6 tips om aan de zomertijd te wennen

O neeeeeeeeee, het is weer zover… De zomertijd gaat in! En natuurlijk is het best leuk dat het ’s avonds een uurtje langer licht is, maar het is altijd zo’n gedoe om aan die nieuwe tijd te wennen. Als jij daar ook wel wat hulp bij kunt gebruiken, check dan snel deze 6 tips om te wennen aan de zomertijd. Want vanaf zondag 29 maart moet je er toch echt aan geloven…

Verschuif de tijd in kleine stapjes

De klok gaat een uurtje vooruit. Dat betekent dat de klok, in de ochtend van zondag 29 maart, van 2:00 uur naar 3:00 uur verspringt. Oftewel: je kunt een uur minder lang slapen! Om langzaam aan dat gestolen uur te wennen, kun je in de dagen voorafgaand aan de zomertijd beter daar al met kleine stapjes naartoe werken. Probeer bijvoorbeeld elke dag 10 minuten eerder naar bed te gaan en 10 minuten eerder op te staan.

Houd je vast aan je schema

Toch niet helemaal gelukt om langzaam te wennen? Pak dan zo snel mogelijk je oude schema op. Hoe dichter je bij je gewone routine blijft, hoe sneller je went. Sta je altijd om 9:00 uur op? Dan doe je dat nu ook. Dan maar een dagje wat vermoeider. Of twee… Het is niet anders! PS: Zo zorg je ervoor niet door je wekker heen te slapen.

Zorg voor een bedritueel

Om ervoor te zorgen dat je in ieder geval zo goed mogelijk slaapt, zorg je voor een dagelijks bedritueel. Begin een uurtje of twee voordat je naar bed wilt alvast wat lampen uit te doen en sluit je computer af. Neem een warme douche, smeer je in met een fijne bodylotion en kruip je bed in om nog een uurtje te lezen. Als je dit elke dag doet, wen je eraan. Het voordeel? De volgende keer dat je de fles bodylotion pakt, geeft je brein het signaal af dat het bijna bedtijd is.

Let there be light

Laten we wel wezen: een uurtje korter slapen, doet niemand goed. Heb je een ruknacht gehad? Als je wekker gaat, moeten je lichaam en brein nog wakker worden. Doe daarom meteen het licht aan en drink een glas water. Daarmee geef je zowel je brein als lichaam het teken dat de dag echt is begonnen.

Doe het een dagje kalm aan

De zomertijd wordt altijd in de nacht van zaterdag op zondag ingevoerd. Dat heeft natuurlijk een reden: op die manier heb je een dag om te acclimatiseren voordat je maandag weer fris aan de slag moet. Dus als je toch slecht geslapen hebt en de hele dag niet te genieten bent, dan geeft dat helemaal niets! De zondag is immers bedoeld om te relaxen. Schrap dus alle afspraken uit je agenda, behalve die date met je bank en Netflix.

Dutjes zijn uit den boze!

Maar pas op! Een dagje chillen is echter niet hetzelfde als de hele dag een beetje dutten. Sterker nog: de zondag na de start van de zomertijd zijn dutjes uit den boze… Hoe verleidelijk ook. Als je nu besluit je ogen even wat rust te geven, slaap je de volgende nacht namelijk wéér slecht… En wen je dus nooit aan die zomertijd!

Wat vind je van deze hack?
6Te gek11Leuk7Serieus?8Meh...8Stom

About Author