6 creatieve tips om in de creatieve flow te komen

Of je nu dagelijks bezig bent met creatieve activiteiten zoals schrijven, schilderen, tekenen of beeldende kunst maken of dat je gewoon wat extra inspiratie kan gebruiken voor je werk: een creatieve flow kan je veel nieuwe ideeën en oplossingen opleveren. Als je maar weet hoe je jezelf kunt stimuleren om in een dergelijke flow te komen. Wij geven je alvast een paar tips.

Een creatieve flow klinkt als een droom: ideeën komen zo maar aanwaaien en je maakt het ene kunstwerk na het andere. Maar helaas is dat niet de realiteit. Iets creëren en/of bedenken is hard werken en vraagt veel discipline. Daarnaast moet je ook nog eens geïnspireerd zien te blijven. Creativiteit is dus niet zozeer een kwestie van talent, maar van oefening.

Leer iets nieuws

Waarom niet leren creatiever te worden door meteen een nieuwe vaardigheid te leren? Door iets te leren wat je nog niet eerder gedaan hebt, en jezelf dus buiten je comfortzone te bewegen, trigger je jezelf om creatiever te gaan denken. Dus leer bijvoorbeeld een nieuwe taal, een instrument bespelen of doe een cursus bloemschikken. Alles wat jou uit je non-creatieve sleur haalt!

Maak iets kleins

De hele dag achter een toetsenbord zitten in een saaie kantoorruimte is absoluut niet inspirerend te noemen. Probeer dus eens iets nieuws te maken. Vouw bijvoorbeeld een origamifiguur, bouw iets met Lego, teken een doodle of klei een klein figuur. Hou daarbij in gedachten dat het niet goed, mooi of vernieuwend hoeft te zijn. Het gaat er vooral om dát je het doet, en niet of je vasthoudt aan de gedachte van goed of fout.

origami GIF by James Curran

Schrijf een ultra kort verhaal

Last van een writer’s block? Schrijf een ultra kort verhaal van ongeveer 100 woorden. Op deze  manier hoef je je niet bezig te houden met plot, uitwerking van personages of ingewikkelde zinconstructies. Heb je ook geen inspiratie waar je verhaal over moet gaan? Maak dan drie kolommen waarin je per kolom een lijst maakt van verschillende voorwerpen, activiteiten en gevoelens. Omcirkel vervolgens van elke kolom één woord en baseer daar je verhaal op.

Speed tekenen

Pak een vel papier en teken daar twintig tot dertig cirkels op. Zet een timer op 1 minuut en kijk hoeveel cirkels je tot een voorwerp kan omtoveren. Een wordt misschien de Aarde, de ander de zon en weer een andere cirkel wordt een appel. Hoeveel cirkels kan jij in 1 minuut vullen?

doodle morph GIF by Zanahoria Sarcástica

Verveel je

Plan minstens een kwartier per dag in om helemaal niks te doen. Zorg dat je geen afleiding hebt en staar gewoon een kwartier lang voor je uit. Je zult vanzelf merken dat je brein op gang komt om de stilte in te vullen met gedachtes, beelden of dagdromen. Vel geen oordeel over de gedachtes die binnenkomen. Na een tijdje oefenen zul je merken dat je brein steeds sneller met ideeën aan komt zetten.\

virtual reality art GIF by SoulPancake

Bekijk surrealistische kunst

Surrealistische kunst speelt met de realiteit en vervormt het herkenbare met het bizarre. Kijken naar surrealistische kunst kan je helpen om van de gebaande paden af te wijken en niet langer vast te houden aan de regels die door de realiteit gesteld worden.

 

Tell Us What You Think
6Te gek14Leuk1Serieus?1Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]