Coronavirus: 10 tips voor productief thuiswerken

Zo nu en dan een dagje thuiswerken, daar rol je natuurlijk ultra relaxed doorheen met je laptop aan de keukentafel. In je badjas. Met de kat op schoot. En een frisse Heineken 0.0 binnen handbereik om de leftover pizza van gisteren weg te spoelen. Maar goed, die vrijblijvendheid is er nu wel een beetje vanaf mensen. Van opperbaas Rutte moeten we de komende weken massaal vanuit huis werken in de strijd tegen het coronavirus, en dus is het van groot (lands)belang dat je een beetje verantwoord met je nieuwe werksituatie omgaat. Dus hoe doe je dat eigenlijk, productief thuiswerken? Deze 10 tips helpen je op weg om slim vanuit huis te werken.

Sta elke dag op tijd op en het liefst zo vroeg mogelijk

Als je de neiging hebt om op je thuiswerkdag lekker een uurtje (of twee, of drie…) te blijven liggen, doe dit niet! Routine is enorm belangrijk voor je productiviteit en energieniveau, dus probeer altijd rond dezelfde tijd uit bed te stappen. Of je nu wel of niet een uur moet forensen. Als je je lichaam hierop traint zal het steeds makkelijker worden om om te staan. En ja, dat geldt ook voor het weekend.

Vergeet beslist niet te ontbijten

Want een goed ontbijt geeft je de noodzakelijke energie om geconcentreerd en goed thuis te werken. Dit klinkt logisch, maar bij veel mensen schiet deze gewoonte er bij in als je ineens een dag thuis moeten werken. Neem dus even de tijd voor een goed ontbijt. Die laptop kan ook best een half uurtje later aan.

Ontwikkel routine

Het kan onbelangrijk lijken, maar hoe de samenstelling van je dag eruit ziet en met welke taken je de dag begint, heeft een grote invloed. Begin dus met kleine routines om de rest van de dag op schema te blijven.

Doe de belangrijkste taken eerst

Ben je een ochtendmens en dus het productief vóór de middag? Gebruik dan je eerste werkuren om de belangrijkste to do’s af te vinken: schrijven, creatief denken, vormgeven of problemen oplossen. Je concentratie zakt gedurende de dag weg en daarom is het dus slim om de minder belangrijke taken, of de taken die je op de automatische piloot kunt doen, later op de dag te plannen.

Werk in blokken van maximaal 1 tot 2 uur

Het is onrealistisch om te denken dat je gedurende de hele dag je concentratie kan behouden. Met name bij creatieve beroepen. Toch loert het gevaar van de hele dag doorbuffelen, wat de kwaliteit van je werk niet ten goede zal komen. Deel je dag dus slim in en plan in blokken van 1 of 2 uur. Tussen de blokken neem je even een korte pauze. Probeer jezelf voor elk blok een doel te stellen en dit dan ook te halen.

Plan pauzes

Tussen de werktijd door kan je even inloggen op Twitter en Facebook, wat Youtube-filmpjes kijken of enkele huishoudelijke taken doen. Binnen sommige bedrijven noemen ze dit moment ook wel ‘Google time’. Zo blijven er geen uitvluchten over om je concentratie tijdens de ‘werktijd’ te onderbreken. Daar heb je immers je pauzes voor gepland.

Plan sporten

Voor wie thuis werkt, staan de uren niet vast en is het dus ook gemakkelijk om je dag net even wat anders in te delen dan normaal. Een slachtoffer van werken is vaak sporten. Terwijl dit juist zorgt voor een heldere geest en energie! Kies daarom ook een vast tijdstip op de dag voor je sportsessie (of in de week) en houd je aan dat moment. Sport je graag ’s morgens na de eerste twee uurtjes werk? Dan kan het je zeker helpen om alvast je sportkleren aan te doen.

Zorg voor de lunch

Bereid je voor op de lunch. Is de koelkast leeg? Dan moet je eerst nog beslissen wat je graag zou willen eten, waar je het gaat halen en dit dan ook effectief nog doen. Tegen de tijd dat je terug thuis bent en klaar bent om te beginnen is er teveel tijd verloren gegaan. Denk hier dus vast over na in de dagen vóórdat je thuis aan de slag gaat.

Verander van omgeving

Verandering van spijs doet eten. Het kan daarom geen kwaad om op zoek te gaan naar een ander “rustig plekje” om te werken. Normaal gesproken kan je daarvoor naar een plaatselijk koffietentje, maar dat is in deze corona-tijden helaas geen optie. Wat je wel kunt doen is in je eigen huis een alternatieve werkplek zoeken. Ruil je thuiskantoor (hoe comfortabel ook) gewoon eens een uurtje in voor de keukentafel. Of ga met je laptop een half uurtje de tuin in als het weer dat toelaat. Zo houd je de dagen afwisselend, en af en toe een nieuwe omgeving prikkelt de creativiteit enorm. Maar wat je ook doet, zoek géén drukke plekken buiten de deur op, aangezien grote groepen mensen het verspreidingsrisico van het coronavirus vergroten.

Stop op tijd

Ben je niet meer tevreden met de resultaten of ben je moe? Probeer dan op tijd te stoppen, zodat je de volgende dag weer met een fris hoofd kan beginnen. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je te lang doorwerkt. Maak de dagen daarom niet te lang, en hou je aan de vooraf vastgestelde uren.

Tot slot nog een tip als je langere tijd verplicht thuis zit vanwege de corona-uitbraak: brengt structuur aan in je dagen. Dit zal je verreweg het beste helpen om productief, energiek en gemotiveerd te blijven. Uiteraard kan het gebeuren dat er iets tussendoor komt. Dus probeer je werkblokken dan ook als individuele stukken te zien die je makkelijk kan invullen met andere afspraken, of kunt opschuiven. De sleutel ligt vaak in het goed plannen van de dag.

Wat vind je van deze hack?
21Te gek73Leuk9Serieus?15Meh...10Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

6 Comments

 • Trackback: Twee weken thuiswerk ervaring | RubenvanZelm
 • Rob
  Posted 16/03/2020 10:29 am 0Likes

  Nu de buurman ook thuiswerkt, geeft de buurvrouw geen thuis.

 • Zeikert
  Posted 13/03/2020 5:25 pm 0Likes

  Ga sporten..

  Ja, prima idee, naar de sportschool of de kantine! Alles is ondergezweet en gehoest. Prima vector voor transmissie. Toppie!!

  • Eelko
   Posted 13/03/2020 5:56 pm 0Likes

   Hé Zeikert, bedankt voor je reactie! Maarreeeh, waar zeggen wij dat je naar de sportschool of kantine moet om te sporten?

 • Nikki Yorcom
  Posted 24/06/2016 12:20 pm 0Likes

  Super handige tips! ik vind het zelf ook fijn om van te voren korte pauzes in te plannen. Ik vind het zelf altijd fijn om even na buiten te gaan en een stukje te lopen en een frisse neus te halen. Het werken van blokken werkt voor mij ook heel erg prettig!

  • Frans de Beek
   Posted 30/08/2017 3:30 pm 0Likes

   Dit is toch wat mensen in een vaste baan ook niet goed genoeg doen. Of dat niet durven. Ik doe zelf het ontwikkelen van apps, en pak ook vaak mijn rust. Zelfs als ik te druk ben. Supergoed artikel trouwens 🙂

Comments are closed.