HOW TO: Hondengeurtjes uit je huis verwijderen

Misschien ruik je het zelf niet meer, maar die penetrante hondengeur kan voor bezoekers nogal overweldigend zijn. Om zaken als ochtendmisselijkheid en semi-beleefde opmerkingen van bezoekers voortaan te vermijden, hebben we een aantal tips voor een gezellige hond én een frisse lucht in huis.

hondengeur

Oxypet-spray

Om de hondengeur in je huis te neutraliseren (of in elk geval tot een minder misselijkmakend level te reduceren) is het gebruik van Oxypet-spray een dikke aanrader. Het is een natuurlijke spray die geen gevaarlijke chemicaliën of parfum bevat, waardoor je het ook direct op je harige huisgenoot en op zijn (of jouw) meubilair kunt spuiten. Oxypet maskeert niet, maar valt de geur per direct bij de bron aan.

Wasjes draaien

Alle doggo’s hebben een vettige huid en vacht. Dit is fijn voor hun lichaamswarmte, maar minder fijn voor het aroma in huis. In de loop van de tijd trekt de penetrante geur in de kleedjes, mandjes en speeltjes van de hond. Was de spullen van Bello, Bonzo of Bumper op een hoge temperatuur voor een grondige wasbeurt.

hondengeur

Ventileer regelmatig

Het is belangrijk om een ruimte (zoals je slaapkamer) zo nu en dan te ventileren. Dat is dus ook de bedoeling voor de ruimte waar je hond zich meestal bevindt. Door regelmatig de muffe lucht in te ruilen voor een frisse variant, zal de penetrante geur al snel stukken minder worden. Dat is trouwens ook bevorderend voor je eigen vitamine D-opname.

Zet bloemen neer

Simpel, effectief en ook nog eens hartstikke gezellig: bloemen in huis brengen niet alleen bakken met vrolijkheid met zich mee, het is ook bevorderlijk voor de geur die zich in huis bevindt. De zonnestraaltjes geven namelijk een natuurlijk parfum af en neutraliseren daarmee effectief de wat minder frisse geurtjes van je hond.

Hondengeur? Was je hond!

Zat je weer eens te diep in je telefoon en is je hond nu helemaal zwart door zijn bezoekje in de sloot? Was je hond dan met een speciale shampoo voor honden. Dat moet trouwens geen wekelijkse feestje worden; dan was je namelijk de natuurlijke oliën uit z’n vacht. Maar zodra je hond weer een beetje begint te ruiken, is het slim om hem op een lekker warm bad te trakteren.

Meteen drogen die handel

Nadat je de hond heerlijk hebt laten badderen, is het belangrijk om hem meteen goed af te drogen, anders heb je ‘m eigenlijk voor niks gewassen. Dat klinkt misschien vreemd, maar iedereen kent tenslotte de geur van een natte hond…

Dweil die vloer

Je kunt een hondengeur ook inperken als je je armen uit de mouwen steekt en eens effe lekker gaat boenen. Dan bedoelen we natuurlijk niet de badkamer; die pak je op een ander moment maar aan. Die gezellige hondengeur bestaat voornamelijk uit een urinelucht die waarschijnlijk in je vloer is getrokken (gadverdamme). Daar gaan we dus wat aan doen: goed dweilen is dé oplossing! Neem een lekker frisse limoenzeep en de geur is in no-time verdwenen.

Geurkaarsjes

Een geurkaars brengt gezelligheid, een vleugje romantiek én gewoon een lekker geurtje in je huis. En dat is natuurlijk precies wat we nodig hebben, anders bederft de bedompte geur niet alleen de band met je huisdier, maar ook met andere mensen in je omgeving.

Voldoende beweginghondengeur

Niet alleen om jouw goede voornemens langer in stand te houden dan normaal: beweging is ook bevorderend voor de spijsvertering van je huisdier (en dus ook voor de winderigheid). De darmgassen van je hond kunnen namelijk zeer goed deel uitmaken van de muffe geur in huis. Enneeeh, een wandeling doet niemand kwaad. Zo ontloop je namelijk ook even de nare lucht thuis.

Controleren op infecties

Wanneer je alles aan de buitenkant hebt gedaan en de geur is er nog steeds, dan kan het ook met het welzijn van je viervoetige vriend te maken hebben. Het kan zijn dat hij een infectie onder de leden heeft. Neem bijvoorbeeld de veelvoorkomende oorontsteking; door overtollig oorsmeer kan er in het oor een ophoping van bacteriën ontstaan, wat uiteindelijk tot ontstekingen kan leiden. Die gaan gepaard met een nogal penetrante geur. Laat dat dan even checken bij de dierenarts, want zo’n ontsteking kan gelukkig snel worden opgelost.

Ook lezen: Een huisdier nemen, of toch niet?

Tell Us What You Think
11Te gek22Leuk0Serieus?5Meh...6Stom

About Author

1 Comment

 • adriaan (@adriaan73289035)
  Posted 09/03/2020 1:06 pm 0Likes

  “Het is een natuurlijke spray die geen gevaarlijke chemicaliën of parfum bevat”
  Rare statement want water is al een chemisch middel dat gevaarlijk kan zijn. Dus alleen al daarom gaan alarmbellen af bij zo’n opmerking.

  Van de gelinkte website:
  “Ingrediënten
  Water (aqua), Sodium Chlorite (Oxygene® Stabilized Chlorine Dioxide), Potassium Phosphate, Sodium Benzoate, Sodium Hydroxide, Chlorophyllin-Copper Complex.”

  sodium chlorite is in het nederlands natriumchloriet. Wikipedia:

  “Het is een sterk oxidatiemiddel en reageert hevig met brandbare en reducerende stoffen. Natriumchloriet reageert hevig met zuren, ammoniakhoudende verbindingen, fosfor, zwavel en natriumdithionaat, met kans op ontploffingsgevaar.
  De stof is irriterend voor de ogen, de huid en de luchtwegen.”

  Sodium Hydroxide is in het nederlands natriumhydroxide. wikipedia:
  “Natriumhydroxide is een zeer corrosieve stof die huid en ogen kan aantasten. Contact met de huid leidt tot weefselbeschadiging, roodheid, jeuk en ernstige brandwonden. De schadelijkheid is terug te voeren op het feit dat natriumhydroxide de in de huid aanwezige vetten verzeept. Ook de peptidebindingen in proteïnen worden gehydrolyseerd. Contact met de ogen kan leiden tot gezichtsvermindering en blindheid.”

  De overige stoffen zijn voeding-additieven en mogen in voedsel gebruikt worden en lijken me redelijk veilig.

  Het is dus geen natuurlijke spray, want die combinatie van stoffen wordt in de natuur niet zo gemaakt. Ja die 2 gevaarlijke stoffen komen in je eigen lichaam ook voor, echter niet direct in die combinatie en vanwege hun hoge reactiviteit vaak slechts zeer kort. Het bevat dus wel gevaarlijke chemicaliën echter in een dermate lage concentratie dat ze niet direct gevaarlijk zijn. Echter lijkt me niet dat je het moet drinken of in je ogen spuiten.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]