Koffiedik kijken: 7 tips voor je zwarte drab

Er gaat niets boven een bakkie koffie! Niet alleen is het zwarte goedje enorm lekker en krijg je er een flink dosis energie van; je kunt ook nog eens allerlei toffe dingen doen met de overgebleven koffiedik! In dit artikelen zetten we 7 van deze dingen voor je op een rijtje. Van het verjagen van ongedierte en katten, tot de lekkerste luchtverfrisser die je ooit rook.

1. Je planten beschermen…

Niet alleen mensen, ook planten zijn dol op koffie! Gooi je koffiedik daarom niet zomaar in de afvalbak, maar kieper het de volgende keer in je compostbak. Koffiedik voegt namelijk de nodige stikstof aan je compost toe en daar zijn je planten dolgelukkig mee! Ook kun je koffiedik rechtstreeks toevoegen aan de grond, bijvoorbeeld wanneer je wortels of radijsjes wilt inzaaien. Bijkomend voordeel is dat koffiedik de meeste insecten op afstand houdt, maar wormen juist aantrekt. En dat is natuurlijk precies wat je wilt in je groentetuin.

2. En je planten verkleuren!

Sommige bloeiende planten, zoals hortensia’s, veranderen van kleur afhankelijk van de pH-waarde oftewel de zuurgraad van de grond. Door koffiedik toe te voegen, verminder je de pH van je grond. In het geval van hortensia’s levert dat je mooie blauwe bloemen op!

3. Houd katten op afstand

We houden van katten! Waar we echter minder blij mee zijn, is dat die pluizenbollen altijd in andermans tuin poepen… Gelukkig hebben katten (net als insecten) een hekel aan koffiedik. Zeker als je er wat sinaasappelschillen aan toevoegt, lopen de meeste katten liever een blokje om op zoek naar een andere kattenbak…

4. Pannen schrobben made easy

Vieze potten en pannen? Etensresten die alleen met een hoop schrobwerk te verwijderen zijn? Maak het jezelf gemakkelijk(er) door eerst aan de slag te gaan met een paar theelepels koffiedik. Gebruik je afwasborstel of spons om wat kracht te zetten. PS Koffiedik is niet geschikt om keramiek schoon te maken, aangezien je dan blijft zitten met koffievlekken.

5. Je gootsteen ontstoppen

Koffiedik kan wonderen verrichten bij een verstopte gootsteen! Voordat je aan de slag gaat met allerlei chemische middelen, raden we daarom aan eerst eens koffiedik proberen. Giet flink wat koffiedik in de afvoer, gevolgd door een paar druppels afwasmiddel en een pot heet water.

6. De beste luchtverfrisser ooit…

Houd jij ook zoveel van koffie dat je het ’t liefst de hele dag zou ruiken? We got you. Koop een paar pantykousjes en vul deze vervolgens met (gedroogde!) koffiedik. Het ziet er niet geweldig uit, maar dat hoeft ook niet! Deze homemade luchtverfrisser kun je bijvoorbeeld heel goed onder je autostoel leggen.

7. Die ook nog eens nare geurtjes opneemt

Koffiedik ruikt niet alleen lekker, het neemt ook nog eens uitstekend nare geurtjes op. Dus stel dat je net knoflook gesneden hebt, wrijf dan gewoon wat koffiedik op je handen om de geur te verwijderen. Een andere tip: leg die kous met koffiedik van hierboven een nachtje in je vieze stinkschoenen. Omdat koffiedik zo goed nare geurtjes opneemt, kun je het ook in je koelkast gebruiken. Vul een klein bakje, laat een dagje staan en je bent zo van die currygeur af!

Tell Us What You Think
15Te gek17Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Yueh
    Posted 06/02/2020 12:49 pm 0Likes

    Beste vuile/vette handenschoonmaakmiddel: gebruikte koffiedik met groene zeep. Eerst handen nat maken, dan ongeveer theelepel groen zeep inwrijfen en dan ongeveer eetlepel koffiedik. Goed wrijfen/schrobben en dan afspoelen. Beste resultaat van alle middeltjes!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]