Koude handen? Warm ze op door beter te ademen!

Sommige mensen hebben de hele dag door koude handen; of ze nu buiten of binnen zijn en of de kachel nu hoog of laag staat, die tengels blijven koud. En maar klagen, terwijl het gewoon een kwestie is van een beetje verstandig ademhalen. Vanuit de flank, om precies te zijn!

Koude handen kunnen een teken zijn van een verminderde doorbloeding in de armen en handen. Vooral beeldschermwerkers lopen hierdoor een verhoogd risico op RSI-klachten. Die verminderde doorbloeding kan zorgen voor een minder goede uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen, waardoor afvalstoffen zich ophopen in de spieren.

Wat een belangrijke rol speelt bij het op temperatuur houden van de handen is de manier waarop je ademhaalt. De beweging van het ademhalen heeft een belangrijke functie in het rondpompen van bloed. Daarnaast heeft de manier van ademhalen invloed op de spanning van de nek- en schouderspieren. De bloedvaten die richting de armen gaan, lopen langs deze spieren. Door te veel spanning kunnen de bloedvaten worden afgekneld.

Drie manieren van ademhaling

• De borst-ademhaling
Mensen die last hebben van koude handen hebben vaak een borst-ademhaling. Bij de borst-ademhaling worden de nek- en schouderspieren aangespannen om de borstkas omhoog te trekken bij het inademen. Hierdoor neemt de spanning op de nek- en schouderspieren toe. De ademhaling is ook kort en snel, waardoor de beweging van de borstkas minder groot is en er minder pompfunctie ontstaat.
• Flank-ademhaling
De flank-ademhaling is noodzakelijk om het bloed goed door het lichaam te pompen. Bij de flank-ademhaling worden de ribben vanuit de flanken gespreid bij de inademing, en deze zakken weer terug bij de uitademing. De nek- en schouderspieren kunnen ontspannen blijven. Door de ribspreiding ontstaat er een grote pompfunctie van de borstkas. Dit zorgt ervoor dat het bloed door het lichaam gestuwd wordt, waardoor het ook goed bij de handen kan komen.
• De buik-ademhaling
Deze techniek wordt vaak gebruikt bij ontspanningsoefeningen. De buik-ademhaling werkt goed om ontspanning te verkrijgen, maar is niet de fysiologisch natuurlijke ademhaling.

Leer jezelf beter te ademen

Als je jezelf een flank-ademhaling wilt aanleren, is het van belang om eerst te voelen hoe je ademhaling op dit moment verloopt. Misschien heb je al een flank-ademhaling en hoef je verder dus niets veranderen. Je kunt dat controleren door rustig rechtop in je stoel te gaan zitten, met je benen en je buik ontspannen, en te registreren waar je de adembeweging voelt. Als je moeite hebt om dat goed te voelen, kun je je handen op je ribben leggen, aan de zijkant van je buik, net boven je taille. Je kunt dan met je pinken net je onderste ribben voelen.

Bij de flank-ademhaling voel je bij het begin van de inademing de ribben net boven je taille beginnen te spreiden. Tijdens het inademen volgt dan de buik die naar voren komt. Je schouders blijven ontspannen hangen. De ademhaling heeft een ritme van twee tellen in, drie tellen uit en één tel rust. Door dat regelmatig te oefenen word je je steeds beter bewust van je ademhaling, zodat je op den duur ook gedurende dagelijkse activiteiten steeds beter de flank-ademhaling kunt volhouden. Als dat eenmaal lukt, is de kans groot dat je je handen warm kunt krijgen met behulp van je ademhaling!

Hier kun je aanverwante artikelen lezen over klachten op kantoor en RSI.

Tell Us What You Think
6Te gek13Leuk1Serieus?1Meh...1Stom

About Author

20 Comments

 • Hein Halfschepel
  Posted 04/04/2013 4:07 pm 0Likes

  Beste Theo,

  Geweldig dat je zo stel resultaat geboekt hebt! En helemaal leuk dat je het met een infrarood thermometer hebt kunnen meten. Dat is een mooie manier om je gevoel te bevestigen. Dat zullen we hier bij Interfysiek ook eens doen.

  Groet,
  Hein Halfschepel

 • Leony
  Posted 11/10/2011 6:07 pm 0Likes

  Dit werkt zo goed! Had ik het maar eerder geweten. Door op mijn houding en ademhaling te letten heb ik mijn handen weer op een normale temperatuur gebracht. Na tien minuten voelde ik mijn hand een beetje tintelen, toen wist ik dat het goed zat. In de toekomst zal ik gelukkig geen vingerloze handschoenen en bekers met thee om mijn handen tegen beter in nog een beetje warmer te maken meer nodig hebben!

  • Theo
   Posted 01/04/2013 3:12 pm 0Likes

   IK heb vooral de laatste 2 jaren veel meer als tevoren achter het scherm gewerkt. Vooral het laatste jaar heb ik continue last van erg koude handen, zowel buiten als binnen en ze worden maar niet warm. Ik heb de reaktie van Leony gelezen en dacht dit kan niet binnen 10 minuten.
   ik denk dit ga ik proberen. Met infrarood thermometer waren de hele dag mijn handen 20 a 23 graden. Vervolgens mij geconcentreerd op de flank ademhaling en ontspannen gaan zitten en 10 minuten de flank ademhaling gebruikt. Ik voelde al tijdens die 10 minuten dat mijn handen warmer werden. Na 10 minuten met de infrarood thermometer gemeten en de temperatuur was 31 graden. Zo warm was mijn hand (boven zijde meting) die dag nog niet geweest. Dus het werkt uitstekend en zal hier flink verder mee oefenen. bedankt voor de info

 • jan
  Posted 15/10/2010 2:59 pm 0Likes

  PERSBERICHT

  PRIMEUR VOOR DE BENELUX

  Geachte Heer/Mevrouw,

  Hiermede presenteren wij, als exclusief importeur van unieke producten, u met trots onze website

  http://www.elkevrouwenmantelt.nl

  Deze is nu nog onderdeel van een grotere site, maar wordt straks zelfstandig met nog meer unieke GELD TERUG GARANTIE producten voor gezondheid en welzijn en meer….

  Deze website bevat zeer bijzondere gezondheids- en welzijnproducten met geld terug garantie.

  Enkele voorbeelden

  – SMOKE RX SYSTEEM / STOPPEN MET ROKEN MET 100% GARANTIE
  Nummer 1 in de USA

  – Belllife Anti reuma

  – Belllife voor vrouwen en mannen voor de urinewegen

  – Signifa persoonlijke warmer

  – en meer…………..

  Graag geven wij Uw achterban 25% introductekorting middels een exclusieve kortingscode

  Laat U ons even weten of U interesse hebt

  Met vriendelijke groet

  HABO
  Breda

 • Hein Halfschepel
  Posted 12/05/2010 2:41 pm 0Likes

  Beste Cindy, Je vraagt om tips zodat dagelijkse dingen weer een beetje makkelijker gaan. Je geeft aan dat je behoorlijk wat klachten hebt en dat er diverse beinvloedende factoren zijn. Om te kunnen bepalen wat voor tips voor jou kunnen werken zou ik je moeten zien en is aanvullende informatie nodig. Dan zou je een keer een afspraak kunnen maken bij Interfysiek. http://www.interfysiek.nl

 • Sypie
  Posted 08/05/2010 11:02 am 0Likes

  Hou er rekening mee dat dames een andere ademhaling hebben dan heren. Dames ademen meer hoog op de borst en heren meer met hun buik. Ik zou met dus voor kunnen stellen dat niet alle gegeven tips voor zowel dames als heren evenveel van toepassing zijn.

 • Cindy
  Posted 08/05/2010 8:51 am 0Likes

  Ik heb al jaren last van G.H.S. en last van Reflux waardoor het voor mij al moeilijk is om rustig naar beneden te ademen.
  Ik heb alles al geprobeerd.
  Het laatste jaar, ook doordat ik het jaar ervoor een aantal traumatische dingen heb ervaren is de pijn veranderd.
  Bij wat voor inspanning dan ook begint mijn lichaam te branden, mijn spieren pijn te doen, koude ledematen en neus en kan ik haast niet rechtop staan doordat het onderste deel van mijn romp dan niet goed funcioneert.
  Kortom erg lastig.
  Heeft u misschien tips voor mij?Zodat de dagelijkse dingen weer een beetje makkelijker gaan?

 • Hein Halfschepel
  Posted 15/12/2009 4:21 pm 0Likes

  Beste Esther,
  Bij twijfel over de oorzaak kun je inderdaad beter even naar de huisarts gaan. Die kan mogelijke andere oorzaken uitsluiten.

 • Esther
  Posted 14/12/2009 9:30 pm 0Likes

  Ik heb ook altijd koude handen,
  of ik nou buiten of binnen ben waar het 20 graden is mijn handen blijven koud,
  mensen zeggen wel eens dat ik er mee naar de dokter moet gaan,
  maar weet iemand of er geen andere redenen zijn dan alleen een verkeerde ademhaling?.

 • Hein Halfschepel
  Posted 09/12/2009 10:52 am 0Likes

  Hoi Mrijke,

  Er kan zeker een verband zijn tussen astma en koude handen. Als je bijvoorbeeld benauwd bent en meer moeite moet doen om voldoende lucht binnen te krijgen kan het zijn dat je je schouderspieren gaat gebruiken tijdens het ademhalen. Vooral als de benauwdheid wat langer duurt zal de spanning op de schouderspieren toenemen. Omdat de bloedvaten door de schouderspieren lopen kunnen deze gedeeltelijk afgekneld raken. Je handen kunnen dan koud worden. Een goede flank ademhaling zou kunnen helpen om wat meer lucht binnen krijgt waardoor ook je schouders wat meer kunnen ontspannen. Bij benauwdheid is de neiging van veel mensen om steeds meer in te willen ademen. Let er op dat je na de inademing ook weer volledig uitademt.

 • Mrijke
  Posted 02/12/2009 6:47 pm 0Likes

  Hoi,
  ik heb ook vaak last van koude handen. Nadat ik dit artikel gelezen heb, vraag ik me het volgende af; ik ben ook astmatisch, kunnen wij koude handen en astma een verband zijn? Mvg

 • Hein Halfschepel
  Posted 14/10/2009 10:44 am 0Likes

  Beste Henk,
  Dat kan wel. Als alleen je houden koud zijn kan het zijn dat de afknelling van de bloedvaten in de onderarmen, polsen of handen zit. Dat kan het gevolg zijn van overbelasting van de spieren en pezen in deze regio waardoor zwelling ontstaat. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Je zou eens een arts kunnen raadplegen om het zeker te weten.

 • Henk
  Posted 14/10/2009 10:14 am 0Likes

  Hey,

  Geldt dit ook als je echt alleen koude handen heb? Want ik heb het altijd warm behalve en voel ook warm aan op mijn handen na, die zijn steenkoud. Ook als ik thuis ben en het gewoon warm is.

 • Hein Halfschepel
  Posted 29/04/2009 10:55 am 0Likes

  Hoi Roy,
  Mooi dat het artikel aansluit bij je probleem, ik hoop dat je er uit komt.

 • Roy
  Posted 29/04/2009 10:24 am 0Likes

  Hey, ik ben 18 jaar en loop nu stage en ik heb hier heel erg last van. Dus goed artikel, ik ga eens kijken of dit werkt.

 • Henkie Koek
  Posted 18/04/2008 7:39 pm 0Likes

  Ken het probleem(vooral s’winters),het is wel n teken van n verminderde lichamelijke weerstand.
  Een mogelijke oplossing is; Buroblad verwarmen tot n graad of 22c.

  Ademhaling ok,maar beter is stukje lopen,paar sit-ups,netzolang tot de kou eruit is.

 • Hein Halfschepel
  Posted 18/04/2008 10:59 am 0Likes

  Hoi Mathijs, Bedankt! Inderdaad een interessant artikel. Ik denk dat mensen zeker tijdens het werken met de computer de aandacht voor het lichaam vaak verliezen. Bewustwording van de ademhaling is volgens mij een goede manier om even stil te staan bij de ‘staat’ van je lichaam. Je voelt dan ook meteen beter of je overbodige spierspanning maakt, of misschien honger hebt of moe bent.

 • mathijs boonstra
  Posted 17/04/2008 1:10 pm 0Likes

  Linda Stone (fouder of Microsoft Research’s Virtual Worlds Group) bespreekt ademhalingsklachten bij het lezen van e-mail. Een interessant inzicht van een interessante persoon:

  http://www.huffingtonpost.com/linda-stone/just-breathe-building-th_b_85651.html

  mathijs

Leave a comment

[wpterms id="3193"]