Etherdiscipline: Zo rule jij de volgende conference call

Nu we de hele dag met z’n allen aan het Slacken/Skypen/Joinen/Zoomen/Teamen (doorkrassen wat niet van toepassing is) zijn, zullen de bekende conference call-problemen ook jou non-stop om de oren vliegen. Neem bijvoorbeeld collega’s die een webcam hebben van kwaliteit aardappel, het plotselinge wegvallen van een verbinding, krakend geluid en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met deze tips kom jíj in iedere geval goed voor de dag tijdens je volgende videomeeting!

Zorg voor goede hardware

Trek die pleister van de camera op je laptop, maak hem even schoon en je hebt waarschijnlijk al een prima webcam. Tweede cruciale element: een beetje kek geluid. Want niets is vervelender dat een microfoon die klinkt alsof je op de zeeboden zit te werken. Een goede microfoon heb je al voor een tientje, dus zorg dat je die gewoon in huis hebt. En zorg ook dat je internet een beetje vlot is. Als je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je pc/laptop verbonden is met een internetkabel. Klinkt misschien wat ouderwets, maar het is toch echt nog steeds iets sneller in vergelijking met wifi. En lukt dit niet, ga dan met je laptop in dezelfde ruimte zitten als je router.

Wees voorbereid

Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Wees op tijd bij de meeting. Als een call om 10.30 uur begint, zorg er dan ook voor dat je er om die tijd bent. Zet je koffie dus op tijd! Niets is vervelender dan te moeten wachten op mensen die te laat zijn. Werk je voor de eerste keer met het programma? Zorg er dan voor dat je wat tutorials hebt gekeken/gelezen om te weten hoe het programma werkt. Controleer voor het begin ook nog even je webcam en microfoon. Wel zo handig. Je hebt online verschillende tools waar je dat kan testen. Zo zit je tijdens het begin ook niet met het welbekende “hallo kan iedereen mij horen en zien?”

Geen afleiding

Doe net alsof de meeting gewoon op je werk is. Gebruik dus tijdens het overleg níét je telefoon. Probeer daarnaast je bureau zo goed mogelijk opgeruimd te hebben. Ohja, zet ook geen muziek aan! Het zou toch vrij gênant zijn als je collega’s plotseling die foute Spotify-playlist door hun geluidboxen hebben knallen.

En als je dan aan het woord bent, neem je tijd. Zorg dat je je zinnen afmaakt, voldoende pauzes laat vallen en aan het eind van je betoog laat weten dat je klaar bent. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een vraag te stellen. Zo weten collega’s wanneer het een goed moment is om te reageren. Is iemand anders aan het woord, laat deze dan ook uitpraten! Dat is altijd netjes natuurlijk, maar helemaal tijdens een conference call is het belangrijk om iemand uit te laten spreken en te wachten op je beurt. Anders wordt zo’n call al snel een chaos van door elkaar schreeuwende mensen.

Last but zeer zeker not least: Zorg dat er niemand binnenkomt/langsloopt. Het kan grappige momenten opleveren, maar voor de voortgang van de meeting is het niet ideaal. En het zorgt voor onnodig veel afleiding.

Alle voorbereiding achter de rug? Check dan dit artikel om met zijn alleen een goede brainstormsessie te houden!

 

 

Wat vind je van deze hack?
1Te gek2Leuk1Serieus?0Meh...5Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]