Hardlopen; voorkom blessures met een hardloopschema

Bij lichamelijke klachten zoals RSI, rug-, nek-, en schouderklachten besluit men vaak om meer te gaan bewegen. Regelmatig wordt gekozen voor hardlopen. Om te voorkomen dat je hierbij andere klachten gaat ontwikkelen, kun je ervoor kiezen om volgens een schema te trainen. Lees ook: Extra schoon: citroenschillen in de vaatwasser.

Vooral beginnende hardlopers denken dat je enorm moet afzien om je conditie te verbeteren. Daardoor lopen ze vaak te lang en te hard, met als gevolg blessures en een gebrek aan motivatie. Dit terwijl het voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen helemaal niet nodig is om jezelf helemaal uit te putten.

Het is belangrijker om wat vaker in de week te trainen dan om heel hard te trainen. Daarnaast moet je voldoende rust tussen de trainingen hebben, zodat je spieren kunnen herstellen en je niet geblesseerd raakt. Om gemotiveerd te blijven, helpt het als er variatie in de trainingen zit. Wat helemaal motiveert is, zien dat je vooruit gaat zonder voor pampus te liggen na iedere training.

Je kunt tegenwoordig heel makkelijk gratis een goed trainingsschema opstellen op het internet. Ik heb zelf goede ervaringen met www.myasics.nl en een vriend van me wees me laatst op www.hardloopschema.nl. Deze sites helpen je met het opstellen van een gevarieerd schema en met het stellen van doelen. Daarnaast vind je er veel zinvolle informatie over blessures, voeding en andere gezondheidstips.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

  • Mascha
    Posted 07/12/2008 11:28 pm 0Likes

    Mijn favoriete hardloop-log-tool, is RunningAhead.com.
    Je kunt met google-maps al je parcoursjes vastleggen. Degenen die je wilt kun je openbaar maken, de rest houd je privé.
    Natuurlijk kun je alle loopstatistieken vastleggen, inclusief alle intervallen die je (eventueel 🙂 hebt gelopen. Ieder type training kun je een ander kleurtje geven in je grafiek en je kunt je PR’s bijhouden. Verder kun je zelfs aangeven op welke schoenen je loopt, zodat hij bijhoudt hoeveel kilometers je hebt gelopen op die schoenen.

    Verder is mijn ervaring met schema’s dat zelfs die vaak nog een te snelle opbouw toepassen. Het kan wel, maar je moet zelf ook echt rustpauzes inlassen en niet het ene schema direct na het andere doen. Je lichaam moet echt wennen aan de hogere belasting die je met zo’n schema creëert.
    Ieder lichaam is natuurlijk anders, maar ik wil wedden dat veel andere lopers dit herkennen. Zonder schema lopen is ook heerlijk. Lekker op gevoel, maar houd het wel lekker uitdagend door veel snelheidswisselingen en verschillende parcoursjes.

  • Dr Shock
    Posted 05/12/2008 4:03 pm 0Likes

    @danielle Nog beter inderdaad

  • nanne
    Posted 05/12/2008 11:09 am 0Likes

    Extra stimulerend werkt het samen toewerken naar een doel met een groepje van een man of 10-12. Zo loop je nooit alleen en komt de verslaving vanzelf!

  • Erno Mijland
    Posted 04/12/2008 8:54 pm 0Likes

    Misschien heb je ook wat aan mijn ervaringen bij de voorbereiding voor de marathon van New York. (http://nulopenvoorlater.blogspot.com/2008/09/mijn-voorbereiding.html). Meteen een tip erbij: een wedstrijd als doel in het vooruitzicht hebben. Hoeft natuurlijk geen marathon te zijn ; ) Ik deed een half jaar over het opbouwen van maximaal 20 km naar de 42,195 km van de marathon. Met wat talent, motivatie, doorzettingsvermogen en geluk moet je volgens mij in een jaar toch van niets naar een halve marathon kunnen toewerken.

  • Danniëlle
    Posted 04/12/2008 8:06 pm 0Likes

    Of je gaat bij een atletiekvereniging of loopclubje?

    • Noëlle
      Posted 02/04/2016 6:18 pm 0Likes

      Ondanks dat dit voor veel mensen wel een goede optie kan zijn, werkt dit lang niet voor iedereen. Een vereniging kost geld (iedere maand opnieuw!) en je zit aan vaste tijden. Mensen met wisselende diensten en mensen die veel van huis zijn kunnen dat vaak niet. Het is te kort door de bocht om aan te nemen dat dit de enige optie is.

  • Dr Shock
    Posted 04/12/2008 6:45 pm 0Likes

    Een nuttige aanvulling is mapmyrun.com kan je zien hoeveel je gelopen hebt en kan je het parcours van andere lopers in de buurt bekijken voor suggesties voor een nieuwe route.
    Vriendelijke groeten,
    Dr Shock

Leave a comment