8 hacks voor een makkelijker leven als student

Wij zouden dolgraag weer de collegezalen in duiken. Studeren is namelijk geweldig! Althans, dat vinden we nu. Als je echter net met studeren begint kan het stiekem best een beetje overweldigend zijn. Om je een handje op weg te helpen, zetten we hier een paar hacks op een rij die de Lifehacking-redactie door de zwaarste studiejaren hebben geholpen.

Een goede voorbereiding…

Tja, al die gezegdes komen echt niet zomaar uit de lucht vallen. Een goede voorbereiding is écht het halve werk. Zorg er dus voor dat je steeds zoveel mogelijk zaken zo snel mogelijk op orde hebt. Dat scheelt een hoop stress! Schrijf je op tijd in, scoor die boeken zo snel mogelijk en leer de faculteit van binnen en buiten kennen.

Leer plannen

Je kunt natuurlijk niet alles voorbereiden. Zodoende voelen veel studenten zich alsnog overweldigd als ze al die verplichtingen en verantwoordelijkheden op zich af zien komen. Koop daarom een goede dag- en maandplanner én gebruik ‘m ook echt! Denk daarnaast goed na over de manier waarop je jouw tijd gaat indelen om deze het meest effectief te benutten.

Begin op tijd met lezen

Het voelt misschien heel heroïsch als je een tentamen haalt door op het laatste moment als een malle te gaan studeren. Voor het onthouden van informatie op lange termijn heb je er echter niets aan… En dan heb je dus best een probleem als je de kennis later nog eens nodig hebt! Met andere woorden: begin op tijd met lezen, schrijf de kernpunten op, en geef je brein voldoende tijd om alle informatie ook echt op te nemen.

Focus met Pomodoro

Het kan heel moeilijk zijn om je te focussen te midden van zoveel afleidingen. Volg daarom de Pomodoro-techniek voor een optimale concentratie in de schaarste tijd die je beschikbaar hebt om te studeren. Pomodoro is overigens vernoemd naar de kookwekker van de bedenker, die de vorm had van (jawel) een tomaat. Met deze focusmethode verdeel je je opdracht in een aantal blokken zonder afleiding, die je afwisselt met kortere en langere pauzes. Klinkt simpel? Dat is het ook!

Een ruimere kamer

YES! Eindelijk een kamer gevonden! En dat het dan om een klein hok van 10 m2 gaat mag de pret niet drukken. Voor een beetje prettig leven is het alleen wel handig om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Je doet dat bijvoorbeeld door zoveel mogelijk kleding op te hangen (al dan niet met behulp van lipjes van blikjes –> dat doe je zo!) en door kleding verticaal te sandwichen.

Houd werk en privé gescheiden

Studeren doe je aan je bureau; slapen en relaxen in je bed! Op deze manier zorg je ervoor dat je hersenen studeren niet gaan associëren met rusten. Ook is het natuurlijk fijn dat je echt kunt uitrusten zodra je in bed stapt. Kleine kamer? Probeer dan eens in de bibliotheek te studeren. Zodra je weer naar buiten loopt, kun je je studie echt achter je laten.

Nooit meer blut

Altijd blut? Probeer dan eens om al je kleingeld consequent in een spaarvarken te douwen. Op die manier heb je (zonder dat je er erg in hebt) snel wat geld bij elkaar gespaard. Als skere student ken je daarnaast natuurlijke elke studentenaanbieding uit je hoofd! O, en vergeet ook je studieboeken niet. Alleen gekke henkie betaalt de volledige mep voor nieuwe boeken. Deze boeken zijn vaak voor een prikkie over te nemen van oud studenten, en vooral Marktplaats stroomt over van de ongebruikte studieboeken.

Vroeg opstaan gemakkelijk gemaakt

Moeite met vroeg (genoeg) opstaan? Drink meteen een glas water als je wekker gaat. Of kies voor een alarm-app die pas stopt als je een rekensom hebt opgelost. En beloof ons om nooit meer op de snooze-knop te drukken, dat is echt killing voor een makkelijke start van je dag.

Nog steeds geen succes? Lees dan ook onze andere lifehacks die opstaan een stuk gemakkelijker maken.

Tell Us What You Think
8Te gek7Leuk0Serieus?5Meh...3Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]