Flip je dip: 3 tips tegen je winterdip

Positief blijven tijdens de grauwe winterdagen kan lastig zijn. Het liefst kruip je deze druilerige winterdagen in een holletje weg voor een flinke winterslaap. De zon laat zichzelf maar een paar uurtjes per dag zien, en vaak verstopt-ie zich ook nog eens achter een dik wolkendek. Een wolkendek waar de godganse dag kleffe miezelregen uit komt druppelen. Met onze tips beperk je de jaarlijkse winterdip tot een minimum!

Er is een reden dat deze dagen letterlijk vermoeiend aanvoelen. Kijk, een mens heeft zonlicht nodig. En veel ook. Uv-straling zorgt voor de productie van een hormoon genaamd serotonine, dat onder meer zorgt voor een beter humeur, lagere bloeddruk en meer energie. Je hersenen komen ’s ochtends bovendien sneller op gang door blootstelling aan uv-straling. Door de positieve invloed op je productiviteit en (letterlijke) levendigheid is het dus niet zo vreemd dat ’s zomers alles helemaal oké is.

De kracht van spinazie

Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe belangrijk goede voeding is voor je humeur. Maar goed, we schrijven er toch maar even een alineaatje over vol… Van veel groente word je sowieso gezonder en sterker. Als je als beloning voor je harde werk alleen maar lege calorieën eet,  beloon je jezelf eigenlijk niet. Sterker nog, je maakt het jezelf juist lastiger. Uit fastfood (zo eet je dat trouwens minder) haal je extreem weinig energie en maak je voornamelijk vetweefsel aan.

Complexe koolhydraten uit bijvoorbeeld bananen of brood breken langzaam af, waardoor je lichaam verdeeld over de dag kleine beetjes energie vrijgeeft. Spinazie is ook een wondermiddeltje, onder meer omdat daar ijzer in zit. IJzer zorgt voor de zuurstoftoevoer naar je organen via je bloed. Meer zuurstof in je bloedbaan staat gelijk aan meer energie. De rest kun je zelf wel invullen.

Slaap niet te weinig… maar ook niet te veel

Een volwassene heeft zo’n acht uur slaap nodig om fatsoenlijk uitgerust te zijn. Een kind heeft gemiddeld echter tien uur slaap nodig omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Wat soms wordt vergeten is dat te veel slaap ook niet gezond is. Je denkt, als je middenin je winterdip zit, vast weleens: ‘huh, ik heb gewoon 11 uur geslapen, waarom ben ik nog steeds zo moe?!’ Welnu, een balans tussen wakker zijn en slapen is net zo belangrijk als een ritme. Dus met te veel slaap schiet je ook niet veel op.

Je mindset telt ook mee

We sluiten af met een cliché. Maar daardoor niet minder belangrijk. Hoe jij de dag begint is immers van grote invloed op hoe je de dag afsluit. Door ’s ochtends met een positieve instelling te beginnen hou je je hersenen in feite voor de gek. Als je bijvoorbeeld meer glimlacht maakt je brein automatisch meer serotonine (dat ene hele belangrijke hormoon) aan. Daarnaast kan jouw glimlach op een positieve reactie van je omgeving rekenen, wat ook weer meehelpt aan een goed humeur.

De (gevoelsmatig) langste dagen van het jaar zijn vaak tijdens de periodes met het minste zonlicht. Veel gehaast en weinig tijd voor jezelf? Probeer kleine momentjes voor jezelf vrij te maken. Denk aan een kop thee of even bellen met een vriend of vriendin. O, en mensen hebben niet voor niets hobby’s. Het maakt in theorie niet uit wat je doet, het punt is voornamelijk dat je even kunt relaxen. Verplaats de aandacht van je 9-tot-5-dagen naar iets wat vermakelijk en rustgevend is. Even stilstaan op een constant bewegende wereld is cruciaal. En vergeet niet: iedereen is weleens verdrietig.

Met deze tips kan je de jaarlijkse winterdip zeker verlichten, en als je deze tips gewoon het hele jaar door ter harte neemt, kan dit op de lange termijn zelfs van positieve  invloed zijn op je lichaam en geest. Duurt de winterdip langer en maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

Lees ook: ‘Stress op je werk? Zo reken je daar mee af!’

Wat vind je van deze hack?
2Te gek8Leuk1Serieus?1Meh...7Stom

About Author