De beste tips om goede voornemens vol te houden

Meer sporten? Stoppen met roken? Gezonder eten? Minder drinken? Grote kans dat je dit jaar weer uit de startblokken gaat met een handjevol goede (of goedbedoelde) voornemens. Maar life changing voornemens bedenken is één, ze daadwerkelijk volhouden is een héél ander verhaal. Slechts 10% van de mensen houdt een goed voornemen langer dan een jaar vol, en 36% zet in de eerste maand alweer zijn tanden in een Big-Mac. Want tja, ééntje kan toch geen kwaad? Om je slagingskansen flink te vergroten geven wij je de beste tips om je goede voornemens vol te houden.

Zet je goede voornemens om in doelen

Stel dat je goede voornemen is om meer te sporten, toevallig één van de populairste voornemens. Ondersteun deze doelstelling dan met kleinere concrete doelstellingen. Voornemens als ‘twee keer per week hardlopen’ zijn veel duidelijker en motiverender dan ‘meer sporten’.

Stop niet simpelweg met een slechte gewoonte

Hoewel het niet meer in het populaire rijtje staat, is ‘stoppen met roken’ voor sommige mensen nog steeds een jaarlijks terugkerend doel. Een tip van de redactie; vervang de slechte gewoonte met een goede gewoonte. Stoppen met bijvoorbeeld roken kan bijvoorbeeld makkelijker zijn als je er hardlopen voor in de plaats zet, of meer boeken lezen.

Focus op 8 maart 2020

Uit onderzoek is gebleken dat het minimaal 21 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte aanleert. Als we kijken naar het gemiddelde aantal dagen dat het aanleren van een gewoonte duurt, komen we op zo’n 66 dagen. 66 dagen na 1 januari is 8 maart. Als je tegen die tijd nog niet hebt gezondigd, is de kans aanzienlijk groter dat je het de rest van je leven volhoudt.

Bedenk niet teveel voornemens

Uit een studie van de Universiteit van Stanford bleek dat mensen minder wilskracht hebben als ze zich op meerdere doelen tegelijk moeten focussen. Mocht je ‘meer willen afvallen’ en ‘meer willen lezen’, probeer dan niet na het hardlopen de moed te verzamelen om een boek te lezen als je dat niet wilt. Hierdoor ga je beide voornemens minder leuk vinden en stop je waarschijnlijk met allebei.

Track je vorderingen

Een dagboek bijhouden is een goede manier om je voortgang bij te houden. Dit kan je het beste op een vast moment van de dag doen. Dus stel een reminder in op de telefoon zodat je iedere dag even een momentje pakt om op te schrijven hoe het gaat met je voornemens. Daarvoor kan je natuurlijk een notitieapp als Evernote voor gebruiken, maar er zijn ook dedicated dagboek-apps die je gratis kunt downloaden. Mocht je gezonder willen eten, dan kun je gezonde maaltijden noteren voor inspiratie. Stoppen met roken? Schrijf je frustratie van je af! Meer sporten? Noteer iedere dag hoe goed je je voelt na een rondje hardlopen.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek2Leuk0Serieus?6Meh...0Stom

About Author