3 gouden tips om te blijven sporten

Ok, even eerlijk. Hoe lang ligt je sportschoolpasje nu al te verstoffen in een la? Een paar weken? Enkele maanden? Een jaar?? Doodzonde natuurlijk. Niet alleen voor je portemonnee, maar vooral vanwege alle gezondheidsvoordelen die een regelmatig bezoekje aan de sportschool je kan brengen. Dus wil je dat goede voornemen om dit jaar ‘meer te gaan sporten’ ook echt volhouden? Ik geef je hier drie tips om het makkelijker te maken. Tips die mij nu al ruim een jaar wekelijks de sportschool inhelpen. Dus zeg nu a) direct je sportabonnement op, of b) pak die sporttas, leer deze drie tips uit je hoofd en klim vandaag nog in die crosstrainer!

Sport-tip 1: Zorg voor goed materiaal

Of je nou in de sportschool bezig bent, buiten hardloopt of op je zolderkamer in de weer bent; niets is zo demotiverend als een broek die steeds afzakt door het gewicht van je iPhone, een shirt dat kriebelt of schoenen die je tenen afknellen. Maak het jezelf dus zo comfortabel mogelijk. Discomfort is namelijk alles behalve een motivatie om door te gaan met sporten. En geloof me, goede sportkleding hoeft echt niet duur te zijn. Bij de goedkopere sportwinkels (we noemen een Decathlon of Aktiesport) vind je prima kleding om mee te starten. Koop, als je een actieve sport kiest, echter niet de eerste de beste schoenen: het verkeerde schoeisel kan namelijk snel voor blessures zorgen. Probeer schoenen altijd goed uit in de winkel, of ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel (bijvoorbeeld Run2Day) waar met een camera wordt geanalyseerd hoe je loopt. Daar kun je vervolgens dan de beste schoen voor vinden.

Sport-tip 2: Integreer sporten in je wekelijkse ritme

Zorg ervoor dat sporten onderdeel wordt van je dagelijkse en wekelijkse schema. Hou altijd voor ogen dan sporten voor jou nét zo belangrijk is al alle andere dingen die je dagelijks doet. Een dagje geen zin of tijd is dus nooit een excuus! En door een beetje regen laten we ons natuurlijk al helemaal niet tegenhouden. Als je no matter what op vaste tijden sport, zal dit binnen enkele weken onderdeel van je routine worden. Je hoeft er dan niet meer over na te denken. Het is simpelweg de normale gang van zaken.

Wat voor jou het beste moment is om te gaan sporten, dat kan alleen jij zelf bepalen. Klinkt logisch, maar het is extreem belangrijk dat je bij het inplannen rekening houdt met je dagelijkse flow. Wanneer op de dag voel jij je het meest energiek? Wat zijn momenten waarop je altijd tijd hebt? Als je ervoor kiest om altijd vroeg in de ochtend te gaan sporten, of juist ’s avonds direct na je werk, dan zal (vooral in het begin) de drempel een stuk lager zijn.

Stel hierbij wel realistische doelen. In het begin ga je gemotiveerd van start, en hang je zonder problemen misschien wel vijf keer per week in de gewichten. Als je dit na een maand niet meer volhoudt vanwege bijvoorbeeld een te drukke agenda, zal je er eerder voor kiezen om dan maar helemaal niet meer te gaan “want je houdt het toch niet vol”. Kies daarom voor het aantal sportmomenten dat bij je past. Als dat twee keer per week is, prima! Dan pluk je daar op de lange termijn alsnog meer vruchten van dan een korte periode intens te trainen.

Sport-tip 3: Maak gebruik van apps, gadgets en vrienden

Het helpt enorm om een sportbuddy te hebben. Jullie kunnen elkaar motiveren om te gaan, en je zal er minder snel een sportdag skippen. Je wilt je maat immers niet in de steek laten toch? Echter is het niet altijd mogelijk iemand te vinden om samen mee te sporten. Het gebruiken van motiverende apps kan dan een uitkomst zijn. Ga je naar de sportschool dan is Virtuagym Fitness (iPhone en Android) een goede app. Deze app beschikt over honderden oefeningen die je kunt uitvoeren, en laat ook precies zien hoe je deze moet uitvoeren. Daarnaast is RunKeeper een prima app voor buitensporten. De app trackt via de GPS van je telefoon (iPhone of Android) hoe ver je hebt gelopen of gefietst, hoe lang je sport en hoeveel calorieën je hebt verbrand.

Er zijn ook tal van fitnessgadgets die je kunnen helpen. De sporthorloges van FitBit en Garmin zijn specifiek ontwikkeld om zoveel mogelijk data te tracken tijdens je dagelijkse workout, waarvan je vervolgens alles kunt uitlezen in de bijbehorende apps. Ook laten veel van deze horloges persoonlijke doelen instellen, calorie-inname bijhouden en wordt zelfs je nachtrust geanalyseerd. Naast deze fitnesstrackers zijn er ook nog de zogenoemde smartwatches. Dit zijn slimme horloges die vooral bedoeld zijn om gegevens en notificaties van je telefoon weer te geven, maar steeds meer fabrikanten voegen ook uitgebreide fitness-functies toe aan deze apparaten.

Heb jij nog advies voor de beginnende sporter? Laat je tips achter in de comments!

Wat vind je van deze hack?
5Te gek0Leuk0Serieus?2Meh...4Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

7 Comments

 • Jan
  Posted 29/03/2012 8:03 pm 0Likes

  Mooie tips! Ben zelf zeer tevreden gebruiken van runkeeper.

  Nog een goede tip: maak je doel realistisch en langdurend.
  De voorbije jaren had ik als doel om bv een halve marathon te lopen. Eenmaal gelopen viel ik in zak en as en had ik er geen zin meer in omdat het doel voorbij was.

  Nu heb ik als doel om 1000 km te lopen in 2012. Dat maakt dat ik zo’n 20km loop per week. Heel erg leuk doel, realistisch en uitdagend!

 • Jeroen
  Posted 29/03/2012 10:09 am 0Likes

  Ik gebruik de fietstijden app (ook voor hardlopen en schaatsen beschikbaar) Kan met audiocoaching zodat je per km. hoort wat je fietst en daarnaast alles kan terugkijken op een kaart. Dat motiveert!

 • Sypie
  Posted 28/03/2012 7:04 pm 0Likes

  Lifehacking: het werk wat er te doen valt verdelen onder het personeel. Oftwel: wat Raymond zegt: teamsport. Je moet niet alles alleen willen doen want dat kun je niet. Je hebt mensen om je heen nodig die je aan je afspraken houden.

 • Raymond
  Posted 28/03/2012 4:49 pm 0Likes

  Of je kiest een klassieke oplossing: teamsport. In plaats van jezelf voor de gek houden dat een nieuw tooltje je discipline bij gaat brengen, commiteer je je aan een groep. Is nog gezellig ook 😉

 • Han
  Posted 28/03/2012 4:38 pm 0Likes

  Ik heb een dagenkalender (alle dagen per maand) aan de muur hangen en kleur het vakje in als ik iets actiefs heb gedaan die dag. Op een gegeven moment wil je toch dat vakje voor vandaag volmaken en ga je dus iets doen. Een vakje missen is geen optie meer 🙂

 • Niels Gouman
  Posted 28/03/2012 3:37 pm 0Likes

  Wow dat “Zombies, Run!” is GENIAAL 😀

 • Louis
  Posted 28/03/2012 2:14 pm 0Likes

  De meest-bekende app (voor blackberry, android, windows phone en iphone) is http://www.endomondo.com

Comments are closed.