip: varieer eens door de aardappelen niet te schillen. Op die manier krijg je meer textuur in je puree. Boen de aardappelen dan wel eerst goed schoon, om al het vuil en zand te verwijderen.

Stap 4: In de pan ermee

Spoel de aardappelen goed schoon om overtollig zetmeel te verwijderen. Daarmee zorg je ervoor dat je puree niet lijmig wordt na het stampen. Leg de aardappelen in een kookpan en zet ze net onder water. Vul de pan niet helemaal tot de nok met water. Dan duurt het koken langer én wordt je puree waterig. Aardappelen nemen namelijk ook vocht op.

Stap 5: Kooktijd

Kook je aardappelen nooit te lang! Door te lang te koken, verliezen de aardappelen vitaminen, mineralen én smaak. De vuistregel is: hoe kleiner de stukken des te korter te kooktijd. Begin na een minuut of 10 voorzichtig met prikken. Prik je met je vork gemakkelijk door de aardappel, dan zijn ze gaar en kun je ze afgieten.

Stap 6: Droogstomen

Het geheime wapen voor een goede puree is droogstomen. Door ze te laten stomen, verwijder je het overtollige water, zodat je puree voller van smaak wordt. Terwijl je wacht, zet je de melk op een laag vuurtje. Door je melk wat op te warmen, voorkom je koude puree.

Stap 7: Stampen

YES! Tijd om te stampen! Stamp de aardappelen fijn tot er geen grove stukken meer te zien zijn. Bij gebruik van een pureeknijper leg je de aardappelen in de knijper en knijp je deze door het raster. Als je het helemaal fancy wilt doen, haal je de puree na het stampen door een fijne zeef. Maar dat hoeft echt niet per se.

Stap 8: Overige ingrediënten

Voeg de warme melk en boter toe en roer met een garde of lepel goed luchtig. Breng je puree op smaak met peper en zout, en eventueel met wat gemalen nootmuskaat. Uiteraard kun je ook allerlei andere ingrediënten toevoegen, zoals zongedroogde tomaatjes, olijven of nootjes.

Stap 9: Het oog wil ook wat

Heb je je puree naar wens op smaak gebracht? Dan rest enkel het serveren nog. Omdat het oog ook wat wil, kun je bijvoorbeeld een mooi rondje maken met een kookring. Garneer vervolgens met je favoriete topping, zoals lente-uitjes of cherrytomaatje.

Tell Us What You Think
11Te gek17Leuk0Serieus?3Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Mark
    Posted 20/03/2020 2:41 pm 0Likes

    Eierdooiertje erbij.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]