Nachtmerries? Zo kom je van die enge dromen af

Nachtmerries: ze kunnen je nachtrust goed verpesten. En hoewel men tot de achttiende eeuw dacht dat nachtmerries veroorzaakt werden door demonen, kunnen we je nu – met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – melden dat dat gelukkig niet het geval is. Vaak zijn enge dromen het resultaat van stress of negatieve emoties. En als je weet waar die nare dromen vandaan komen, zijn ze vrijwel altijd op te lossen.

Wat is een nachtmerrie?

Nachtmerries zijn dromen die je bang of bezorgd kunnen maken. En er zijn tal van oorzaken waardoor je zo’n enge droom kunt krijgen. De meest voorkomende zijn stress, negatieve emoties, trauma’s of het gebruik van drugs en alcohol voor het slapen gaan. Ook kunnen veel mensen niet meer slapen wanneer ze veel nachtmerries hebben, omdat ze bang zijn voor nog een enge droom. het is dus belangrijk om die vicieuze cirkel zo snel mogelijk te doorbreken.

Hoe kom ik dan van die enge dromen af?

Tip 1: Laat dat laatste biertje staan

Alcohol helpt niet tegen enge dromen. Je zou denken dat je door alcohol beter slaapt, maar dat klopt voor geen meter. Alcohol zorgt voor onrust tijdens het slapen, en wanneer je onrustig slaapt is de kans op nachtmerries veel groter. Hetzelfde geldt voor koffie, wat logisch is. Door de cafeïne slaap je ook onrustig. Thee kan wel helpen om lekker te slapen, vooral kamillethee.

Tip 2: Een vast slaapritme

Als je erg onregelmatig slaapt, de ene dag om 22:00 uur en de volgende dag om 2:00 uur, is de kans op nachtmerries ook groter. Slaapgebrek is niet je grootste vriend als het om het verhelpen van nachtmerries gaat. Slaap dus zoveel mogelijk tijdens dezelfde uren. En natuurlijk kan je in het weekend wel wat langer blijven liggen, maar beperk dit tot maximaal twee uurtjes. Hoe laat je het de avond ervoor ook hebt gemaakt.

Tip 3: Is die enge film wel zo verstandig?

Wanneer je ‘s avonds lekker op de bank zit is het leuk om een film te kijken. Alleen is het geen goed idee om een enge horrorfilm te kijken. Hoewel je het tijdens het kijken misschien niet direct door hebt, kunnen horrorfilms je onbewust behoorlijk angstig maken. En als je die angst mee je bed in neemt, is de kans groot dat je een enge droom krijgt.

En wat als je wél een nachtmerrie krijgt?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je wakker wordt door een nachtmerrie. Je kan bijvoorbeeld je enge droom tegen iemand vertellen, zodat diegene je gerust kan stellen. Daardoor kan je de droom ook beter verwerken en loslaten. Daarnaast is het niet verstandig om gelijk te gaan slapen als je wakker schrikt van je droom. De kans dat de droom dan gewoon doorgaat is groot. Het beste wat je kunt doen is even iets lezen na je enge droom. Pak alleen niet je telefoon! Het blauwe licht van je scherm houdt je hersenen wakker en daardoor kom je moeilijk in slaap. Dit geldt natuurlijk ook voor de tv of een computerscherm.

Als je alles geprobeerd hebt maar je echt niet van je nachtmerries afkomt, raden we je aan om een bezoekje te brengen aan je huisarts. Vertel je enge dromen aan je huisarts, zij kunnen je doorverwijzen naar professionele hulp.

Tell Us What You Think
4Te gek10Leuk4Serieus?2Meh...9Stom

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]