Geveld door een muisarm? Tips om RSI te voorkomen

Kantoortijgers, opgelet: 29 februari is het Wereld RSI Dag. Even een minuutje aandacht dus voor iedereen met een zere arm, schouder, elleboog of nek, want hoe gezellig de afkorting RSI ook klinkt, er is echt niks lolligs aan. Hieronder een aantal tips om RSI en andere typische kantoorklachten te voorkomen.

Eerst effe wat praktische informatie: RSI is een afkorting van Repetitive Strain Injury en dat is een verzamelnaam voor verschillende klachten die voorkomen in de bovenrug, nek en schouder, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. RSI krijg je doorgaans van het eindeloos herhalen van bepaalde bewegingen of als je langdurig dezelfde houding aanneemt. Of allebei. Naast RSI is KANS, oftewel Klachten aan de Arm, Nek en Schouder, een afkorting die tegenwoordig vaker wordt gebruikt. Maar hoe voorkom je RSI of KANS? Daar hebben we wel een paar tips voor.

Symptomen van RSI en KANS

Het is allereerst belangrijk om RSI te kunnen herkennen, zodat je het kunt voorkomen. Er zijn flink wat symptomen bekend:

  • Een verdoofd gevoel in je arm of hand
  • Pijn in je pols en/of schouder
  • Pijn in je schouderbladen, armen, nek of vingers
  • Rugklachten
  • Hoofdpijn
  • Tintelingen in vingers of hand/handen
  • Spierpijn of kramp bij je nek en schouders
  • Krachtverlies
  • Een koud of juist warm gevoel in een bepaald lichaamsdeel
  • Je arm niet kunnen optillen, ook ’s nachts niet
  • Niet in slaap kunnen komen door pijn of juist wakker worden door pijn
  • Misselijkheid door de pijn
  • Stijfheid
  • Niet kunnen ontspannen door de pijn

Dat zijn de meest algemene symptomen. Als je veel achter een beeldscherm werkt en voortdurend in dezelfde houding zit, is de kans groot dat deze klachten optreden. Die worden in de loop der jaren opgebouwd. Als de klachten niet verdwijnen als je lekker op de bank of in bed ligt, moet je goed gaan opletten.

Fases van RSI en KANS

In principe manifesteert RSI zich in drie fases. De eerste fase is een soort waarschuwing: pijn- en vermoeidheidsklachten. Deze verdwijnen echter na de nodige rust. De tweede fase is al iets heftiger en uit zich door pijnverschijnselen tijdens diverse activiteiten. Deze pijn verdwijnt ook niet meer na een periode van rust. Er treden bovendien zaken als tintelingen en krachtverlies op. Als je dit ervaart, raden we je aan hulp in te schakelen.

De derde fase is ernstig. Zelfs als je niet beweegt gaat de pijn niet weg, ook ’s nachts niet. Het optillen van je kopje koffie doet al pijn. Je ledematen kunnen opzwellen, verdoofd aanvoelen en nog meer tintelen. Eigenlijk ben je dan helemaal niet meer in staat om te werken.

Hellup, hoe voorkom ik dat allemaal?!

Geen zorgen! Het is eigenlijk best makkelijk, zolang je je maar aan onderstaande tips houdt.

Blijf niet de hele dag in dezelfde houding zitten!
Als je de hele dag in dezelfde houding aan je bureau zit, zijn de kansen op RSI en KANS reëel. Het is dus verstandig om elk uur, of liever nog elk halfuur, even een rondje te lopen. Rekken en strekken, je lichaam even laten rusten. Let bovendien op je houding. Span je je benen al een uur aan of is je nek half verkrampt? Relax! Leer jezelf aan om rechtop te zitten, met je borstkas vooruit. Dat is de meest prettige houding voor je rug.

Zit je sowieso wel comfortabel?
Als je veel op kantoor werkt, zorg dan voor een goede stoel. Dat wil zeggen: eentje met verstelbare armleuningen, verstelbare rugleuning en een verstelbare zithoogte. Houd daarnaast de hoogte van je computerscherm in de gaten. Als je naar beneden moet kijken om het scherm te zien, kijk dan of je deze wat hoger kan zetten zodat je recht vooruit kijkt.

Oefening baart… minder pijn!
Er zijn allerlei oefeningen die je kan doen om RSI of KANS te voorkomen. Zoals onderstaande drie:

  • Vingerstrekken: Deze oefening duurt ongeveer drie minuten. Strek je arm naar voren, maak een vuist en buig deze iets naar je toe. Steek een vinger uit en masseer elke vinger één voor één zachtjes van het begin bij je knokkel tot de punt van je vinger. Houd het uiteinde van je vinger vast en beweeg deze zachtjes, niet forcerend naar jezelf toe om je vinger te strekken. Doe dat met elke hand.
  • Polsrollen: Maak een vuist en leg je duim boven op je vingers, zodat je duim niet vastgeklemd zit. Rol je polsen tien keer met de klok mee, en vervolgens tien keer tegen de klok in.
  • Rugstrekken: Strek je rug, breng je kin een beetje naar beneden en doe je schouders omhoog naar je oren. Daarna ontspan je je schouders rustig. Doe dat ongeveer drie keer.

Meer van deze oefeningen vind je op muisarm.info.

Ook interessant: Spierpijn? Zo kom je er snel weer van af!

Wat vind je van deze hack?
5Te gek5Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

1 Comment

  • Ben Floris Robberecht
    Posted 03/04/2022 4:46 pm 0Likes

    Voorkom RSI:
    Neem een Trackball, kost even om hieraan te wennen, edoch, eens je dit gewoon bent …
    Zet deze onder een hoek van ong. 45 graden, dit voorkomt dat uw onderarmbotten “kruisen”, wat al grootdeels het probleem is.
    Verder moet je niet meer schuiven met het ding, het is een statisch toestel, dat je met je duim op een bal voortbeweegt.
    Wat het gelijk heel micro-plaatsnodig maakt, het toestel heeft nu een vaste plek waar het niet meer af moet, waar een muis moet worden rondgeschoven om de cursor te verplaatsen … .
    Ik gebruik mijn trackbals sinds de eerste uitkwam, nu weeral was millennia geleden, zit ettelijke uren daags aan de PC, en had nooit last van RSI … .

    Enjoy this idea.

    Ben

Comments are closed.