WD-40, het smeermiddel des levens

WD-40. Liquid Love. Het smeermiddel des levens. Die kekke blauwe fles met dat felgele logo en die guitige rooie dop. En dan dat totes adorbs rietje om bij de moeilijke plekjes te komen. WD-40 siliconenspray maakt alles wat vastzit weer los (nou ja, behalve die rare oom die iets stouts heeft gedaan). Maar je kunt er nog veel meer mee doen!

Eigenlijk heb je in het leven maar twee dingen nodig: duct tape om losse dingen vast te maken en WD-40 om vaste dingen los te krijgen. En oké, een beetje geluk dat de meeste losse dingen gewoon los blijven en de meeste vaste dingen gewoon vast, maar dat soort dingen dwing je helaas niet altijd af…

Wat is WD-40?

WD-40 (of WD40, zonder streepje) is een smeermiddel in de vorm van een spray. Dat ‘WD’ verwijst naar Water Displacement, want daar was WD-40 in eerste instantie voor bedoeld: het afdrijven van water om zo corrosie tegen te gaan. Wat betekent die 40 dan? Simpelweg dat de eerste 39 pogingen om dit goedje te ontwikkelen waren mislukt (I kid you not)…

WD-40 is een mix van verschillende koolwaterstoffen. Die mix wordt uiteindelijk een waterverdrijvende spray, die je met of zonder het rietje op stroeve plekken kan spuiten. Knappe schroef die dan blijft zitten waar-ie zit.

Dingen die je met WD-40 kunt doen

 • Vocht afdrijven. Want daar was het in eerste instantie voor bedoeld. Niks smeermiddel, gewoon een goedje om dat water uit die krappe ruimte te drijven. Doet het trouwens ook nog steeds heel goed: een flinke shot WD-40 drijft meer vocht af dan Dries Roelvink in een gele speedo.
 • Anti-kraak. Nee, het haalt niet die blowende en zuipende dreadlocks uit leegstaande grachtenpanden, maar het zorgt er wel voor dat apparaten of mechanische creaturen niet meer zo piepen en kraken.
 • Dingen losmaken. Ja! Die bedoelden we. Zit het vast? Maak het los. Hoe? Met WD-40 natuurlijk!
 • Vastgeroeste dingen losmaken. Deze noemen we even apart, want roest is de grootste tegenstander van elke klusser. Maar ook aangekoekte ijzercorrosie is een makkie voor ’40.
 • Schoonmaken. WD-40 is een supergoed schoonmaakmiddel. True, je moet het niet in je vaatwasser of wasmachine gooien, maar die moeilijke hoekjes onder de motorkap van je auto of die zandkorrels tussen je gereedschap zijn geen enkel probleem meer.

De tips in het filmpje hierboven zijn van het niveau don’t try this at home

Dingen die je óók met WD-40 kunt doen

 • Schroeven losmaken. Zit je schroef vast? Spuit er een beetje WD-40 onder, wacht eventjes, droog de kop goed af en zet daarna de schroefboormachine erop. Wedden dat-ie los schiet?
 • Chrome poetsen. Nee, niet je browser opschonen; we hebben het over het daadwerkelijk weer laten blinken van die mooie verchroomde bumper.
 • Stickers verwijderen. WD-40 is een prima lijmoplosser. Die hardnekkige sticker van dat halfnaakte pin-upmodel dat je op je dertiende op je bureau plakte kan er dus eindelijk weer van af.

Nog meer dingen?

Jij als klusjeskoning hebt natuurlijk nog veel meer goede ideeën voor het Sap van Satan dat WD-40 heet. Toch? Laat het hieronder even weten, dan hebben wij er ook wat aan – en de rest van de wereld, want als-ie werkt zetten we hem natuurlijk in het artikel! (Pas op: als je de grap ‘glijmiddel voor seksrobots’ maakt, doe je niet meer mee!)

Nou moe?! Je kunt een pot appelmoes openmaken met duct-tape!

Wat vind je van deze hack?
16Te gek30Leuk0Serieus?4Meh...4Stom

About Author

5 Comments

 • Jan
  Posted 11/03/2020 9:16 am 0Likes

  Je kunt er zelfs je doffo koplampen weer helder maken

 • pepe
  Posted 10/03/2020 7:03 am 0Likes

  Een product meer een beperkte werking. Water met een geurtje! Is alleen door giga marketing groot geworden. Er bestaan vele male betere smeermiddelen . Roest gewoon echte kruipolie gebruiken.

 • Whmm (@tWhmm)
  Posted 09/03/2020 1:53 pm 0Likes

  Even voor de duidelijkheid wel: WD40 is absoluut geen smeer middel. Het verdrijft water en maakt schoon, maar het bijvoorbeeld gebruiken op jouw fietsketting of om vast geroeste lagers te laten lopen is geen goed idee zonder erna een echt smeermiddel te gebruiken. Het is een ongelofelijk veelvoorkomende opvatting dat het dingen smeert. Iedereen die het heeft geprobeerd in de winter na een fietsrit door baggersneeuw kan je vertellen dat de ketting erna schoon maar ook knarsend en ratelend door ging.

Comments are closed.