Zo maak je een kookplaat schoon

Zó gezellig: je hebt bezoek, drinkt een wijntje, knalt een pan kaasfondue op het vuur, drinkt nog een wijntje – oeps, daar gaat een kwak fondue naast de pan! – maakt niet uit, komt morgen wel … maar er is NIKS IRRITANTERS dan het schoonmaken van een kookplaat. Veel mensen zien daar als een berg tegenop. Maar met onze tips (voor vier verschillende soorten kookplaten) is het een fluitje van een cent!

Gasstel schoonmaken

Het schoonmaken van de kookplaat van je gasfornuis bestaat uit drie stappen.

1 – We beginnen deze klus met de pandragers. Gietijzeren pandragers kun je het best laten weken in kokend water, bijvoorbeeld met soda of biotex. Na een minuut of 30 kun je de pandragers makkelijk schoon schrobben. Om kunststof of emaillen exemplaren schoon te maken kies je voor afwasmiddel en een zachte spons. Pluspunt: vaak zijn deze pandragers vaatwasbestendig!

2 – De gaspitten bestaan uit twee onderdelen: de ringen van de gasbranders en de branderdeksels. Deze onderdelen kun je, voordat je gaat schrobben, het best ook effe laten weken in een badje van kokend water. Omdat de ringen en branderdeksels vaak van aluminium zijn, kies je voor afwasmiddel en mijd je schurende middelen.

3 – Voor de kookplaat zelf gebruik je heet water en afwasmiddel. Als je een gaskookplaat van roestvrijstaal hebt, is het zaak voorzichtig te zijn met schuurmiddelen. Kies in dat geval liever voor een papje van bloem en huishoudazijn en wrijf daar het oppervlak mee in. Na enkele minuten verwijder je het papje met een (microvezel)doek en water. Voor dit klusje zijn er overigens ook speciale rvs-reinigers te koop.

Elektrische kookplaat schoonmaken

Het schoonmaken van een elektrische kookplaat is gelukkig gemakkelijker dan een gaskookplaat. Dankzij het gladde oppervlak zijn deze kookplaten namelijk easy met een doekje af te nemen. Geadviseerd wordt om je kookplaat elke keer na het koken even af te nemen. Hiervoor maak je een sopje van afwasmiddel.

Gebruik nooit een schuurspons of schuurmiddel! Daarmee kun je het glas van de kookplaat namelijk flink beschadigen. Hardnekkig vuil kun je in plaats daarvan verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Inductiekookplaat schoonmaken

Je houdt een inductiekookplaat het best schoon door het glazen oppervlak regelmatig af te nemen met een sopje van afwasmiddel. Voor het normale onderhoud is zo’n sopje vaak al voldoende. Mochten de vlekken hardnekkig zijn, dan kun je eens kijken naar schoonmaakmiddelen die specifiek geadverteerd worden voor inductiekookplaten.

Je kunt ook zelf een pasta maken van baking soda en water. Vergeet je kookplaat na afloop niet af te nemen met wat warm water. Tot slot pak je een doekje om de glasplaat droog te maken.

Keramische kookplaat schoonmaken

Net als inductiekookplaten kennen ook keramische kookplaten een bovenlaag van glas. Het is daarom zaak krassen te voorkomen! Gebruik zodoende nooit een schuursponsje of schuurmiddel om je keramische kookplaat schoon te maken.

Mochten deze schoonmaaktips niet volstaan, dan hebben we nog wel een extra tip: je kunt ingebrand vuil namelijk voorzichtig weg schrapen. Gebruik hiervoor wel een schraper die specifiek geschikt is voor keramische en inductiekookplaten.

Lees ook: de beste lifehacks voor in de keuken!

Tell Us What You Think
4Te gek5Leuk0Serieus?2Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]