Een ‘goede houding’ kan RSI-klachten veroorzaken

Bij RSI, rug-, nek- en schouderklachten wordt nogal eens gezegd dat je moet ‘zorgen dat je een goede houding hebt’. Vervolgens wordt geadviseerd om je ‘borst naar voren te duwen en je schouders naar achteren’. Natuurlijk goed bedoeld, maar er bestaat een aanzienlijk risico dat dit advies de klachten alleen maar verergert.

De natuurlijke vorm van de wervelkolom

Iemand die op een natuurlijke manier beweegt, heeft over het algemeen een licht holle onderrug, een lichte bolle bovenrug en een licht holle nek. Bij verschillende bewegingen kan de rug verschillende vormen aannemen. Maar de rug komt steeds weer terug in de natuurlijke krommingen. Bij het zitten en staan blijven de schouders ontspannen.

Een persoon die zijn borst naar voren duwt en zijn schouders naar achteren trekt, verliest de natuurlijke vorm van zijn boven- en onderrug. Bovendien zet hij zijn schouders op spanning. Rondom de schoudergordel kunnen hierdoor bloedvaten en zenuwen worden afgekneld. Deze afknelling kan tintelingen, krachtverlies en koude handen veroorzaken. Ook worden spiergroepen in de schouders en armen constant aangespannen, waardoor RSI-klachten kunnen ontstaan.

Je kunt klachten vaak oplossen door op een natuurlijke manier te bewegen.

Dit is veel ingewikkelder dan ‘je borstbeen naar voren duwen en je schouders naar achteren trekken’. Om dit goed te leren, hebben de meeste mensen dan ook de hulp nodig van een specialist. Maar je kunt zelf alvast op een eenvoudige manier beginnen door te checken of je schouders ontspannen zijn. En dus niet naar achter getrokken! Laat je schouders gewoon hangen.

Als je meer informatie wilt over het ontstaan van klachten en afbeeldingen wilt zien van natuurlijk of onnatuurlijk bewegen, klik dan hier.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Verbal_Kint
  Posted 01/03/2008 9:12 pm 0Likes

  Ik heb eigenlijk niet één houding. Doordat ik elk half uurtje wel wissel hou ik het aardig vol. Heb natuurlijk wel mijn laptop op een riser staan zodat ik niet de hele dag naar beneden tuur.. En de muis wat gevoeliger zetten wil ook helpen..

 • Vix
  Posted 29/02/2008 9:11 am 0Likes

  sja, geen enkele positie werkt…een mens is niet gemaakt om 9 uur lang achter een beeldscherm te zitten..rsi gezeik

  een kantoorpik krijgt rsi, een parketlegger pijn aan z’n knieen, een verhuizer pijn aan z’n rug….etc etc

  get over it

 • Robbie Veldwijk
  Posted 24/02/2008 1:43 am 0Likes

  Kijk nou eens, hier ik kan ik mij in vinden. Ik zit eigenlijk nooit in een goede houding…

 • Nietsje
  Posted 21/02/2008 11:06 pm 0Likes

  De meeste bedrijven hebben uitvoerige brochures hierover.
  ‘Ontspannen’ is daarin geen nieuw begrip.

 • noko
  Posted 21/02/2008 7:28 pm 0Likes

  I hate to say PWNT but, PWNT

 • Erwin Elling
  Posted 21/02/2008 1:31 pm 0Likes

  Ik heb zelf het idee dat mijn RSI-achtige klachten veel minder zijn geworden sinds ik in plaats van een muis met een tablet en pen werk. Goede uitvoeringen van bijv. Wacom zijn tegenwoordig goed betaalbaar. Ik raad het iedereen aan! (Hopelijk heeft deze goedbedoelde tip niet het risico om klachten te verergeren…)

Comments are closed.