Zo houd je het vol als drukke thuisblijfouder

Als je een vader of moeder bent die thuisblijft, loop je het risico dat je jezelf na een tijdje vergeet. Dat je alleen maar op het huis let, voor de kinderen zorgt en de godganse dag staat te koken. Helemaal niet gek dat je je als thuisblijfouder soms wat eenzaam voelt dus. Met deze tips zorgt je ervoor dat je bewuster gaat leven, en ook eens voor jezelf kiest!

Wakker worden!

Het is natuurlijk ontzettend fijn om uit te kunnen slapen, maar eigenlijk moet je dit als thuisblijfouder dus niet doen. Het is slim om uit bed te zijn voordat je kinderen wakker worden. Zo kan je al flink wat voorbereiden met betrekking tot ontbijt en ingepakte schooltassen, en loop je niet vanaf de vroege ochtend alleen maar achter de feiten aan. De wekker een kwartiertje voor de rest van het gezin laten afgaan kan al wonderen doen!

Met meer ruimte in je hoofd zal je een stuk scherper zijn. Iets dat kinderen in de ochtend totaal niet zijn. Sleutels mee? Eten mee? Schoolopdracht in je tas? Check! Zo gaan je kinderen de deur uit zonder iets te vergeten. En zodra de kids er vandoor zijn, kan jij beginnen met jezelf klaar te maken voor de dag. Ook al blijf je thuis en heb je geen afspraken staan, het is alsnog goed voor je ritme om iedere dag rond dezelfde tijd fris en aangekleed te zijn. Spring dus lekker onder de douche, kleed je aan in comfortabele kleding en begin met je eigen dag!

Tijd voor jezelf maken

Zo, de was is gedaan, de keuken schoongemaakt en het huis is gestofzuigd. En nu? Tijd voor jezelf! Niets is fijner dan even lekker erop uit te gaan in je eentje. Of je gaat naar een van je vrienden toe, die ook thuis is en toevallig even niks te doen heeft. Het is gezond om dagelijks even met een volwassene te praten die buiten de eigen gezin staat, voordat je helemaal doordraait. Je zal merken hoe fijn het is om een gesprek te hebben dat even niet over kinderen gaat, maar dat je eens kunt vertellen “hoe het nu eigenlijk met jou is” en wat jij hebt meegemaakt.

Daarnaast kan je ook iets nieuws proberen. Wil je al een tijdje bijvoorbeeld naar de sportschool, maar had je er nooit echt tijd voor? Dan máák je nu gewoon tijd door je andere taken om het sporten heen te plannen.

Maar dat plannen gaat me niet zo goed af…

Het is logisch dat plannen niet makkelijk is. Als mens zijn we immers geboren chaoten, en daarnaast wil je natuurlijk eerst je grootste prioriteiten afronden. Gelukkig zijn ook die allemaal in te plannen! Pak een notitieboekje en begin met de datum van de volgende dag. Hoe laat word je wakker? Noteer die tijd. Hoe lang duurt het voordat de kinderen de deur uit zijn en jij kan douchen? Noteer die tijden ook. Wil je die dag stofzuigen, bedenk dan hoeveel tijd dat gaat innemen en schrijf dat ook op.

Als je zo de dagen van te voren opschrijft, kun je je daar goed aan houden en zal je al gauw merken dat je best veel tijd voor jezelf over hebt! En merk je dat de dag alleen maar vol zit met klusjes? Bepaal wat je die dag niet perse hoeft te doen, en schuif dit door naar een later moment. Of vraag je partner gewoon om ook even iets op te pakken na het werk. Alles om ervoor te zorgen dat jij iedere dag even een momentje voor jezelf kunt creëren.

Wat vind je van deze hack?
1Te gek2Leuk1Serieus?1Meh...4Stom

About Author

1 Comment

  • Anoniem
    Posted 11/03/2020 7:50 pm 0Likes

    Zo doe ik het al jaren en ik merk dat het goed heeft geholpen.

Comments are closed.