Bíjna 10 tips om niet te veel aan te komen deze feestdagen

Anders dan je misschien denkt draaien de feestdagen niet alléén om het copieuze geschrans, en zeker niet om het volproppen van je bakkes met HEEL VEEL eten. Goed, je hoeft jezelf uiteraard niet op een ongezellig rantsoen te zetten, maar de feestdagen worden heus niet minder leuk als je je eetgedrag enigszins matigt. Toch kan dat best lastig zijn met al die smakelijke verleidingen voor je neus. Check daarom deze 9 tips om het allemaal een beetje binnen de perken te houden.

#1. Stel realistische doelen

Oké, we beginnen meteen maar effe met een disclaimer: de feestdagen moeten natuurlijk wel een beetje leuk blijven. Je hoeft dus helemaal niet van jezelf te eisen dat er na de kerst een paar kilo af zijn. Wel kun je met jezelf afspreken om in elk geval op hetzelfde gewicht te blijven. Dan stel je jezelf in januari gewoon opnieuw een realistisch doel!

#2. Maak afwegingen

Om niet te veel aan te komen zul je in elk geval enigszins maat moeten houden. Dat doe je bijvoorbeeld door te bedenken wanneer je jezelf helemaal mag laten gaan en wanneer je juist liever op de rem trapt. Weet je zeker dat je met oud en nieuw met gemak een schaal oliebollen leeg eet, maar geef je weinig om het kerstontbijt? Probeer dan bij dat kerstontbijt gezonde keuzes te maken. Dan smaken die oliebollen een paar dagen later extra goed!

#3. Eet regelmatig

Veel mensen hebben de neiging om al hun eetlust op te sparen voor het moment suprême, bijvoorbeeld het kerstdiner. Het idee is dat ze dan meer mogen eten omdat ze overdag alleen op een appel hebben gekauwd. Het is echter veel beter om regelmatig te blijven eten. Als je hongergevoel niet allesoverheersend is, is het namelijk een stuk gemakkelijker om verstandige keuzes te maken.

#4. Kies gezond

Dol op een flinke dot mayonaise bij je gebakken aardappeltjes? Probeer in plaats daarvan eens een lekker yoghurtsausje met kruiden en knoflook! Als je zo veel mogelijk ongezonde ingrediënten en gerechten vervangt met gezondere opties kom je natuurlijk veel minder aan. Probeer sowieso zo puur en vers mogelijk te koken. Kant-en-klaaropties zijn vaak veel vetter en zouter.

#5. Eet wat je écht lekker vindt

Zoals we eerder al zeiden verwacht niemand dat je de hele feestdagen op een blaadje sla knabbelt. Je mag best zondigen, zolang je er maar voor zorgt dat je alleen datgene eet of drinkt wat jij het allerlekkerst vindt. Dus niet chips én toastjes, maar chips óf toastjes. Kies wat jij lekker vindt en geniet daar dan met volle teugen van.

#6. Reflecteer op je zonden

We nemen ons eigenlijk elke december voor dat het allemaal wel wat minder kan… Daardoor zul je ook best weleens geblunderd hebben. Vorig jaar toch gezwicht voor die doos bonbons? Ga dan bij jezelf na waar het misging. Op die manier kun je ook alvast bedenken hoe je het dit jaar beter kunt doen als je weer met met een berg chocola wordt geconfronteerd.

#7. Drink met mate

Al die alcoholische versnaperingen zitten bomvol calorieën! Het nare van drank is echter dat je al die verborgen calorieën amper opmerkt… Sterker nog: je gaat er ook nog eens enorm van snaaien, zodat je nóg meer aankomt. Wees dus spaarzaam met alcohol. Een wijntje bij het eten en daarna netjes aan de spa rood (yeah right…).

#8. Feestdagen, geen feestmaand!

Stel dat je toch meer gezondigd hebt dan dat je bij voorbaat met jezelf had afgesproken. Treur dan niet te lang… Als het goed is, heb je je alle andere decemberdagen namelijk heel netjes gedragen. Die paar dagen dat je wel over de schreef bent gegaan, zie je nauwelijks terug op de weegschaal! Het omgekeerde geldt echter ook! Kerstmis bestaat uit slechts 3 dagen. December is dus geen feestMAAND, waarin je elke dag maar raak mag eten…

#9. Blijf bewegen, vooral buiten

Het is verleidelijk om in december lekker onder een dekentje op de bank te ploffen en er in de lente pas weer onder vandaan te komen. Dat is echter niet al te best voor de lijn. Je doet er ook in december goed aan te blijven bewegen. Ga daarbij vooral lekker naar buiten! Door in de kou te bewegen verbrand je namelijk extra calorieën. Je lichaam moet namelijk extra hard werken om je warm te houden.

Tell Us What You Think
12Te gek5Leuk3Serieus?8Meh...9Stom

About Author

2 Comments

 • Folkert
  Posted 15/12/2019 1:50 pm 0Likes

  Kerstmis bestaat uit 2 dagen (scheelt weer een dag).

  • Hatsa!
   Posted 15/12/2019 5:03 pm 0Likes

   Hm kerstavond wordt ook door een hoop mensen gevierd, compleet met eten en alles, dus dan zijn het er toch weer drie…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]