Vage klachten op kantoor

Er zijn veel mensen die tijdens het kantoorwerk vage klachten hebben zoals hoofdpijn, nekpijn en vermoeidheid. De klachten verdwijnen weer zodra men naar huis gaat. Soms zit de oorzaak in de omgevingsfactoren.

Invloed van omgevingsfactoren

Zo kun je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen omdat je tegen fel licht in zit te kijken. Als je beeldscherm voor het raam staat opgesteld ga je automatisch met je ogen knijpen om goed in het scherm te kunnen kijken.

Een koude luchtstroom van bijvoorbeeld een airconditioning of andere ventilatie kan op den duur stijve spieren opleveren.

Je werkplek kan zo staan opgesteld dat je onbewust voortdurend wordt afgeleid door langslopende collega’s. Als je bijvoorbeeld binnen je gezichtsveld een druk gangpad hebt of de koffieautomaat waar voortdurend mensen staan te praten.

Houd op kantoor rekening met de volgende omgevingsfactoren

  • Lichtinval
    Zorg dat je monitor zo staat opgesteld dat er geen fel licht van achter het beeldscherm komt. Dus niet met het raam achter het beeldscherm. Hiermee voorkom je dat je met je ogen gaat knijpen.
  • Temperatuur
    Niet te warm, niet te koud. Als je vaak koude handen hebt kan dat ook te maken hebben met je manier van bewegen. Ik heb hierover al eens een artikel geschreven. Klik hier als je dat wilt lezen.
  • Luchtstroming
    Ga niet op de tocht zitten onder een airconditioning of ander ventilatie. Een koude stroming kan ervoor zorgen dat je je schouders optrekt en dat je spieren sneller stijf worden. Ook kan er van ramen een koude straling komen.
  • Vochtigheidsgraad
    Zorg ervoor dat de vochtigheidsgraad niet te laag is. Dit kan ervoor zorgen dat je ogen sneller gaan uitdrogen. En dat is extra vervelend voor contactlensdragers.
  • Afleidende zaken binnen je gezichtsveld
    Zorg ervoor dat je werkplek zo staat opgesteld dat je niet voortdurend wordt afgeleid door langslopende mensen. Met een rustige achtergrond kun je je makkelijker concentreren op je werkzaamheden en word je minder snel moe.

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die van invloed kunnen zijn op het oplossen van lichamelijke klachten. Maar het kan zeker de moeite waard zijn om de bovengenoemde punten eens te checken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

10 Comments

  • Jeroen Gerth
    Posted 31/03/2008 10:21 am 0Likes
  • Mieske
    Posted 26/03/2008 8:19 pm 0Likes

    De belangrijkste bij bureauwerk is m.i. vergeten. Namelijk ventilatie.
    En ja het is heel moeilijk om behaaglijk te zitten en daarbij goed te ventileren….maar dit is echt de moeite waard.
    Ook het bekijken van het geluidsklimaat is niet onverdienstelijk om eens te doen. Een hip kantoor met maagdelijke muurtjes en frisse tegels is niet zo rustig als een huiselijk type met gordijntjes en vloerbedekking.

  • ron
    Posted 23/03/2008 11:09 am 0Likes

    hé en waar zijn de belangrijkste factoren : vervelende collega’s of een nare baas boven je ? geestelijke factoren veel belangrijker dan fysieke ?

  • Marco Tieleman
    Posted 10/03/2008 2:03 pm 0Likes

    Hoi Hein,

    Leuk zo’n opsomming van externe oorzaken die veel fysieke klachten veroorzaken. Ik vind het kenmerkend dat veel mensen de omgevingsfactoren die je noemt vaak als primaire oorzaak van hun klachten noemen. Dat is wel lekker, dan kun je de afdeling Facilitaire zaken de schuld geven. Voor de goede orde: vaak zijn externe factoren niet optimaal en veroorzaken ze (forse) hinder.

    Tegenover jouw vijf omgevingsfactoren zet ik ook graag een rijtje intrinsieke factoren van de mens zelf. En met instemming op de reactie van Flores. Met een serieuze knipoog.

    1. Geef je licht?
    Doe je het werk waar je blij van wordt? Straal je er van? Zien mensen dat je het naar je zin hebt? Als je iets anders dan dat uitstraalt (kijk eens in de spiegel), zou dat na verloop van tijd een goede reden kunnen zijn van je fysieke klachten.

    2. Krijg je het warm?
    Krijg je het regelmatig warm van te grote klussen die mensen onder te hoge tijdsdruk op je bureau droppen? Ben je zelf in staat om je eigen werkdruk te regelen? Staat je baas je dat toe en ben je zelf in staat je grenzen aan te geven? Duidelijk je grenzen stellen voorkomt dat je oververhit raakt en een risico op burn out loopt.

    3. Lucht je je hart wel eens?
    Heerst er op je afdeling een sfeer waar feedback geven gewaardeerd wordt? Nee? Dan is het te hopen dat je een gladde rug hebt. Als je beiden niet bezit hopen die problemen zich vanzelf op: je schouders of onderrug gaan vastzitten. En dan lijkt het soms op RSI… maar dan ligt de oorzaak toch elders!

    4. Stroomt het bij jou?
    Als je echt leuk werk doet, dan gaat je hart zingen. Dan voel je jezelf regelmatig gelukkig. Je ervaart flow. Je bent vol enthousiasme over het werk dat je doet. Herken je dat niet? Dan mag je jezelf misschien eens de vraag stellen waarom je op die stoel zit. En of dat nu nog steeds is wat je wilt…

    5. Wordt je wel eens verleid?
    Als je vaak de verleiding hebt om andere zaken op te pakken dan je werk, en je merkt dat dat geneuzel je effectiviteit wel erg beïnvloed, ben je je dan ook bewust wat je aan het vermijden bent? Stel jezelf die vraag af en toe. En kijk of je er wijzer van wordt…

    Bij alle vijf de bovenstaande klachten draait het om bewustzijn. Ik heb vijf vragen voor meer bewustzijn klaar staan, waarmee iedereen zijn voordeel kan doen.

    Wil je je eigen fysieke klachten die door stress veroorzaakt worden te lijf gaan? Neem dan hier eens een kijkje.

  • Flores
    Posted 07/03/2008 8:59 pm 0Likes

    En leuk werk, zodat haperende verlichting niet meer zo belangrijk is…

  • Gerrit-Jan Doorneweerd
    Posted 06/03/2008 5:13 pm 0Likes

    En natuurlijk de printer zover mogelijk bij je vandaan zetten zodat je steeds in beweging moet komen.

  • Hein Halfschepel
    Posted 06/03/2008 10:35 am 0Likes

    Eric, je hebt helemaal gelijk dat de juiste monitor hoogte en het goed besteden van je pauze erg belangrijk zijn. In dit artikel had ik me bewust even niet op de instelling van het meubilair gericht maar alleen op de omgevingsfactoren daar omheen. Ik heb eerder wel artikelen geschreven over de juiste hoogte van het beeldscherm en over het gesteden van je pauze. Die kun je hier nalezen.

    https://lifehacking.nl/2008/01/23/wat-doe-je-tijdens-een-pauze/

    https://lifehacking.nl/2008/01/15/last-van-je-nek-bij-pc-werk-pak-een-pak-papier/

    Als je nog meer informatie wilt over het instellen van je werkplek kun je je ook abonneren op onze nieuwsbrief. Dan krijg je 10 gratis tips om je werkplek helemaal goed in te richten. http://www.interfysiek.nl

  • eric v/d burgh
    Posted 06/03/2008 6:46 am 0Likes

    Jeroen wat is dan continue licht ? een gloeilamp knippert immers op 50hz en buitenlicht is gewoon onvoldoende over het algemeen binnen in gebouwen en al helemaal in onze winters.
    TL balken mits idd goed onderhouden / vervangen zijn wel het meest rustige in combinatie met een tft scherm of het backlight knipperen van je LCD scherm.
    Kijk buiten werken met daglicht is ongetwijfeld het beste voor je maar aangezien het grootste gedeelte van de werkende bevolking dit geluk niet heeft zal je het moeten doen met minder.

    Dit stukje helpt volgens mij prima om je toch zo goed mogelijk voor te bereiden op zulke werk locaties.
    Ik mis echter nog 1 tip die ik in de jaren dat ik al werk minstens net zo belangrijk vind als bijvoorbeeld een goede monitor op de juiste hoogte.

    – Ga tussen de middag even lopen buiten het gebouw.
    gewoon 15 min is al genoeg , frisse lucht even je gedachten ergens anders op.

    Verder prima stukje

  • Jeroen
    Posted 04/03/2008 8:03 pm 0Likes

    TL-verlichting is sowieso echt af te raden. Die lampen knipperen aan en uit meer dan honderd keer per seconden. Je neemt het niet fysiek waar, maar je verneemt het wel. Veel mensen worden daardoor moe. Je onbewustzijn verwerkt wel continue die informatie.

    Naast dat is TL-verlichting het minst inspirerende en meest deprimerende licht wat je kan hebben in je kantoor. Als je daar een hele dag in moet zitten word je ook moe en geïrriteerd. Doe die TL verlichting uit en gebruik continue licht. Is veel comfortabeler en ook veel sfeervoller.

  • FF
    Posted 03/03/2008 9:33 pm 0Likes

    Wat veel mensen vergeten zijn TL-balken.

    Het licht van een TL-balk trilt en als zo’n balk ca. 2 jaar oud is dan kan men de trilling gaan waarnemen ook neemt de lichtopbrengst langzaam af. Dit veroorzaakt bij een hoop mensen vermoeidheid en hoofdpijn.

    Eigenlijk zouden alle TL-balken standaard elke 2 jaar vervangen moeten worden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: