Lees alles wat je kaaaaaaaaaaan. 5 maart is Wereld Boekendag, dus tijd om dat lichtspugende scherm aan de kant te leggen en eens échte letters te gaan lezen. Netflix kan best een dagje wachten, voetbal is er volgende week ook wel weer. Pak een boek en lees! Alsof de morgen niet bestaaaaaaaaaat…
Beetje gechargeerd misschien, maar boeken lezen is om meerdere redenen een goed idee. Je wordt er slimmer van, niet alleen op taalgebied maar ook inhoudelijk. En het is rustgevend. ’s Avonds voor het slapen gaan nog uren naar een scherm turen? Geen wonder dat je slecht in slaap komt. Maar pak een boek en je tukt als een roosje.
Tips voor leeslozen
Iedereen is een lezer. Of in elk geval: iedereen kan een lezer worden. Zelfs als je allergisch bent voor papier. Zelfs als je zo deslyctisch bent dat je deze typo niet zag. Zelfs als je nog liever in een eeuwenoude brandende bibliotheek staat dan er een boek uit leent.
Hoe? Dat leggen we haarfijn uit in dit prachtige stukje proza.
Snel-snel-snellezen
Lezen duurt lang. Niet zo lang als de hele LotR-trilogie, maar het komt aardig in de buurt. En dat is prima, want het is rustgevend. Maar soms wil je gewoon effe snel dat hoofdstukje uit hebben voor je moet gaan maffen. Zit je middenin een spannende scène terwijl je het station binnenrolt. Of moet je je nog voor het eind van het weekend door dat zevenhonderd pagina’s dikke marketingboek werken.
In die gevallen komt snellezen goed van pas. Hier geven we je 7 tips om binnen no time die passage (of pil) uit te hebben.
Lezen = schrijven
Schrijf je zelf wel eens iets? Dan is lezen helemaal onontbeerlijk. Als wij hier op de redactie van Lifehacking niet aan het lifehacken zijn (of aan het pingpongen), zijn we wel aan het lezen. Sowieso goed ter inspiratie, maar je leert er ook nieuwe trucjes kennen die je daarna zelf kan toepassen. En mocht je ooit in dat vermaledijde writer’s block terechtkomen, dan trekt een goed boek je er zo weer uit.
Lezen is leuk
Maar voor je je allemaal maniertjes gaat aanleren om jezelf maar tot lezen aan te zetten: bedenk ook eens bij dat lezen gewoon heel leuk is. Hoor ons even uit:
- Lezen is net Netflixen, je moet alleen zelf even het beeld erbij verzinnen. Sterker nog: je mág je eigen beeld erbij verzinnen. Zeg nou zelf: zag jouw versie van Voldemort er in je hoofd niet veel cooler uit dan die smerige blobvis uit de films?
- De verhalen zijn vaak veel interessanter dan die van de film/serie. Hoe vaak hoor je niet: ‘ik vond het boek beter’? Zelfs een serie die acht seizoenen doorloopt, zoals Game of Thrones, moet kilo’s aan goede verhaallijnen wegknippen. Verhaallijnen die mooi wél in de boeken staan.
- Je doet het lekker op je eigen tempo. Geen klasgenoten of collega’s die in je nek hijgen, of erger: die spoilers verklappen terwijl jij de laatste episode nog moet zien. Gewoon, lekker je eigen ding doen.
- Zen. Kenonne wat word je er zen van.
Alles bestaat
Last but not least: over alles is een boek. Elke tijd in de geschiedenis of toekomst. Elk land, elk volk, waargebeurd of verzonnen of ertussenin. Elk genre. Van spannende actie tot diepe filosofie. Van lekker weglezende chicklits met Hugh Grant in de uiteindelijke verfilming tot jongensboeken waarover voetballers het altijd hebben. Van griezelige suspense tot hilariteit alom. Van zwoele zomerliefdes tot keiharde sexfret. Er kan nog zo veel op Netflix staan, van een bibliotheek van Alexandrië vol geschreven content krijg je van je leven niet genoeg.
Pak dus je favo hobby of serie en duik een keer de bieb (of de e-bookstore) in om daar een lekkere story over te vinden. Sowieso is de helft van de toffe series en films al gebaseerd op een boek, en als dat niet zo is is er wel iets wat erop lijkt. En met een beetje mazzel kun je over een paar jaar, als je bij de koffieautomaat staat om de nieuwste serie door te babbelen, als allereerste zeggen: ik vond het boek beter.