Zo organiseer je een effectieve brainstorm

Het menselijke brein is tot een hoop moois in staat. Kun je nagaan wat er gebeurt als je een groep breinen bij elkaar zet! Ook al klinkt het een beetje afgezaagd: met een brainstormsessie kun je echt een idee of een plan naar een hoger niveau tillen. Met deze handige tips laten wij je zien hoe jij het maximale uit een brainstormsessie haalt.

1. Het doel vastleggen

Een effectieve brainstormsessie kan niet zonder doel. Leg daarom van te voren helder uit wat jouw doel is. Dat zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen én het voorkomt vertroebeling van de sessie. Het doel of probleem (vraagstuk) dient met deze reden helder en kort gepresenteerd te worden aan alle deelnemers.

2. Het buitenbeetje

Nodig tijdens een brainstormsessie ook eens een buitenstaander uit. Deze buitenstaander kan met een frisse blik naar het probleem én de sessie kijken! En dat zorgt ervoor dat je in een andere richting kunt denken. Een richting die jij en de andere deelnemers misschien nooit gevonden hadden.

3. Een ontspannen sfeer

De meeste mensen nemen altijd wel een beetje spanning met zich mee. Bijvoorbeeld omdat ze moe zijn, veel aan hun hoofd hebben of straks nog een afspraak hebben staan. Zorg er daarom voor het ijs goed te breken – zeker als je elkaar niet zo goed kent. Ook is een ontspannen sfeer belangrijk.

4. Een fijne locatie

De gekozen locatie kan allesbepalend zijn voor een geslaagde brainstormsessie. Kies liever voor een wat neutrale, rustige ruimte. En vermijd de werkvloer waar je de hele tijd geconfronteerd wordt met alle stapels werk die nog gedaan moeten worden… Dit smoort creatieve nieuwe ideeën in de kiem!

5. Haantje de voorste

Helaas is het vaak zo dat één iemand het hoogste woord voert. Dat is alleen niet zo bevorderlijk voor je brainstormsessie… Je wilt iedereen erbij betrekken! Juist omdat de beste ideeën in samenspraak met anderen ontstaan. Stuur dus altijd aan op een open discussie en betrek iedereen bij je sessie.

6. Order, order!

Je kent ze wel: die Engelse parlementsleden, die door elkaar heen schreeuwen, zodat niemand zich meer verstaanbaar kan maken. Vermakelijk is het wel, maar productief zeker niet. Stel dus van te voren je basisregels op voor je sessie. Moeten mensen hun hand opsteken voor ze spreken? Moeten er notulen gemaakt worden?

7. Ga eens voor kwantiteit

Lopen jullie vast? Zet dan eens kwantiteit in plaats van kwaliteit voorop! Probeer zoveel mogelijk nieuwe ideeën in de groep te gooien. Dat die niet allemaal kwalitatief hoogstaand, praktisch haalbaar of zelfs bruikbaar zijn, is nu even niet van belang. Met deze oefening wil je enkel de creativiteit van de groep vergroten. Ook helpt het blokkades wegnemen: tijdens onze sessies mag je alles zeggen; niets is dom!

8. Of probeer het eens visueel

Woorden en ideeën van iemand anders interpreteren kan nog best lastig zijn… Wat bedoelt hij precies? Door mensen hun ideeën te laten uitbeelden – bijvoorbeeld door ze op papier uit te tekenen – kun je eventuele miscommunicatie meteen uit de wereld helpen. Ook is het fijn dat je op die manier iets langer met een idee bezig kunt zijn. Want wie weet: misschien blijkt er toch wel potentie in te zetten!

Tell Us What You Think
4Te gek7Leuk0Serieus?2Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • Marcel Dijkhuizen
    Posted 22/11/2020 11:01 am 0Likes

    Ik heb persoonlijk veel goede ervaringen met de “omgekeerde brainstorm” of ook wel “negatieve brainstorm” genoemd. Als je vraagt naar oplossingen vinden mensen dit vaak lastig maar als je vraagt naar wat het probleem is krijg je veel meer input! Dus ipv hoe zorgen we ervoor dat dit product op tijd komt is de stelling hoe zorgen we ervoor dat het product te laat komt! En die uitkomst draai je vervolgens om. Bv. Een kapotte bus wordt een goed functionerende bus (dus onderhoud, controle etc)

Leave a comment